Přejít na obsah

Fotka

Challenge keše - rozumná podmínka

• Zamčené téma Toto téma je zamknuto
399 odpovědí na toto téma

#161 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 15:21

No a snad v jednom případě nemám tu nejbližší neuvedenou schválně, přece jen je to dost těžká mysterka, ale kdo si ji vyluští, tomu ji samozřejmě uznám, místo ní mám v seznamu jednu, která je o kousek dále od samotného vrcholu, na který se nesmí.
  • 0

#162 k-lord

k-lord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 078 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 15:45

Tak toho jsem se obaval, plno nejasnych kesi. Jednou uznas takovou, podruhe neuznas makovou. Cele to bude chaoticke a akorat to bude vyvolavat spory. Seznam danych kesi pro challenge pouzit nesmis. Takze at se budes snazit presvedcovat sebevic, tak v takove podobe je, podle me, ta challenge stale neschvalitelna.
  • 0

#163 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 15:50

Alke04 napsal/a:
TAK VIDÍŠ - v Karlovarském Kraji jsou dva letterboxy a ty máš problém odlovit jeden z nich... jak pak můžeš chtít po někom, aby odlovil nějaký počet PŘESNĚ DANÝCH KEŠÍ. Argument, že nějaký kraj má hooodně dlouhý letterbox (10 km)... mě příjde jako hloupost.

.
Tak pokud někdo pojede na jeden z těch letterboxů přes celou republiku veřejnou dopravou, aby měl kolonku při plnění oné challenge a nenajde ho, tak je to hodně velký problém. A jen technická - v Karlovarském kraji si vybíráš jeden ze dvou (a bez jednoho z nich výzvu nesplníš), při mé výzvě je poměr v současnosti cca 1:3,5, tudíž je to takřka dvakrát tak snadnější, navíc si to můžeš zkombinovat tak, jak ti to co nejvíce vyhovuje, např. někdo ze Žiliny nemusí vůbec jezdit do Krušných hor apod.
  • 0

#164 poohDA

poohDA

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 975 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 15:51

Já myslím, že by ta podmínka na to, která keš tam patří a která ne, by měla být nastavena nějak vyhodnotitelně i bez tvého vstupu . Tj. v tom vzorci by měly být termíny jako "vzdálenost od" či "nadmořská výška". A ne "rozhodoval jsem se a pak jsem zvolil" nebo "když nastane A, tak to uznám". Jinak taky hrozí, že budeš mít zahlcenou schránku dotazy a budeš pořád jen kontrolovat a vyhodnocovat. A nezbyde ti čas na chození po kopcích. UPDATE: tohle jsem napsal aniž bych četl příspěvek kolegy k-lorda
  • 0
.

#165 dr.vota

dr.vota

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 5 455 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 15:52

hanska napsal/a:

PaWcz napsal/a:
Honzo, jak máš vlastně stanovená kritéria pro to, co je keška na vrcholu a co už ne?
Napadá mě to u Jezerní hory na Šumavě - vrchol je nepřístupný (NPR) a ty k němu v seznamu jako vrcholovou máš tu šmudlu z rozvodí (GCH84X), která je o kilák mimo vrchol a hlavně o 200 metrů níž. Vlastně je spíš pod vrcholem Malého Špičáku.
Máš nějaké pevné kritérium pro to, která cache se ještě dá považovat za krabičku příslušnou danému vrcholu, a co už k němu nepatří?

Tak seznam keší jsem nahrál na http://uloz.to/xfTRppM/challenge-xlsx. V NP a tam, kam se nesmí, se snažím brát nejbližší keš (je li v rozumné vzdálenosti, dejme tomu do 1 - 1,5 km) a je aspoň trochu na úpatí kopce (uvedu příklad vrcholu, který dosud keš nemá - Luční hora, pokud by byla keška u té kapličky, byla by uznatelná, keška u chaty už uznatelná není). Tam, kam se smí volně, tak vždy nejbližší vrcholu, max. ale 500 m vzdálenostně a 100 m výškově. Pokud by někdo zjistil nějakou chybu v tom seznamu (hrozí to jen u multin a mysterek, tak ať to sem napíše, pak to v tom seznamu upravím). U té Jezerní hory jsem váhal mezi tím Rozvodím a Čertovým jezerem, zvolil jsem nakonec to Rozvodí (třeba i proto, že od něj vede pod vrchol Jezerní hory lesní cesta). O Juránkově chatě jsem neuvažoval, ta je jasně těsně pod Svarohem, což je už jiný vrchol. Na Šumavě jsem pak váhal i tom, zda je vyšší Blatný vrch nebo Velká Mokrůvka - celkově je vyšší Blatný vrch (vyšší vrchol ovšem leží v Německu,vrchol v ČR má 1 367 m), Velká Mokrůvka leží přímo na hranici a má 1 370 m - proto jsem vybral Mokrůvku, navíc kousek pod ní je na německé straně keška.

to mají být jednoznačná pravidla? To je maglajz :(
  • 0

#166 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 15:56

k-lord napsal/a:
Tak toho jsem se obaval, plno nejasnych kesi. Jednou uznas takovou, podruhe neuznas makovou. Cele to bude chaoticke a akorat to bude vyvolavat spory. Seznam danych kesi pro challenge pouzit nesmis. Takze at se budes snazit presvedcovat sebevic, tak v takove podobe je, podle me, ta challenge stale neschvalitelna.

Nejasné keše tam jsou možná tak všehovšudy 3 (z více jak 170). A když je keš přímo na vrcholu, tak je jasné, že se bude brát pouze ta), alternativy ještě doplním (např. u Králického Sněžníku bude jako alternativa pěší multina procházející přes vrchol, která má na vrcholu i jednu stage. A schvalitelné to samozřejmě dle pravidel je, to, o čem ty hovoříš, by bylo pouze v případě, kdy by bylo jasně dáno, že musíš odlovit právě tyto dané keše (proto nemůže být jako challenge keš správně žádná bonusovka k sérii)...Ono, když to přeženu, tak stejně nejasná je i situace např. u Challenge keše spočívající v zaplněné D/T tabulce, u mnoha keší se mění tyto hodnoty přes zimu, u mnohých dojde ke změně umístění a změně oněch hodnot... Koneckonců spory mohou nastat i u těch tvých regionů - keška může v době své životnosti klidně několikrát změnit typ (z letterboxu tradička, z mysterky multina)...
  • 0

#167 poohDA

poohDA

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 975 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 16:03

A taky nezapomeň na to, že kešky zanikají a vznikají. Taky může na nějakém kopci s vzniknout nová keš, která bude více vyhovovat než ta dosavadní. Co teď? Přestane tamta platit? A pak zas ta vrcholovější zanikne. Začne zase platit ta původní? A co když jsem owner? Na kopci jsem tedy určitě byl, když jsem tam nesl tu krabičku, ale těžko si ji budu logovat jako FI. UPDATE: A když ta stávající vrcholová zanikne, nastupuje za ní nějaká náhradnice nebo je ten daný kopec bez kešky?
  • 0
.

#168 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 16:05

poohDA napsal/a:
Já myslím, že by ta podmínka na to, která keš tam patří a která ne, by měla být nastavena nějak vyhodnotitelně i bez tvého vstupu . Tj. v tom vzorci by měly být termíny jako "vzdálenost od" či "nadmořská výška". A ne "rozhodoval jsem se a pak jsem zvolil" nebo "když nastane A, tak to uznám". Jinak taky hrozí, že budeš mít zahlcenou schránku dotazy a budeš pořád jen kontrolovat a vyhodnocovat. A nezbyde ti čas na chození po kopcích.
UPDATE: tohle jsem napsal aniž bych četl příspěvek kolegy k-lorda

Však jsem to uvedl zcela jasně - na území s volným vstupem keška nejblíže vrcholu, max. vzdálenost 500 m, výškový rozdíl 100 m (pokud to bude 510 m daleko nebo výškový rozdíl 103 m, tak to samozřejmě projde). A tam, kam se nesmí, tak to bude uvedeno asi natvrdo (takových případů je celkově možná tak 5...
  • 0

#169 poohDA

poohDA

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 975 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 16:09

hanska napsal/a:

poohDA napsal/a:
Já myslím, že by ta podmínka na to, která keš tam patří a která ne, by měla být nastavena nějak vyhodnotitelně i bez tvého vstupu . Tj. v tom vzorci by měly být termíny jako "vzdálenost od" či "nadmořská výška". A ne "rozhodoval jsem se a pak jsem zvolil" nebo "když nastane A, tak to uznám". Jinak taky hrozí, že budeš mít zahlcenou schránku dotazy a budeš pořád jen kontrolovat a vyhodnocovat. A nezbyde ti čas na chození po kopcích.
UPDATE: tohle jsem napsal aniž bych četl příspěvek kolegy k-lorda

Však jsem to uvedl zcela jasně - na území s volným vstupem keška nejblíže vrcholu, max. vzdálenost 500 m, výškový rozdíl 100 m (pokud to bude 510 m daleko nebo výškový rozdíl 103 m, tak to samozřejmě projde). A tam, kam se nesmí, tak to bude uvedeno asi natvrdo (takových případů je celkově možná tak 5...

a 520 / 110?
To je jak postoj českého řidiče k 50km/h v obci.
  • 0
.

#170 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 16:09

poohDA napsal/a:
A taky nezapomeň na to, že kešky zanikají a vznikají. Taky může na nějakém kopci s vzniknout nová keš, která bude více vyhovovat než ta dosavadní. Co teď? Přestane tamta platit?
A pak zas ta vrcholovější zanikne. Začne zase platit ta původní?
A co když jsem owner? Na kopci jsem tedy určitě byl, když jsem tam nesl tu krabičku, ale těžko si ji budu logovat jako FI.
UPDATE: A když ta stávající vrcholová zanikne, nastupuje za ní nějaká náhradnice nebo je ten daný kopec bez kešky?

Owneři si samozřejmě svoji založenou započítat mohou. A když původní zanikne, resp. vznikne vhodnější, tak tam budou obě dvě (i proto je tam sloupec alternativa). A budou to jen fyzické keše + earthcache, určitě ne eventy!
  • 0

#171 PaWcz

PaWcz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 317 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 16:14

Podmínka 500 metrů vzdálenostně, 100 metrů výškově a třeba úbočí náležící k předmětnému vrcholu (tedy nesmí to být až za sedlem na svahu vedlejšího kopce), to už by bylo jasné kritérium. Lovec by pak poznal, které krabičky spľňují podmínky výzvy a které ne. Výjimek á la ta Jezerní hora bych se radši vyvaroval (a je mi jedno, že tím příjdu o jeden bod vedoucí směrem ke splnění challenge).
  • 0

Lovec Tisícovek - geovýzva pro všechny milovníky hor (více tady)

Vložený obrázek

#172 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 16:24

poohDA napsal/a:
a 520 / 110?
To je jak postoj českého řidiče k 50km/h v obci.

Pokud to nevíš, tak mnohé vrcholy nejsou v mapách zakresleny zcela přesně, u plošších vrcholů určit přesně nejvyšší bod mnohdy ani dost dobře nelze... A hádat se s někým, že v některém z jeho zdrojů je vzdálenost keše od vrcholu 498 m a v jiné mapě je to 505 m, je bezpředmětné). Stejně tak je to s určením výšky daného bodu, maximálně se dostaneš na zaručenou přesnost 2 m (resp. 5 m ve strmějším terénu) a věřit např. tomu, co ti vyhodí geoget či nějaký skript, to se moc nedá (tam jde nepřesnost do desítek výškových metrů).
  • 0

#173 PaWcz

PaWcz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 317 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 16:29

hanska napsal/a:
mnohé vrcholy nejsou v mapách zakresleny zcela přesně, u plošších vrcholů určit přesně nejvyšší bod mnohdy ani dost dobře nelze... .

Nápad - co to tedy měřit od nejvýš položené vrstevnice na turistické mapě? To by problém kopců s plochým temenem vyřešilo...
  • 0

Vložený obrázek

#174 k-lord

k-lord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 078 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 16:41

Jinak Honzo, jedna challenge s kopeckama (tisicovkama) uz tu je. Nechces prijit s necim originalnejsim? Originalnim nemyslim, ze vytvorit hardcore verzi jiz nejake publikovane. Toto mi prijde stejne jako bych chtel publikovat challenge, ve ktere bys musel najit kes u kazde reky CR a SR nebo bys rozsiril mou challenge na okresy. :)
  • 0

#175 PaWcz

PaWcz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 317 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 16:50

k-lord napsal/a:
Jinak Honzo, jedna challenge s kopeckama (tisicovkama) uz tu je. Nechces prijit s necim originalnejsim?

Nejvyšší kopce různých horstev mají proti tisícovkám jednu přidanou hodnotu - jsou rozprostřené po celé republice.

(...) nebo bys rozsiril mou challenge na okresy. :)

Vybarvování mapy okresů bylo svého času populární kratochvílí geokačerů seskupených kolem regionálního webu "geojih". Takže takováhle challenge by možná své lovce taky našla ;)
Klidně tu myšlenku rozvíjej B)
  • 0

Vložený obrázek

#176 k-lord

k-lord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 078 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 17:04

PaWcz napsal/a:
Nejvyšší kopce různých horstev mají proti tisícovkám jednu přidanou hodnotu - jsou rozprostřené po celé republice.

Jestli se nepletu, tak ty tisicovky jsou rozprostreny po celem svete, resp. podminka neni geograficky omezena. ;)
  • 0

#177 gygant

gygant

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 310 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 17:17

Tak jsem ten seznam projel, úplně zběžně jsem na 18 (tak jako řada dalších jsem byl na pár dalších kopcích ještě před GC); profrčením míst v seznamu bych řekl, že ta padesátka se jeví reálná; co mne odrazuje, je to, jak to celé stojí na vachrlatých pravidlech. Aby na závěr odlovu čelenže nepřišla ještě jedna (ale tak je to taky obtížnost 5), a to dohadování s ownerem. To aby jich člověk raději odlovil šedesát, aby měl rezervu. By mne zajímalo, kam posouvají místní polemiky o této keši názor reviewerů :D
  • 0

#178 poohDA

poohDA

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 975 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 17:20

k-lord napsal/a:

PaWcz napsal/a:

Jestli se nepletu, tak ty tisicovky jsou rozprostreny po celem svete, resp. podminka neni geograficky omezena. ;)

podle mne se pleteš, ale to tady v tomhle vlákně až na jednoho všichni.
zdroj: http://www.geojih.cz....php?page_id=18
  • 0
.

#179 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 17:25

gygant napsal/a:
Tak jsem ten seznam projel, úplně zběžně jsem na 18 (tak jako řada dalších jsem byl na pár dalších kopcích ještě před GC); profrčením míst v seznamu bych řekl, že ta padesátka se jeví reálná; co mne odrazuje, je to, jak to celé stojí na vachrlatých pravidlech. Aby na závěr odlovu čelenže nepřišla ještě jedna (ale tak je to taky obtížnost 5), a to dohadování s ownerem. To aby jich člověk raději odlovil šedesát, aby měl rezervu. By mne zajímalo, kam posouvají místní polemiky o této keši názor reviewerů :D

No když dle některých vykladačů pravidel nemůže být dán přesný seznam keší, tak to bude vždy u takovýchto věcí vachrlaté, stejné polemiky mohou vznikat i u řek (co je keška u řeky, co už ne).
  • 0

#180 poohDA

poohDA

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 975 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 17:55

update: to je blbost co jsem napsal... sorry
  • 0
.

3 uživatel(ů) prochází toto téma