Přejít na obsah

Fotka

Challenge keše - rozumná podmínka

• Zamčené téma Toto téma je zamknuto
399 odpovědí na toto téma

#241 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 24 srpen 2013 - 11:05

gygant napsal/a:
I menší kopce jsou tam krásné, namátkou takový Strážov byla paráda. A Velký Choč! A další... Splněno mám určitě slušné procento, pomohl by systém na projekt-gc - nech se inspirovat lovci tisícovek...

Velký Choč a menší kopec - no to snad ne, vždyť je vyšší než Sněžka a Chočské vrchy jsou pátým nejvyšším geomorfologickým celkem na Slovensku. Za to by tě hnali i Slováci... Na Slovensku z těch méně známých vrcholů mohu jen doporučit Osnicu na Malé Fatře - lidí minimum, krásný výhled na Rozsutec a další okolní kopce a pak Ondrejisko - totální liduprázdno, od letoška je to dokonce i legální (vyznačili tam značku), já tam byl loni ještě bez značky, na přístupové cestě čerstvé stopy medvěda a starší stopy vlka, nahoře lavičky a krásný výhled na Kralovu holu. Během jednoho dne toho lze v okolí vidět hodně - ideální je nějak dojet autem do Telgártu, odtud vlakem k Dobšínské ladové jaskyni (i samotná cesta vlakem stojí rozhodně za to), návštěva jeskyní, poté zdolání Ondrejiska, při sestupu do Telgártu sedlo Besník s pasoucími se kravami a ovečkami, kousek pod ním pramen Hronu.
  • 0

#242 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2013 - 11:04

Spustil jsem stránky k oné challenge keši http://geomorfologic...ka.bluefile.cz/. Postupně tam budu dávat další informace (např. detailnější informace o jednotlivých celcích, vrcholech, aktuality, časem snad i reportáže z výprav na dané vrcholy). Prozatím tam je pár informací k oné challenge keši a zejména 2 tabulky s kešemi - jedna pro ČR, druhá pro Slovensko. A fórum, zatím jej nechám anonymní, pokud by se tam objevilo moc nesmyslů a vulgarit, budu nucen vyžadovat registraci.
  • 0

#243 osnica

osnica

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 166 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2013 - 19:04

hanska napsal/a: Na Slovensku z těch méně známých vrcholů mohu jen doporučit Osnicu na Malé Fatře...

Osnicu veru musím doporučiť aj ja! :)

Ideálne zavčasu ráno, po východe slnka, keď je Rozsutec zo Stohom pri pohľade z Osnice krásne osvetlený. A vďaka za tip na Ondrejisko!
  • 0

GeoPuzzle plugin pre GeoGet
GC Watchlist Enhancer - skript pre Chrome a FF (Greasemonkey)

Bežky na Orave - prehľadný kalendár zimných prechodov na Orave

#244 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 16 září 2013 - 19:14

V listingu kešky i na stránkách je přidáno 5 nových kešek pro vrcholy, kde dosud keška nebyla - nejznámější a nejnavštěvovanější z nich je zřejmě Bezovec v Povážskom Inovci, na ostatní vrcholy moc turistů nechodí - jde o vrcholy Somár (Čierna hora), Vysoký Grúň (Laborecká vrchovina), Bršť (Zlatohorská vrchovina) a Doubravský vrch (Chebská pánev).
  • 0

#245 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 17 září 2013 - 13:00

Mám prosbu pro kopečkáře z jižních Čech - potřeboval bych zjistit nadmořskou výšku nejvyššího bodu Skalecké vrchoviny (Novohradské hory). V mnoha zdrojích je sice uváděna Skalka (801,4 m), ale výše je na 100 % úbočí vrcholu Mandlstein - státní hranice s ČR, GPS N48° 44.03333 E14° 48.48667, poblíž vede rakouská značená trasa. Dle vrstevnic by to mělo být cca 825 - 830 m. Díky moc. Rady tipu: tak si tam zajeď, neberu:)
  • 0

#246 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 17 září 2013 - 13:10

To je moje parketa. Problém s Mandelsteinem je ten, že vrchol - vlastně celá skále - už je v Rakousku, cca 100 metrů od hranice. Skalka je cestou po hranici kousek za Mandelsteinem, ale její hlavní vrchol je opět ZA hranicí, asi 60 metrů. V Čechách je až její sekundární vrchol, skupina skalek také asi 50 metrů od hranice, ale na správnou stranu. Mám tam všude kešky :) Výšky by měly sedět dle mapy - Mandelstein 874 mnm Skalka (německý název jsem nezjistil) - sakra, tady to teď nevidím, napíšu večer z domova český podvrchol Skalky - 801 mnm. pokud jde o úbočí Mandelsteinu - jde skutečně o blbým lesem zarostlé poměrně prudké úbočí, kde se hranice zrovna dvakrát ostře lomí, takže dle mne by nejvýše měla být pata první skalky pod Mandelsteinem (směrem od Pyhrabrucku). Považovat ale takové místo za nejvyšší bod je možná pravdivé, ale podivné. Najdu ti to dle GPS, zase večer doma.
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#247 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 17 září 2013 - 13:13

Takže nejvýše by měl být rozhodně ten cíp 48°44'2.164"N, 14°48'29.119"E - to si koneckonců podle GPS už asi zjistíš taky sám. Nevím, jak to zjistit přesněji...
  • 0

#248 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 17 září 2013 - 13:29

To, že nejvýše bude ten cíp, to vím taky, spíše mi šlo o nadmořskou výšku, tu od počítače asi jen odhadnu (828 m?, Balatka v Geomorfologickém členění reliéfu Čech uvádí 832 m). Podobně jako u Skalky a Mandlsteinu je to i na Šumavě u Kvildských plání, tam je to ale ještě složitější - na tisícovkách uvádí Blatný vrch, resp. úpatí jeho německého vrcholu, na hranici je max. cca 1370 m, ovšem Velká Mokrůvka má přímo v mapách kótu 1370,7 m. A na Blatný vrch se nesmí vůbec, takže je to neověřitelné, co je výše, ale rozdíl tam bude asi v centrimetrech:). Takže jsem uvedl Velkou Mokrůvku, ta je aspoň přístupná přes léto.
  • 0

#249 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 17 září 2013 - 14:00

Velká Mokrůvka podle mne není přístupná - v létě jsem na ní byl, tak to musím vjedět ;) - šel jsem skrze ty roztomilý cedulky. To úbočí Mandelsteinu ti můžu kdyžtak za 5 tejdnů změřit na GPS, budu tam mít event, a můžu to nakalibrovat podle vršku Mandelsteinu, ale znáš to, ta přesnost bude taky tak nějak... od voka... máš jinej nápad, jak to zjistit akurát?
  • 0

#250 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 17 září 2013 - 14:02

Jestli je to k tý challenge - jak tam potom budeš počítat kešku? jedna je např. na půl cesty k vršku Mandlu, ale ta je již rakouská. Já přímo na tom úpatí mám jeden waypoint multiny... a na Skalce, vlastně na obou, fyzický krabice.
  • 0

#251 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 17 září 2013 - 14:15

Jiný nápad než to zkalibrovat podle Mandlsteinu nemám, ale určitě to bude přesnější než odhad z 5 m vrstevnic:). Velká Mokrůvka - z české strany přístupná není, je to 1. zóna, z Německa by to ale jít mělo od 15.7. do 15.11, zcela uzavřený je z německé strany asi jen úsek od Špičníku po úbočí Roklanu (díky Čechům), viz http://www.tisicovky...ute-hlv71/info/. Žádné novější info jsem nikde nanašel a to jsem pár měsíců tomu prohledával i všechny tiskové správy NP Šumava.
  • 0

#252 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 20 září 2013 - 11:13

Citecka napsal/a:
Jestli je to k tý challenge - jak tam potom budeš počítat kešku? jedna je např. na půl cesty k vršku Mandlu, ale ta je již rakouská. Já přímo na tom úpatí mám jeden waypoint multiny... a na Skalce, vlastně na obou, fyzický krabice.

Ohledně té kešky, dal jsem tam tu vrcholovou, je to cca 200 m od toho bodu. Že je rakouská, to nevadí - na Plechém je taky rakouská, pod Velkou Mokrůvkou zase německá, pro Klínovec je taky německá mysterka (má finál ale v ČR), u několika dalších vrcholů je samotná keška pár metrů v Polsku (např. Králický Sněžník).
  • 0

#253 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 20 září 2013 - 16:12

Na stránky jsem přidal dva tipy na výstupy na 2 vrcholy Šumavy (oba jsem navštívil loni na jaře) - Plechý a méně známý Vítkův hrádek či kámen (je to totéž). http://www.geomorfol...?p=260#more-260. Brzy přibudou další - z Čech to bude nejprve Kleť, na Slovensku méně navštěvované vrcholy Ondrejiska a Fabove hole ve Slovenském rudohorí. Má-li někdo spisovatelské střevo a chtěl-li by dát na stránky i reportáž ze svého výstupu, bránit mu v tom nebudu. Pak asi nejlépe kontakt přes SZ.
  • 0

#254 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 22 září 2013 - 19:56

Už máme prvního úspěšného lovce výzvy, je z ČR a jedná se o Gyganta. Bohužel někdo kešku záměrně ničí, zmizel z ní veškerý obsah, byla v ní nalita voda, navíc bylo kus vedle pohozeno i označení kešky) - viníkem je tedy s největší pravděpodobností nějaký kačer (že by se přiznal, tak naivní nejsem)... Lenochod5 rovněž vytvořil bookmark k této keši, díky čemuž je jednoudušší kontrola pro případné lovce (jen je třeba ručně spočítat počet celků, to bookmark nezvládne...
  • 0

#255 Canoppy1

Canoppy1

Canoppy

• Members
  • PipPipPip
  • 273 příspěvků(y)

Publikováno 22 září 2013 - 20:25

Upřímně Gygantovi gratuluji k získání této nelehké challenge keše - jsem rád, že první nález zaslouženě získal opravdový, zdatný "horský" kačer. :-)
  • 0

#256 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

Roman_Jaroměř

• Members
  • PipPipPip
  • 4 194 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2013 - 7:50

hanska napsal/a:
Už máme prvního úspěšného lovce výzvy, je z ČR a jedná se o Gyganta. Bohužel někdo kešku záměrně ničí, zmizel z ní veškerý obsah, byla v ní nalita voda, navíc bylo kus vedle pohozeno i označení kešky) - viníkem je tedy s největší pravděpodobností nějaký kačer (že by se přiznal, tak naivní nejsem)... Lenochod5 rovněž vytvořil bookmark k této keši, díky čemuž je jednoudušší kontrola pro případné lovce (jen je třeba ručně spočítat počet celků, to bookmark nezvládne...

Možná si mohl rovnou dát odkaz na ten bookmark, abychom to nemuseli hledat... :-)
http://www.geocachin...4e-99a906cfd68c

(doufám, že jsem našel správně).

Ale potěšilo mě (díky tomu bookmarku a geogetu, jinak bych se vykašlal na to to zkoumat, zda ty keše mám odlovené), že i když jsem na Slovensku lovil kešky zatím jen 2x (dohromady asi 17 dní a nejel jsem po výzvě, ale kvůli zážitkům), tak mám už 5 vrcholů na 4 pohořích a v Čechách už to mám splněné celé... Ovšem na Slovensku se kvůli tomu hnát na vrcholky stejně nebudu... Na ten vrchol, kde je keš, se kvůli finálce stejně nepoženu. Na vrcholky chodím kvůli tomu, že se mi tam líbí...

PS.: Neřekl bych, že je to tak obtížná výzva, když si vezmu, že i já, když jezdím na Slovensko jen zřídka už mám 1/4 hotovou...
  • 0

#257 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2013 - 8:42

Ono to opravdu až tak složité není, tedy pro někoho, kdo chodí rád po horách. Navíc v mnoha případech lze za jeden den udělat 2 vrcholy, v několika případech 3. Ono je to obtížná výzva zejména pro její největší kritiky, protože ti po kopcích moc nechodí...
  • 0

#258 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2013 - 8:53

Sakriš, jak z toho bookmarku zjistíš, který pohoří máš odlovený? Nějak v tom plavu... :o
  • 0

#259 Nemo02

Nemo02

Nemo02

• Members
  • PipPipPip
  • 393 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2013 - 9:02

Citecka napsal/a:
Sakriš, jak z toho bookmarku zjistíš, který pohoří máš odlovený? Nějak v tom plavu... :o

To právě nejde. Já jsem si radši udělal tabulku v excelu.
Leda, že by přidal ke každé položce komentář. Ale dělat by se mi to nechtělo.
  • 0

#260 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2013 - 10:18

Nemo02 napsal/a:

Citecka napsal/a:

To právě nejde. Já jsem si radši udělal tabulku v excelu.
Leda, že by přidal ke každé položce komentář. Ale dělat by se mi to nechtělo.

Ten komentář by to taky nevyřešil, protože některé celky jsou jak v ČR, tak na Slovensku, to umístění uváděné v bookmarku není rozhodující, keška musí být vždy jen v jednom státě, ale pro tuto výzvu jsou ty na hranicích uznávány pro oba státy. Asi nejlepší postup je stáhnout bookmark do nějakého SW (geoget, excel, ArcGIS,SPSS,...) a ručně tam dopsat komentář.
  • 0

4 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 4 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama