Stačilo by dát odkaz na keš Čochtan a každému tady by určitě bylo jasné, co se na ní v sobotu událo - kdybych tam ovšem logy těch 8 „hráčů“ ponechal – ale snadno to vysvětlí přiložený obrázek všech logů pohromadě, zaslaný mi jedním (naštvaným) táborským kačerem. Abyste to nemuseli pracně zkoumat, doplňuji:
Keš je odlovitelná v rámci 30m slanění (jsou i jiné možnosti, ale všechny trvají déle). Zkušený horolezec potřebuje na celý cyklus úkonů cca 5 minut: připoutání k lanu, nasednutí do slanění, zastavení u Čochtana, focení, doslanění zbytku (s přehozením lana do boční stěny a slaněním přes převis). Betatester potřeboval 9 minut. Pravidelně chodí na lezeckou stěnu, se mnou byl několikrát na skalách, pouze pro něho bylo novum sednout do slanění s 50 m vzduchu pod zadkem (stěna přímo rovně až dolu je tak vysoká). Je třeba opatrnosti v přístupu ke slanění, velmi zkušený horolezec se přesně tady dříve zabil. Z dané party třeba někdo zkušený je, třeba ten, co tam všechny karty donesl (dá se tušit kdo, ten ale vysloveně zkušený horolezec není). Drtivá většina z ostatních nebude mít podle mě ani zkušenosti betatestera (o někom jsem přesvědčen, že by to nezvládl nikdy).
Mezi prvním a posledním logem party 8 lidí by tedy mělo být cca 3/4h (u zkušenějších), nebo spíše přes hodinu. Asi nikomu z té party nedošlo, že po nebi se pohybují mraky a také slunce, které v tomto případě navíc svítí rovnoběžně se stěnkou pod Čochtanem, takže tam by změny stínu byly patrné v řádu minut. Dále je tam stejný úhel záběru (stromy na obzoru vůči vodníkovi apod.). Nikdo nemusí být kriminalista, soudní znalec nebo jiný expert, aby na daných fotkách zjistil, co se stalo. Dokazují opak, než měly, tj. že je fotil jediný člověk a prakticky v jednom okamžiku. Dětinskost účastníků zájezdu je tragikomická.
Je to tak průhledné a jasné, že by to také mohla být recese a provokace, to se uvidí po smazání logů, jestli se všichni zasmějí „cha, cha, to jsme zmijovkáře vyprudili“. U této party se ale obávám něčeho jiného, proto je to taky v geodepresivním koutku. Čekat se to dalo, přesně od těchto lidí.
S Robinem jsem měl před schválením obsáhlou korespondenci a hodinový tel. hovor právě díky těmto obavám. Chtěl jsem stejnou podmínku, jako je na „5/5 Virtual“ GC7B9E2 – fotit 8x stejnou ruku by bylo přece jen nápadné (ovšem použité fotky tomu konkurují), druhá podmínka je na tamté keši selfie, případně se zakrytým obličejem – to by si asi podvodníci aspoň museli převlékat oblečení ;-) Bylo mi sděleno, že tohle požadovat nelze. Nicméně jsme se dohodli na jiných logovacích podmínkách, které jsou zcela jasné a dostatečné a byly v sobotu porušeny.
Pravdu jsem měl já, přestože mě Robin ještě i krátce po publikaci při nějakém planém poplachu chlácholil, že tohle oni neudělají. Jsou to dospělí lidé, s někým se dá i normálně mluvit, takové chování jak u malých dětí mě fascinuje (ne v dobrém, ovšem).
Tento příspěvek byl upraven od zmijovkar: 16 srpen 2023 - 9:37