Challenge keše - rozumná podmínka
Publikováno 05 duben 2013 - 15:21
Publikováno 05 duben 2013 - 15:45
Publikováno 05 duben 2013 - 15:50
.Alke04 napsal/a:
TAK VIDÍŠ - v Karlovarském Kraji jsou dva letterboxy a ty máš problém odlovit jeden z nich... jak pak můžeš chtít po někom, aby odlovil nějaký počet PŘESNĚ DANÝCH KEŠÍ. Argument, že nějaký kraj má hooodně dlouhý letterbox (10 km)... mě příjde jako hloupost.
Tak pokud někdo pojede na jeden z těch letterboxů přes celou republiku veřejnou dopravou, aby měl kolonku při plnění oné challenge a nenajde ho, tak je to hodně velký problém. A jen technická - v Karlovarském kraji si vybíráš jeden ze dvou (a bez jednoho z nich výzvu nesplníš), při mé výzvě je poměr v současnosti cca 1:3,5, tudíž je to takřka dvakrát tak snadnější, navíc si to můžeš zkombinovat tak, jak ti to co nejvíce vyhovuje, např. někdo ze Žiliny nemusí vůbec jezdit do Krušných hor apod.
Publikováno 05 duben 2013 - 15:51
Publikováno 05 duben 2013 - 15:52
to mají být jednoznačná pravidla? To je maglajzhanska napsal/a:
Tak seznam keší jsem nahrál na http://uloz.to/xfTRppM/challenge-xlsx. V NP a tam, kam se nesmí, se snažím brát nejbližší keš (je li v rozumné vzdálenosti, dejme tomu do 1 - 1,5 km) a je aspoň trochu na úpatí kopce (uvedu příklad vrcholu, který dosud keš nemá - Luční hora, pokud by byla keška u té kapličky, byla by uznatelná, keška u chaty už uznatelná není). Tam, kam se smí volně, tak vždy nejbližší vrcholu, max. ale 500 m vzdálenostně a 100 m výškově. Pokud by někdo zjistil nějakou chybu v tom seznamu (hrozí to jen u multin a mysterek, tak ať to sem napíše, pak to v tom seznamu upravím). U té Jezerní hory jsem váhal mezi tím Rozvodím a Čertovým jezerem, zvolil jsem nakonec to Rozvodí (třeba i proto, že od něj vede pod vrchol Jezerní hory lesní cesta). O Juránkově chatě jsem neuvažoval, ta je jasně těsně pod Svarohem, což je už jiný vrchol. Na Šumavě jsem pak váhal i tom, zda je vyšší Blatný vrch nebo Velká Mokrůvka - celkově je vyšší Blatný vrch (vyšší vrchol ovšem leží v Německu,vrchol v ČR má 1 367 m), Velká Mokrůvka leží přímo na hranici a má 1 370 m - proto jsem vybral Mokrůvku, navíc kousek pod ní je na německé straně keška.PaWcz napsal/a:
Honzo, jak máš vlastně stanovená kritéria pro to, co je keška na vrcholu a co už ne?
Napadá mě to u Jezerní hory na Šumavě - vrchol je nepřístupný (NPR) a ty k němu v seznamu jako vrcholovou máš tu šmudlu z rozvodí (GCH84X), která je o kilák mimo vrchol a hlavně o 200 metrů níž. Vlastně je spíš pod vrcholem Malého Špičáku.
Máš nějaké pevné kritérium pro to, která cache se ještě dá považovat za krabičku příslušnou danému vrcholu, a co už k němu nepatří?
Rumunská anabáze 2009, Eurocaching Tour 2010, Eurocaching Tour 2011, Balt Cache Tour 2011, Oslo Cache Tour 2011, Balkan Caching Tour 2012, Euro Caching Tour 2013, Balkan Caching Tour 2014, Euro Caching Tour 2015, Hajastán 2016, Sakartvelo 2017, Azərbaycan 2018, Transilvania GeoQuest 10 (Alba Iulia 2018), Balt Cache Tour 2019, Expedice Nový Bor 2020, Go East! 2020, Dobytí jižního pólu 2020, Expedice Ísland 2021, Go East 2022, Go West 2022
Publikováno 05 duben 2013 - 15:56
Nejasné keše tam jsou možná tak všehovšudy 3 (z více jak 170). A když je keš přímo na vrcholu, tak je jasné, že se bude brát pouze ta), alternativy ještě doplním (např. u Králického Sněžníku bude jako alternativa pěší multina procházející přes vrchol, která má na vrcholu i jednu stage. A schvalitelné to samozřejmě dle pravidel je, to, o čem ty hovoříš, by bylo pouze v případě, kdy by bylo jasně dáno, že musíš odlovit právě tyto dané keše (proto nemůže být jako challenge keš správně žádná bonusovka k sérii)...Ono, když to přeženu, tak stejně nejasná je i situace např. u Challenge keše spočívající v zaplněné D/T tabulce, u mnoha keší se mění tyto hodnoty přes zimu, u mnohých dojde ke změně umístění a změně oněch hodnot... Koneckonců spory mohou nastat i u těch tvých regionů - keška může v době své životnosti klidně několikrát změnit typ (z letterboxu tradička, z mysterky multina)...k-lord napsal/a:
Tak toho jsem se obaval, plno nejasnych kesi. Jednou uznas takovou, podruhe neuznas makovou. Cele to bude chaoticke a akorat to bude vyvolavat spory. Seznam danych kesi pro challenge pouzit nesmis. Takze at se budes snazit presvedcovat sebevic, tak v takove podobe je, podle me, ta challenge stale neschvalitelna.
Publikováno 05 duben 2013 - 16:03
Publikováno 05 duben 2013 - 16:05
Však jsem to uvedl zcela jasně - na území s volným vstupem keška nejblíže vrcholu, max. vzdálenost 500 m, výškový rozdíl 100 m (pokud to bude 510 m daleko nebo výškový rozdíl 103 m, tak to samozřejmě projde). A tam, kam se nesmí, tak to bude uvedeno asi natvrdo (takových případů je celkově možná tak 5...poohDA napsal/a:
Já myslím, že by ta podmínka na to, která keš tam patří a která ne, by měla být nastavena nějak vyhodnotitelně i bez tvého vstupu . Tj. v tom vzorci by měly být termíny jako "vzdálenost od" či "nadmořská výška". A ne "rozhodoval jsem se a pak jsem zvolil" nebo "když nastane A, tak to uznám". Jinak taky hrozí, že budeš mít zahlcenou schránku dotazy a budeš pořád jen kontrolovat a vyhodnocovat. A nezbyde ti čas na chození po kopcích.
UPDATE: tohle jsem napsal aniž bych četl příspěvek kolegy k-lorda
Publikováno 05 duben 2013 - 16:09
a 520 / 110?hanska napsal/a:
Však jsem to uvedl zcela jasně - na území s volným vstupem keška nejblíže vrcholu, max. vzdálenost 500 m, výškový rozdíl 100 m (pokud to bude 510 m daleko nebo výškový rozdíl 103 m, tak to samozřejmě projde). A tam, kam se nesmí, tak to bude uvedeno asi natvrdo (takových případů je celkově možná tak 5...poohDA napsal/a:
Já myslím, že by ta podmínka na to, která keš tam patří a která ne, by měla být nastavena nějak vyhodnotitelně i bez tvého vstupu . Tj. v tom vzorci by měly být termíny jako "vzdálenost od" či "nadmořská výška". A ne "rozhodoval jsem se a pak jsem zvolil" nebo "když nastane A, tak to uznám". Jinak taky hrozí, že budeš mít zahlcenou schránku dotazy a budeš pořád jen kontrolovat a vyhodnocovat. A nezbyde ti čas na chození po kopcích.
UPDATE: tohle jsem napsal aniž bych četl příspěvek kolegy k-lorda
To je jak postoj českého řidiče k 50km/h v obci.
Publikováno 05 duben 2013 - 16:09
Owneři si samozřejmě svoji založenou započítat mohou. A když původní zanikne, resp. vznikne vhodnější, tak tam budou obě dvě (i proto je tam sloupec alternativa). A budou to jen fyzické keše + earthcache, určitě ne eventy!poohDA napsal/a:
A taky nezapomeň na to, že kešky zanikají a vznikají. Taky může na nějakém kopci s vzniknout nová keš, která bude více vyhovovat než ta dosavadní. Co teď? Přestane tamta platit?
A pak zas ta vrcholovější zanikne. Začne zase platit ta původní?
A co když jsem owner? Na kopci jsem tedy určitě byl, když jsem tam nesl tu krabičku, ale těžko si ji budu logovat jako FI.
UPDATE: A když ta stávající vrcholová zanikne, nastupuje za ní nějaká náhradnice nebo je ten daný kopec bez kešky?
Publikováno 05 duben 2013 - 16:14
Lovec Tisícovek - geovýzva pro všechny milovníky hor (více tady)
Publikováno 05 duben 2013 - 16:24
Pokud to nevíš, tak mnohé vrcholy nejsou v mapách zakresleny zcela přesně, u plošších vrcholů určit přesně nejvyšší bod mnohdy ani dost dobře nelze... A hádat se s někým, že v některém z jeho zdrojů je vzdálenost keše od vrcholu 498 m a v jiné mapě je to 505 m, je bezpředmětné). Stejně tak je to s určením výšky daného bodu, maximálně se dostaneš na zaručenou přesnost 2 m (resp. 5 m ve strmějším terénu) a věřit např. tomu, co ti vyhodí geoget či nějaký skript, to se moc nedá (tam jde nepřesnost do desítek výškových metrů).poohDA napsal/a:
a 520 / 110?
To je jak postoj českého řidiče k 50km/h v obci.
Publikováno 05 duben 2013 - 16:29
hanska napsal/a:
mnohé vrcholy nejsou v mapách zakresleny zcela přesně, u plošších vrcholů určit přesně nejvyšší bod mnohdy ani dost dobře nelze... .
Nápad - co to tedy měřit od nejvýš položené vrstevnice na turistické mapě? To by problém kopců s plochým temenem vyřešilo...
Publikováno 05 duben 2013 - 16:41
Publikováno 05 duben 2013 - 16:50
Nejvyšší kopce různých horstev mají proti tisícovkám jednu přidanou hodnotu - jsou rozprostřené po celé republice.k-lord napsal/a:
Jinak Honzo, jedna challenge s kopeckama (tisicovkama) uz tu je. Nechces prijit s necim originalnejsim?
Vybarvování mapy okresů bylo svého času populární kratochvílí geokačerů seskupených kolem regionálního webu "geojih". Takže takováhle challenge by možná své lovce taky našla(...) nebo bys rozsiril mou challenge na okresy.
Klidně tu myšlenku rozvíjej
Publikováno 05 duben 2013 - 17:04
PaWcz napsal/a:
Nejvyšší kopce různých horstev mají proti tisícovkám jednu přidanou hodnotu - jsou rozprostřené po celé republice.
Jestli se nepletu, tak ty tisicovky jsou rozprostreny po celem svete, resp. podminka neni geograficky omezena.
Publikováno 05 duben 2013 - 17:17
Publikováno 05 duben 2013 - 17:20
podle mne se pleteš, ale to tady v tomhle vlákně až na jednoho všichni.k-lord napsal/a:
PaWcz napsal/a:
Nejvyšší kopce různých horstev mají proti tisícovkám jednu přidanou hodnotu - jsou rozprostřené po celé republice.
Jestli se nepletu, tak ty tisicovky jsou rozprostreny po celem svete, resp. podminka neni geograficky omezena.
zdroj: http://www.geojih.cz....php?page_id=18
Publikováno 05 duben 2013 - 17:25
No když dle některých vykladačů pravidel nemůže být dán přesný seznam keší, tak to bude vždy u takovýchto věcí vachrlaté, stejné polemiky mohou vznikat i u řek (co je keška u řeky, co už ne).gygant napsal/a:
Tak jsem ten seznam projel, úplně zběžně jsem na 18 (tak jako řada dalších jsem byl na pár dalších kopcích ještě před GC); profrčením míst v seznamu bych řekl, že ta padesátka se jeví reálná; co mne odrazuje, je to, jak to celé stojí na vachrlatých pravidlech. Aby na závěr odlovu čelenže nepřišla ještě jedna (ale tak je to taky obtížnost 5), a to dohadování s ownerem. To aby jich člověk raději odlovil šedesát, aby měl rezervu. By mne zajímalo, kam posouvají místní polemiky o této keši názor reviewerů
7 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 7 návštěvníků 0 anonymních uživatelů