Přejít na obsah

Fotka

Geodepresivní koutek III

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
12543 odpovědí na toto téma

#9141 k-lord

k-lord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 078 příspěvků(y)

Publikováno 10 říjen 2018 - 19:24

S timhle by se muselo zacit uz u Disable. Kdyz jako owner kes disabluju a lidi proste status nerespektuji a porad se do ni loguji je to tezke. Osobne me hodne tohle stve. A argument, ze tam kes je, je stejna jako kdyz je na silnici docasny zakaz vjezdu a nekdo tam stejne vjede.

Stejně jako v případě archivu i u disable keše může owner smazat log bez ohledu na důvod. Disable status je informace pro kačery, že nemají lovit. Pakliže kešku i přesto odloví, owner má plné právo následný log smazat. Tolik pravidla. Na druhou stranu je to vždy o komunikaci. Jak ostatně píše Modrák.

• 0

#9142 k-lord

k-lord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 078 příspěvků(y)

Publikováno 10 říjen 2018 - 19:28

Když to tak píšeš, že tě to štve, tak já mám opačný příklad.

Owner disabluje keš, že je plný logbook a vyhrožuje smazáním logů po disable. Jenže pak se na to vys... a půl roku s tím nic nedělá, jen tímto logem prudí. Já to vidím na NA log  B)

Ano, to je to jediné, co můžeš udělat. Půl roku na disable je docela dost. NA log je pak na místě, na FI nemáš nárok. 

• 1

#9143 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8 814 příspěvků(y)

Publikováno 10 říjen 2018 - 19:56

Je to právě to KDYBY (plži mlži hlavonožci ryby). Kdyby to tak bylo od začátku, že archiv znamená konec logování, nikdo by o tom nediskutoval. Maximálně by ten, co loguje se zpožděním měl smůlu. Ale je to jinak, tak to můžeme kritizovat, sám se mohu chovat jak to cítím, ale to je všechno. Event jde do archivu po dvou týdnech a kdo ho nezaloguje, má taky - problém, jak najít logovací stránku.

• 0

#9144 panzerstepan

panzerstepan

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 562 příspěvků(y)

Publikováno 10 říjen 2018 - 20:29

Stejně jako v případě archivu i u disable keše může owner smazat log bez ohledu na důvod. Disable status je informace pro kačery, že nemají lovit. Pakliže kešku i přesto odloví, owner má plné právo následný log smazat. Tolik pravidla. Na druhou stranu je to vždy o komunikaci. Jak ostatně píše Modrák.

Uz jsem i zazil situaci kdy se revirnik postavil na stranu lovce, ktery odlovil disable kes.
  • 0

#9145 plavcik

plavcik

plavcik

• Members
  • PipPipPip
  • 1 263 příspěvků(y)

Publikováno 10 říjen 2018 - 21:13

Disable status je informace pro kačery, že nemají lovit. Pakliže kešku i přesto odloví, owner má plné právo následný log smazat. Tolik pravidla.

Tak to bych prosil odkaz. Troufám si tvrdit, že to nikde v pravidlech řešené není a platí: zápis v logbooku=FI log. I proto si dovedu představit, ze si někdo FI log na disablovane keši obhájí před reviewerem...
  • 2

Oregon 650, iPhone SE + Geoget, L4C

#9146 bejcci

bejcci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 670 příspěvků(y)

Publikováno 10 říjen 2018 - 21:31

Tak to bych prosil odkaz. Troufám si tvrdit, že to nikde v pravidlech řešené není a platí: zápis v logbooku=FI log. I proto si dovedu představit, ze si někdo FI log na disablovane keši obhájí před reviewerem...

Přidávám se k prosbě, taky by mě to zajímalo. Protože v momentě, kdy disable není kvůli chybějící finální schránce nebo jejímu velmi špatnému stavu, a zalogovat se jde do originálního logbooku, nenapadá mě důvod, proč by owner měl log mazat. Ale je pravda, že takové logy si obvykle fotím. To kdyby se ownerovi přece jen něco nelíbilo.

• 0

#9147 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 10 říjen 2018 - 21:33

Uz jsem i zazil situaci kdy se revirnik postavil na stranu lovce, ktery odlovil disable kes.

A proc s tim odlovem disablovany kese mas takovej problem? Je neco spatne na tom mym vykladu? Chapu ze jsou situace kdy se tam fakt chodit nema, typicky to hnizdeni, takovy kese jsou, respektuje se to a kdyz ne, owner skutecne obvykle logy maze, aby tim odradil ostatni od nerespektovani rezimu kese a aby se tam fakt nechodilo. Tohle asi nikdo rozporovat nebude, a pochybuju ze by se reviewer v takovym pripade zastaval lovce. Nebo treba kdyz je T5 spadla na zem, tak chapu ze owner nechce aby ji lidi logovali jako T1.

Naopak takovy ty "mekky" disable jak jsem naznacoval zas mnohdy nicemu nevadej a je to casto spis jen o nepohodli lovce ktery ma s necim problem. Nebo pak jsou nechteny odlovy disable kesi, proste v dobry vire jdu nekam, mam tejden starej GPX, ze dal owner vcera disable vubec netusim a odlovim a zjistim to az doma pri logovani. A treba o nic nejde, jen je plnej logbook, tak se nekam vmacknu a dobry. Tohle taky neni nic vyjimecnyho. To ti vadej i takovyhle neskodny veci? Nebo s cim konkretne mas problem? Treba mi neco unika.

• 4

#9148 Trhac

Trhac

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 057 příspěvků(y)

Publikováno 10 říjen 2018 - 22:32

Za mě je disable upozornění pro lovce, že je něco v nepořádku, že tam třeba poleze zbytečně, protože tam třeba podle dvou tří posledních DNF logů není keš, to jsem už zažil. Mezitím tam přijde šikovnější kolega a najde ji. Proč by z toho měl mít problém s uznáním logu, proboha? Další tupost je tato keš GC68NQ9 u Nepomuku disablovaná v červnu po dešti kvůli podmáčenému terénu! Mezitím prošlo extrémně suché léto, kdy okolo vysychaly rybníky, ale owner kešku v tomto režimu ponechal. Dodnes! A ještě se na FB rozčiloval, že mu tam chodí lidi! Tedy jeden člověk. Já…  :D

• 3

RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…

#9149 k-lord

k-lord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 078 příspěvků(y)

Publikováno 10 říjen 2018 - 23:20

Typický Čech, chci odkaz. Ale na vše prostě odkaz není. Jedeme podle amerických pravidel. Jinak jsem toto ale řešil už dříve přímo s GS. Jejich vyjádření bylo jednoduché - disable keš není určena k lovu (nebo tak nějak, musel bych to dohledávat).

• -1

#9150 k-lord

k-lord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 078 příspěvků(y)

Publikováno 10 říjen 2018 - 23:24

Za mě je disable upozornění pro lovce, že je něco v nepořádku, že tam třeba poleze zbytečně, protože tam třeba podle dvou tří posledních DNF logů není keš, to jsem už zažil. Mezitím tam přijde šikovnější kolega a najde ji. Proč by z toho měl mít problém s uznáním logu, proboha?

Trhači, tvůj příspěvek je typická ukázka toho, jak někdo nečte diskuzi celou nebo ji nepochopí. Tady se řeší situace, kdy má owner problém s logováním archivek a disable keši a maže logy. Tebou uváděný příklad asi nebude owner řešit mazáním logu, ale spíš poděkuje za nález. Ale třeba bys narazil na magora, co i tak bude trvat na smazání logu a bude na to mít právo. Kačeři jsou různí. :-D

• 0

#9151 Trhac

Trhac

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 057 příspěvků(y)

Publikováno 11 říjen 2018 - 0:18

Trhači, tvůj příspěvek je typická ukázka toho, jak někdo nečte diskuzi celou nebo ji nepochopí. Tady se řeší situace, kdy má owner problém s logováním archivek a disable keši a maže logy. Tebou uváděný příklad asi nebude owner řešit mazáním logu, ale spíš poděkuje za nález. Ale třeba bys narazil na magora, co i tak bude trvat na smazání logu a bude na to mít právo. Kačeři jsou různí. :-D

Ale v tom druhém případě měl ke smazáni našlápnuto. Zde je třetí případ - keš GCZM4C nenalezená 3/4 roku by logicky měla být disable, ale nebyla. Když ji synek vylovil z pasti, kam zapadla, nikdo nám nepoděkoval…

• 0

RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…

#9152 plavcik

plavcik

plavcik

• Members
  • PipPipPip
  • 1 263 příspěvků(y)

Publikováno 11 říjen 2018 - 5:53

Typický Čech, chci odkaz. Ale na vše prostě odkaz není. Jedeme podle amerických pravidel. Jinak jsem toto ale řešil už dříve přímo s GS. Jejich vyjádření bylo jednoduché - disable keš není určena k lovu (nebo tak nějak, musel bych to dohledávat).

Tak s odvolaváním na pravidla jsi začal Ty a tvrzení “jedeme podle pravidel, ale odkaz na ně nemám”, je srandovni. Prostě jedna paní povídala.....
Takže až budeš příště něco plácat o pravidlech, měl bys být schopen na ně odkázat. Do té doby je to jen Tvůj názor.

Edit: Můj názor je, že owner keše může smazat log, pokud log porušuje pravidla viz níže, kde si dovedu najít například to logovani ve chvíli, kdy tam hnízdí ptáci, jak psal Modrák. Ale pouhý status Disable neopravňuje ke smazání logu.

https://www.geocachi...id=107&pgid=547

Tento příspěvek byl upraven od plavcik: 11 říjen 2018 - 6:17

• 2

#9153 k-lord

k-lord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 078 příspěvků(y)

Publikováno 11 říjen 2018 - 7:03

Tak s odvolaváním na pravidla jsi začal Ty a tvrzení “jedeme podle pravidel, ale odkaz na ně nemám”, je srandovni. Prostě jedna paní povídala.....
Takže až budeš příště něco plácat o pravidlech, měl bys být schopen na ně odkázat. Do té doby je to jen Tvůj názor.

Edit: Můj názor je, že owner keše může smazat log, pokud log porušuje pravidla viz níže, kde si dovedu najít například to logovani ve chvíli, kdy tam hnízdí ptáci, jak psal Modrák. Ale pouhý status Disable neopravňuje ke smazání logu.

https://www.geocachi...id=107&pgid=547

Typické není to v pravidlech je to povoleno. Ono v pravidlech není a nebylo plno věci a naší revieweři na ledascos museli přijít s lokálními pravidly, resp. upřesnit oficiální. V pravidlech třeba není, že se při získávání logbooku nesmí poškodit keška a přesto to nepovažujeme za povolené (byť řada jedinců to dělá). Stejně tak je plno věci skutečně pravidly zakázáno a stejně občas na takové případy narazím.

Američanovi stačí vidět disable a nemá potřebu lovit, resp. hádat se s ownerem, když mu smaže log, Čech potřebuje pravidla prostě na všechno.

Řiď se čím chceš, mě je to jedno. Buď si jist, že půjdeš-li do sporu s nějakým ownerem, nemáš šanci na úspěch. Já jsem toto s GS už řešil, a proto vím, jak to je. Řekl bych, že v 99% případů to owner neřeší, tak není problém, ale v tom 1% to prostě owner může smazat, chce-li. Samozřejmě stejná práva má i reviewer. Ten taky může mazat logy po disable nebo archivaci.

• 0

#9154 Aviatik

Aviatik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 435 příspěvků(y)

Publikováno 11 říjen 2018 - 7:23

keš GCZM4C nenalezená 3/4 roku by logicky měla být disable, ale nebyla.

Ha ha ha ... vím o jedné, která má poslední nález 5.5.2015, od té doby dva neúspěšné pokusy (aspoň ty přiznané), finálka nenalezena, dokonce ani člověkem, který ji už kdysi našel, 30.3.2018 Needs maintenance log ... a nic, ani disable. Owner od roku 2011 aktivní jen velmi sporadicky, tomu je to jedno.

Teď se nejspíš jenom čeká, kdo tam hodí ten NA log.

• 0
Ej vy mé krabičky z umělé hmotičky!

#9155 plavcik

plavcik

plavcik

• Members
  • PipPipPip
  • 1 263 příspěvků(y)

Publikováno 11 říjen 2018 - 7:33

Třeba, třeba, třeba. Neřešili jsme “třeba”, ale smazání logu z důvodu, že je keš disable a tvrdil jsi, že je to podle pravidel, dokonce amerických ;-). Teď zas píšeš, že to v pravidlech není, ale že jsi přesně tohle řešil s GS. Tomu věřit můžu a nemusím. A že nemám šanci při sporu s ownerem, přitom par postů výše píše pancerstepan zkušenost úplně opačnou.
Nevím, jestli to nechápeš nebo pochopit nechceš, ale už mě to nebaví...
Pokud sem postneš to neupravené stanovisko GS, na které se odvoláváš a bude tam, že na disable keši není nárok na log, pokud jsem v logbooku a neporuším jiná pravidla, hluboce se pokloním. Jinak je to jen plácání suché slámy...

Tento příspěvek byl upraven od plavcik: 11 říjen 2018 - 8:18

• 1

#9156 Zagloba

Zagloba

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 478 příspěvků(y)

Publikováno 11 říjen 2018 - 8:17

Ha ha ha ... vím o jedné, která má poslední nález 5.5.2015, od té doby dva neúspěšné pokusy (aspoň ty přiznané), finálka nenalezena, dokonce ani člověkem, který ji už kdysi našel, 30.3.2018 Needs maintenance log ... a nic, ani disable. Owner od roku 2011 aktivní jen velmi sporadicky, tomu je to jedno.

Teď se nejspíš jenom čeká, kdo tam hodí ten NA log.

Taky vím o několika, kde je rok disable, pak NA log už asi 2 měsíce a nic se neděje...

• 0
Zastavte zeměkouli, chci vystoupit

#9157 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 11 říjen 2018 - 8:33

Typické není to v pravidlech je to povoleno. Ono v pravidlech není a nebylo plno věci a naší revieweři na ledascos museli přijít s lokálními pravidly, resp. upřesnit oficiální. V pravidlech třeba není, že se při získávání logbooku nesmí poškodit keška a přesto to nepovažujeme za povolené (byť řada jedinců to dělá). Stejně tak je plno věci skutečně pravidly zakázáno a stejně občas na takové případy narazím.

Američanovi stačí vidět disable a nemá potřebu lovit, resp. hádat se s ownerem, když mu smaže log, Čech potřebuje pravidla prostě na všechno.

Řiď se čím chceš, mě je to jedno. Buď si jist, že půjdeš-li do sporu s nějakým ownerem, nemáš šanci na úspěch. Já jsem toto s GS už řešil, a proto vím, jak to je. Řekl bych, že v 99% případů to owner neřeší, tak není problém, ale v tom 1% to prostě owner může smazat, chce-li. Samozřejmě stejná práva má i reviewer. Ten taky může mazat logy po disable nebo archivaci.

Tohle porad nevysvetluje proc jsi napsal ze neco je v pravidlech, kdyz to evidentne v zadnych pravidlech neni.

• 2

#9158 k-lord

k-lord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 078 příspěvků(y)

Publikováno 11 říjen 2018 - 8:34

Třeba, třeba, třeba. Neřešili jsme “třeba”, ale smazání logu z důvodu, že je keš disable a tvrdil jsi, že je to podle pravidel, dokonce amerických ;-). Teď zas píšeš, že to v pravidlech není, ale že jsi přesně tohle řešil s GS. Tomu věřit můžu a nemusím. A že nemám šanci při sporu s ownerem, přitom par postů výše píše pancerstepan zkušenost úplně opačnou.
Nevím, jestli to nechápeš nebo pochopit nechceš, ale už mě to nebaví...
Pokud sem postneš to neupravené stanovisko GS, na které se odvoláváš a bude tam, že na disable keši není nárok na log, pokud jsem v logbooku a neporuším jiná pravidla, hluboce se pokloním. Jinak je to jen plácání suché slámy...

Uplácanou suchou slámu máš v SZ, emaily zásadně nezveřejňuji.

Tím končím diskuzi, protože je zbytečná. Kdo chtěl, pochopil, kdo nechtěl, ať se háda s ownery disablovaných či archivovaných keší. Mně je to fakt ukradený. Jen se bavím, jak někteří jsou "šílení" z možnosti, že by jim snad log nemusel být uznán. :D

• 0

#9159 k-lord

k-lord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 078 příspěvků(y)

Publikováno 11 říjen 2018 - 8:56

Tohle porad nevysvetluje proc jsi napsal ze neco je v pravidlech, kdyz to evidentne v zadnych pravidlech neni.

Celou dobu jsem psal o stanovisku GS, které mi na můj podnět sdělili. Jestli jsem někde uváděl, že je to v pravidlech, tak jsem se seknul. Byť vyjádření GS pro mě znamenájí nepsaná pravidla a tak jsem to nejspíš myslel. Upřímně mě fascinuje, že toto napíše člověk, který tu neustále naříká, jak je geocaching v úpadku, protože se podvádí s finálkama. O nesdílení finálek se taky v pravidlech nedočteš, ale asi se shodneme na tom, jaké stanovisko by k tomu GS zaujal. A takových věcí je plno. Prostě oficiální pravidla jsou napsána velmi volně a obecně (i proto naši revieweři museli udělat plno dodatečných pravidel pro ČR). A o to mi celou dobu tady šlo, ale místní rejpalové se budou chytat každého slovíčka.

Tento příspěvek byl upraven od k-lord: 11 říjen 2018 - 9:07

• 0

#9160 bejcci

bejcci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 670 příspěvků(y)

Publikováno 11 říjen 2018 - 9:16

Celou dobu jsem psal o stanovisku GS, které mi na můj podnět sdělili. Jestli jsem někde uváděl, že je to v pravidlech, tak jsem se seknul. Upřímně mě fascinuje, že toto napíše člověk, který tu neustále naříká, jak je geocaching v úpadku, protože se podvádí s finálkama. O nesdílení finálek se taky v pravidlech nedočteš, ale asi se shodneme na tom, jaké stanovisko by k tomu GS zaujal. A takových věcí je plno. Prostě oficiální pravidla jsou napsána velmi volně a obecně (i proto naši revieweři museli udělat plno dodatečných pravidel pro ČR). A o to mi celou dobu tady šlo, ale místní rejpalové se budou chytat každého slovíčka.

Zaujímá k tomu takové stanovisko, že o tom samozřejmě ví, ale nijak to neřeší. Je otázka, zda to jde a zda to chtějí řešit. Ale začínám mít pocit, že za chvíli už žádné finálkové servery nebudou potřeba, protože tradiční keše (ovšem s různou ikonkou) vznikají samy o sobě. Powertraily už jsou z nejen z tradiček a mysterek, ale i z multin, letterboxů a wherigo. Sice jsou to fakticky pořád tradičky, ale ikonkami se liší. Země zaslíbená pro podobné aktivity je třeba Francie, viz například pěkný kus mapy (ale není jediný): https://www.geocachi...27,0.01854&z=11 Takový instantní geocaching, k čemu finálky :)

• 0

8 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 7 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Bing (1)

Reklama