Přejít na obsah

Fotka

Challenge keše - rozumná podmínka

• Zamčené téma Toto téma je zamknuto
399 odpovědí na toto téma

#181 Joe Tramp

Joe Tramp

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 187 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 18:31

Dobře, chceš mít 50, měj je - ale ta pravidla to chce ošéfovat!!! Např. určitě musíš používat jen ikonky, nebo ti snad někdo bude muset prozradit finálku mysterky, kterou nemáš vyluštěnou? Dál to chce, jaké kešky vlastně budeš počítat - např. do 200 výškových metrů v okruhu 0,5 km, přičemž bude platit vždy jen jedna keš pro jeden vrchol (a danou keš nelze přiřadit ke dvěma vrcholům - pokud to někde hrozí). Souřadnice vrcholu budou v přiloženém souboru. A určitě bys tu podmínku měl splnit nejdřív sám - jinak musíš doložit, že "substantial number of other geocachers" je schopno podmínku splnit, což se ti nepovede...
  • 0

#182 k-lord

k-lord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 078 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 19:43

poohDA napsal/a:
podle mne se pleteš, ale to tady v tomhle vlákně až na jednoho všichni.
zdroj: http://www.geojih.cz....php?page_id=18

Ja myslim, ze se nepletu. Jako kacer vychazim z listingu, kde se v podminkach nepise nic o tom, ze bych mel mit jen ceske tisicovky,
  • 0

#183 gygant

gygant

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 310 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 20:57

k-lord napsal/a:

poohDA napsal/a:
podle mne se pleteš, ale to tady v tomhle vlákně až na jednoho všichni.
zdroj: http://www.geojih.cz....php?page_id=18

Ja myslim, ze se nepletu. Jako kacer vychazim z listingu, kde se v podminkach nepise nic o tom, ze bych mel mit jen ceske tisicovky,

Nemluvíte o dvou různých věcech? - challenge keš (GC2JV9Q? jiná?) tisícovky / výzva lovci tisícovek od PaWcz?
  • 0

#184 Alke04

Alke04

Alke04

• Members
  • PipPipPip
  • 678 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2013 - 21:22

hanska napsal/a:

Alke04 napsal/a:
TAK VIDÍŠ - v Karlovarském Kraji jsou dva letterboxy a ty máš problém odlovit jeden z nich... jak pak můžeš chtít po někom, aby odlovil nějaký počet PŘESNĚ DANÝCH KEŠÍ. Argument, že nějaký kraj má hooodně dlouhý letterbox (10 km)... mě příjde jako hloupost.

.
Tak pokud někdo pojede na jeden z těch letterboxů přes celou republiku veřejnou dopravou, aby měl kolonku při plnění oné challenge a nenajde ho, tak je to hodně velký problém. A jen technická - v Karlovarském kraji si vybíráš jeden ze dvou (a bez jednoho z nich výzvu nesplníš), při mé výzvě je poměr v současnosti cca 1:3,5, tudíž je to takřka dvakrát tak snadnější, navíc si to můžeš zkombinovat tak, jak ti to co nejvíce vyhovuje, např. někdo ze Žiliny nemusí vůbec jezdit do Krušných hor apod.

Máš zajímavé počty, jen co je pravda. Podle této logiky, kdy bereš v potaz jen poměr by bylo snadnější odlovit Challenge 500 hradů v Čechách - když je jich tu 1000, protože to je 50% než 10 keší v Berouně, když je jich tam 12. Co je náročnější kde je to 5/6.

Víš - tvoje myšlenka není špatná, ale je třeba jí domyslet. Částečně se mlátí s challenge osmitisícovek. Zkusil bych to trochu více přepracovat, hlavně najít řešení, jak to bude kontrolovat - v tomto směru to má dobře vyřešené Romatic29 na Brdy challenge a rozhodně bych se zaměřil na území České republiky. Jezdit do jiného státu (ač Slováci jsou mi velmi blízcí) mě přijde absurdní a jak by řekl pan Spok - nelogické.

P.S.: Pokud někdy budeš řešit region Challenge - napiš mi, já ti v Karlovarském kraji nechám zalogovat svoje Wherigo, pokud budeš ochoten projít celou tu trasu té Ježíškové cesty, stejně, jako ti hráči toho Wheriga.

P.S.2: To samozřejmě pro všechny, co řeší region challenge a nemají player na Wherigo... a nebo ještě lépe - dobrovolně to s nimi projdu.
  • 0

#185 MedoMys

MedoMys

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 720 příspěvků(y)

Publikováno 06 duben 2013 - 8:40

Alke04 napsal/a:
... a rozhodně bych se zaměřil na území České republiky. Jezdit do jiného státu (ač Slováci jsou mi velmi blízcí) mě přijde absurdní a jak by řekl pan Spok - nelogické.

Přesně tak, to už jsem navrhoval před pár dny. Jedná se o českou keš od českého autora, jako logické by bylo umístit challenge uprostřed někde na Vysočině s tím, že do okolních hor to je zhruba stejně daleko. Navíc je naprosto odlišný charakter turistiky v českých horách a vysokohorské turistiky ve slovenských. A už jsme probírali i dostupnost u průměrného Čecha, což je kolem 500km mezi Slovenské hory.

Co je nutno ale zásadně řešit, je tvé pravidlo pro určení keší, která do výzvy patří. Přijde mi příliš komplikované a diskutabilní, myslím si, že kvůli němu bude docházet ke sporům v uznávání zalogovaných keší. Zkus to pořešit nějakým elegantnějším způsobem, mám pocit, že takto budeš mít s u schvalování opět problém.
  • 0

#186 gygant

gygant

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 310 příspěvků(y)

Publikováno 06 duben 2013 - 16:08

MedoMys napsal/a:

Alke04 napsal/a:
... a rozhodně bych se zaměřil na území České republiky. Jezdit do jiného státu (ač Slováci jsou mi velmi blízcí) mě přijde absurdní a jak by řekl pan Spok - nelogické.

Mně teda to Slovensko na tom vadí úplně nejméně. Ani logicky, ani technicky, ani nijak. A vysokohorských keší je v tom seznamu minimum. Fakt žádný problém. Jako kačer z Aše bude mít problém ať už pojede jen na Lysou, nebo až na Slovensko. Pro mně zase bude problém Šumava a Krušné Hory atd. Slovenské Hory jsou krásné. Nevylučovat je z téhle absurdní keše. Jsou na ní to pozitivní :D
  • 0

#187 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 06 duben 2013 - 19:28

MedoMys napsal/a:

Alke04 napsal/a:

Přesně tak, to už jsem navrhoval před pár dny. Jedná se o českou keš od českého autora, jako logické by bylo umístit challenge uprostřed někde na Vysočině s tím, že do okolních hor to je zhruba stejně daleko. Navíc je naprosto odlišný charakter turistiky v českých horách a vysokohorské turistiky ve slovenských. A už jsme probírali i dostupnost u průměrného Čecha, což je kolem 500km mezi Slovenské hory.

Co je nutno ale zásadně řešit, je tvé pravidlo pro určení keší, která do výzvy patří. Přijde mi příliš komplikované a diskutabilní, myslím si, že kvůli němu bude docházet ke sporům v uznávání zalogovaných keší. Zkus to pořešit nějakým elegantnějším způsobem, mám pocit, že takto budeš mít s u schvalování opět problém.

Ad 1 - keš se nachází na území Slovenska vcelku, jenž se rozkládá jak na Slovensku, tak v ČR., to jsem tu psal snad hned zpočátku tohoto vlákna. A až na Gerlach a snad i Baníkov (na ten ovšem bez problémů vyleze většina turistů) jsou všechny slovenské vrcholy zařazené do této výzvy přístupné pro každého a není v tom rozdíl oproti horám českým až na delší přístup a větší divočinu v mnoha slovenských pohořích, což nejen já ovšem chápu jako klad (člověk nemusí při hledání keše čekat mnoho minut, než odejdou mudlové. Navíc oněch 50 keší lze splnit i jen tím, že člověk najde jen ty české, resp. pro Slováky jen ty slovenské!
Ad 2) podmínka max.500 m od vrcholu (s uvedeným odkazem, odkud čerpat souřadnice), nadmořská výška max. o 100 m nižší (určit nadmořskou výšku lze vcelku snadno např. pomocí jednoho greasemonkey skriptu) a keš se nesmí ucházet na úpatí jiného vrcholu, je snad vcelku jasná. Pokud někdo nedokáže na mapě rozeznat to, kde začíná úbočí jednoho vrcholu a kde druhého pomocí čtení vrstevnic, tak pro něj asi taková výzva určena nebude (takový jedinec by se snad ani neměl vydávat do hor).
  • 0

#188 Alke04

Alke04

Alke04

• Members
  • PipPipPip
  • 678 příspěvků(y)

Publikováno 06 duben 2013 - 23:14

hanska napsal/a:

MedoMys napsal/a:

Alke04 napsal/a:

Ad 1 - keš se nachází na území Slovenska vcelku, jenž se rozkládá jak na Slovensku, tak v ČR., to jsem tu psal snad hned zpočátku tohoto vlákna. A až na Gerlach a snad i Baníkov (na ten ovšem bez problémů vyleze většina turistů) jsou všechny slovenské vrcholy zařazené do této výzvy přístupné pro každého a není v tom rozdíl oproti horám českým až na delší přístup a větší divočinu v mnoha slovenských pohořích, což nejen já ovšem chápu jako klad (člověk nemusí při hledání keše čekat mnoho minut, než odejdou mudlové. Navíc oněch 50 keší lze splnit i jen tím, že člověk najde jen ty české, resp. pro Slováky jen ty slovenské!
Ad 2) podmínka max.500 m od vrcholu (s uvedeným odkazem, odkud čerpat souřadnice), nadmořská výška max. o 100 m nižší (určit nadmořskou výšku lze vcelku snadno např. pomocí jednoho greasemonkey skriptu) a keš se nesmí ucházet na úpatí jiného vrcholu, je snad vcelku jasná. Pokud někdo nedokáže na mapě rozeznat to, kde začíná úbočí jednoho vrcholu a kde druhého pomocí čtení vrstevnic, tak pro něj asi taková výzva určena nebude (takový jedinec by se snad ani neměl vydávat do hor).

Pak tu kešku dej na ČR/SR hranici nebo minimálně na těžiště obou států.

Já jsem spíše zvědavý na jinou věc:
1) Jak to chceš kontrolovat - předem říkám, že nemáš právo požadovat po kačerech, aby ti to vypisovali.
2) Jestli už si přemýšlel nad tím... čistě teoreticky a to platí pro všechny challenge (takže spíše do obecné diskuze)... co když ti to někdo zaloguje a nebude mít splněno. Víš o tom, že mu ten log smazat nesmíš?
  • 0

#189 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2013 - 7:10

Při nesplnění podmínek a logování found it log samozřejmě smazat lze, viz citace z části pravdel pro challenge keše: "A challenge cache requires that geocachers meet a geocaching-related qualification or series of tasks before the challenge cache can be logged." Klíčové je to slovo require = vyžadovat! K umístění keše: Když je to keš zaměřena na nejvyšší vrcholy geomorfologických jednotek, tak ji asi těžko mohu umístit někam mimo jeden z těchto vrcholů. Dosud bez keše a splňující tu podmínku, aby se pohoří nacházelo, jak v ČR, tak na Slovensku, to splňuje právě jen ten vrchol, kde je keš umístěna. Sice dle pravidel nesmím po kačerech vyžadovat seznam nalezených keší (některé challenge ovšem toto striktně požadují...), je to tam uvedeno jakožto dobrovolná podmínka a je snad věcí cti tuto dobrovolnou podmínku splnit (nálezce si tak jako tak musí udělat seznam těch keší v jakékoli podobě...).
  • 0

#190 Joe Tramp

Joe Tramp

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 187 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2013 - 7:34

hanska napsal/a:
Ad 2) ...keš se nesmí ucházet na úpatí jiného vrcholu, je snad vcelku jasná...

Budeš se divit, ale není. Např. Skalka (Český les) je de facto na svahu Čerchova (neměřil jsem to, ale oproti "sedlu" je tam převýšení tak 10, 15 metrů). Ale i když ta keš bude na svahu jiného, přijde mi jako dostatečné to pravidlo o nadmořské výšce a vzdálenosti (a určitě se to nebude týkat nějakého většího počtu kopců).
  • 0

#191 Novom

Novom

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 611 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2013 - 8:37

Já to vidím tak, že se honzák nakonec utopí ve svých nařízeních, předpisech, zákazech a příkazech. Vždyť co zpráva, to nějaká nová povinnost pro hledající. Tvrdím to od začátku, myšlenka dobrá, ale osoba vlastníka ta nejhorší, která může být.
  • 0

#192 Orxion

Orxion

Orxion

• Members
  • PipPipPip
  • 1 062 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2013 - 9:24

že Vás to baví .. nechte ho ať si dělá ty své ultra keše .. stejně mu tam nejspíš nikdo nepřijde, nebude mět co mazat a třeba ho to časem omrzí přijde mě to že tu řešíte nesmrtelnost chrousta .. kde chroust si pořád mele to své bez ohledu na názory ostatních .. akorát sem tam změní barvu (nick) ale jinak si jede dál B) jediné mínus je že na mapě přijdem o jeden flek a 160ti metrové okolí .. ale jinak bych to tak kriticky neviděl :D ps: k prvnímu postu, reviewři jsou určitě v pořádku (myslím že jím rukama prošlo dost keší jako důkaz) tu chybu bych hledal jinde :D
  • 0
vdp_icon_small.jpg
Vodopády list
potapěčské keše

Pozvánka na plánované eventy
.. něco bude :)

#193 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2013 - 15:08

Joe Tramp napsal/a:

hanska napsal/a:
Ad 2) ...keš se nesmí ucházet na úpatí jiného vrcholu, je snad vcelku jasná...

Budeš se divit, ale není. Např. Skalka (Český les) je de facto na svahu Čerchova (neměřil jsem to, ale oproti "sedlu" je tam převýšení tak 10, 15 metrů). Ale i když ta keš bude na svahu jiného, přijde mi jako dostatečné to pravidlo o nadmořské výšce a vzdálenosti (a určitě se to nebude týkat nějakého většího počtu kopců).

Jde se z vrcholu Čerchova na Skalku nejprve dolů a poté nahoru - jde, lze to jasně vyčíst i z vrstevnic - mimochodem to je 20 m převýšení ze sedla a ta vzdálenost obou vrcholů je větší jak 500 m (cca 570 m). Z hlavy mě napadá jediný případ, kde je vzdálenost mezi samostatnými vrcholy menší jak 500 m, na obou je keška, výškový rozdíl je menší jak 500 m - Bystrá a Blyšť v Západních Tatrách. Pokud bych to bral obecně, tak je takových vrcholů např. v Tatrách vcelku dost - např. Lomničák a Pyšný štít, Gerlach a Lavinový štít, Gánok a Rumanov štít,...
  • 0

#194 Joe Tramp

Joe Tramp

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 187 příspěvků(y)

Publikováno 07 duben 2013 - 15:29

Jj, jasně - vím, že tady problém nebude, jen jsem chtěl upozornit, že poznat druhý vrchol od vedlejšího není vždy "jednoznačné" ;) Tak abys tam nedával další podmínku, která je vlastně zbytečná a jen může případného kačera znejistět, jestli ji taky splnil.
  • 0

#195 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 16 duben 2013 - 10:03

Bohužel to nevypadá příliš nadějně, dle mnoha reviewerů je přijatelná hranice max. 20 keší, což mi přijde jako dosti velká degradace původně nastavené laťky. Teoreticky to lze vyřešit tak, že dám podmínku nalézt keše na vrcholech uvedených v seznamu v polovině oblastí ČR a polovině na Slovensku, bude to celkově jen 15 keší, ovšem obtížnost bude mnohonásobně větší - nyní lze těch 50 keší splnit i vylovením 2-3 sousedních krajů, takto to bude vyžadovat procestovat podstatně větší území a povede to k tomu, že si kačeři budou vybírat jen ty snadněji přístupné vrcholy (např. Krkonošská oblast - Sněžka, Fatransko-tatranská např. Velký Kriváň), zatímco nyní mají možnost buďto si vybrat jen ty snadněji přístupné vrcholy za cenu toho, že procestují toho mnohem více nebo navštívit i ty méně známé vrcholy a nemuset cestovat stovky kilometrů.
  • 0

#196 PaWcz

PaWcz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 317 příspěvků(y)

Publikováno 16 duben 2013 - 10:44

Musím uznat, že dvacet vrcholovek přijde docela málo i mně - zvlášť když to srovnám s výzvami typu "project 81", "5 typů keší v každém kraji" nebo "120 keší na Brdech".
Přece jen při cestách za keškama spíš budu mít náladu vyfunět na vrchol Smrku, než abych dumal nad myšlenkovými pochody tvůrce mysterky, čistil mapu oblasti, googlil geologické údaje na earthku nebo lozil po stromě.
Možná mají všichni současní rewírníci kopce v nelásce:).
A nebo děláš nějakou komunikační chybu a nedaří se ti challenge podat tak, aby byla jasná a nezaváněla potenciálními dohady a otravnostmi.
  • 0

Lovec Tisícovek - geovýzva pro všechny milovníky hor (více tady)

Vložený obrázek

#197 KRON family

KRON family

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 293 příspěvků(y)

Publikováno 16 duben 2013 - 11:03

A co takhle (nečetl jsem celé téma) udělat takovou tříhvězdičkovou výzvu, najít kdekoliv v ČR (či na světě?) minimálně 50 keší v nadmořské výšce vyšší než 999m? Dvacet takových keší se dá odlovit za celodenní výlet v Jizerkách, takže to by pak snad nebyla ani výzva ale "hele, něco píplo a já hned splňuju požadavky", tak alespoň jeden a půl dalších hor k tomu :). Přeci jen, challenge má být něco, co si má kačer (chce-li) vytyčit jako cíl a jít za tím.
  • 0

#198 hanska

hanska

honzak83

• Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 16 duben 2013 - 12:32

PaWcz napsal/a:
Musím uznat, že dvacet vrcholovek přijde docela málo i mně - zvlášť když to srovnám s výzvami typu "project 81", "5 typů keší v každém kraji" nebo "120 keší na Brdech".
Přece jen při cestách za keškama spíš budu mít náladu vyfunět na vrchol Smrku, než abych dumal nad myšlenkovými pochody tvůrce mysterky, čistil mapu oblasti, googlil geologické údaje na earthku nebo lozil po stromě.
A nebo děláš nějakou komunikační chybu a nedaří se ti challenge podat tak, aby byla jasná a nezaváněla potenciálními dohady a otravnostmi.

Mám osobně pocit, že naprostá většina reviewerů se na tu keš příliš nepodívalo a napsali svůj negativní komentář - viz komentáře mnohých, že i 10-20 keší bude stěží dosažitelných (ve skutečnosti to je záležitost max. týdenní dovolené, u 10 keší ani to ne). Také asi nemají příliš povědomí o geografii ČR, což bych u reviewrů očekával - viz jejich reakce ve stylu keše jsou umístěny na nejvyšších vrcholcích ČR a Slovenska - pokud by tomu tak bylo a bralo by se 50 nejvyšších vrcholů, tak z ČR jsou tam asi jen Krkonoše, Hrubý Jeseník, Králičák, Šumava a Moravskoslezské Beskydy, na Slovensku jen Vysoké Tatry a možná i pár vrcholů Západních Tater, na Nízké Tatry by se asi nedostalo vůbec! Ono je celkově schvalování challenge keší postaveno jen na libovůli reviewera - mysterka, kterou za rok odloví pár jedinců, je naprosto v pořádku, podobná challenge keš v pořádku ovšem asi není (nebo to záleží na tom, zda je reviewer vysazený právě na danou oblast). Navíc porovnám-li oněch 50 keší na vrholech ČR a Slovenska s tím, jaké challenge procházejí nejen u nás, ale zejména v USA, tak těch 50 vrcholů je naprostá fraška.
  • 0

#199 gygant

gygant

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 310 příspěvků(y)

Publikováno 16 duben 2013 - 12:39

Tiskar94 napsal/a:
A co takhle (nečetl jsem celé téma) udělat takovou tříhvězdičkovou výzvu, najít kdekoliv v ČR (či na světě?) minimálně 50 keší v nadmořské výšce vyšší než 999m? Dvacet takových keší se dá odlovit za celodenní výlet v Jizerkách, takže to by pak snad nebyla ani výzva ale "hele, něco píplo a já hned splňuju požadavky", tak alespoň jeden a půl dalších hor k tomu :). Přeci jen, challenge má být něco, co si má kačer (chce-li) vytyčit jako cíl a jít za tím.

Tohle mi přijde hodně snadné, sám mám dávno splněno. Navíc, chybělo by tomu podle mně "charisma", taky by tam spadlo nemálo příliš obyčejených keší, či drajvin. Když >1000m, tak fakt třeba vrcholy.
  • 0

#200 dr.vota

dr.vota

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 5 455 příspěvků(y)

Publikováno 16 duben 2013 - 12:42

hanska napsal/a:

PaWcz napsal/a:

Mám osobně pocit, že naprostá většina reviewerů se na tu keš příliš nepodívalo a napsali svůj negativní komentář - viz komentáře mnohých, že i 10-20 keší bude stěží dosažitelných (ve skutečnosti to je záležitost max. týdenní dovolené, u 10 keší ani to ne). Také asi nemají příliš povědomí o geografii ČR, což bych u reviewrů očekával - viz jejich reakce ve stylu keše jsou umístěny na nejvyšších vrcholcích ČR a Slovenska - pokud by tomu tak bylo a bralo by se 50 nejvyšších vrcholů, tak z ČR jsou tam asi jen Krkonoše, Hrubý Jeseník, Králičák, Šumava a Moravskoslezské Beskydy, na Slovensku jen Vysoké Tatry a možná i pár vrcholů Západních Tater, na Nízké Tatry by se asi nedostalo vůbec! Ono je celkově schvalování challenge keší postaveno jen na libovůli reviewera - mysterka, kterou za rok odloví pár jedinců, je naprosto v pořádku, podobná challenge keš v pořádku ovšem asi není (nebo to záleží na tom, zda je reviewer vysazený právě na danou oblast). Navíc porovnám-li oněch 50 keší na vrholech ČR a Slovenska s tím, jaké challenge procházejí nejen u nás, ale zejména v USA, tak těch 50 vrcholů je naprostá fraška.

To je pořád dokola a dokola...
Vidím 2 problémy:
1) ani ty sám jsi nesplnil (a ani se splnění neblížíš) svoje nároky, abys dokázal, že to je přiměřeně splnitelné (jako že jsou přehnané, ne že ne)
2) musíš mít jednoznačně definovaná pravidla, aby bylo jasné, jestli to někdo splnil - a ne, že pak budeš mudrovat, jestli ještě jo nebo už neeee. Když nadefinuješ podmínky tak, aby se daly kontrolovat automaticky jako na některých jiných výzvách na project-gc, tak to bude už o něčem jiném.
Tak přijď s tím potom a uvidíš. Jinak nemá tahle debata žádný smysl. (a to už má hezky kulatých 200 příspěvků)
  • 0

2 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 2 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama