Chtěl bych se zeptat na NMEA čísla družic? Vím, že 01 až 32 je GPS NAVSTAR, 33, 37, 39 je EGNOS a 68-92 GLONASS, ale už se mi podařilo chytit 40 a 41 Nevíte co je to za družice? Zároveň u GLONASSu už se mi zobrazuje DGPS na bázi SBAS. To funguje jak, na bázi EGNOS, nebo jinak a odkdy? Prosím o odkazy na zdroje.
Čísla družic a SBAS pro GLONASS
Vytvořeno od
Greenhornik
, dub 20 2013 12:10
6 odpovědí na toto téma
Publikováno 20 duben 2013 - 12:10
Publikováno 26 červen 2013 - 13:51
Počúvaj, to si kde bol? Lebo NMEA 40 a 41 sú satelity GAGAN = indický EGNOS (http://sxbluegps.com...sbas-made-easy/)
Publikováno 26 červen 2013 - 14:29
Jeden ze satelitů GAGANu (PRN 127) se dá běžně chytit i v ČR, druhý ne. edit: Aha sorry, zdá se že i druhý, mel jsem spatne nastaveny Trimble Planning.
Diferenční korekce pro GLONASS mě překvapují, nevím, že by je něco vysílalo. EGNOS určitě ne, tak leda, že by ten Gagan. Zkusím ověřit.
Diferenční korekce pro GLONASS mě překvapují, nevím, že by je něco vysílalo. EGNOS určitě ne, tak leda, že by ten Gagan. Zkusím ověřit.
Publikováno 26 červen 2013 - 19:03
Bylo to normálně v ČR, jel jsem vlakem z Brna do Českých Budějovic. O tom GAGANu už jsem taky slyšel...Spíš mě překvapila ta diferenciální korekce u GLONASSu.
Publikováno 27 červen 2013 - 7:54
No, ale dúfam že to korekcie z toho GAGANu nepoužíva. Teda, myslím u nás. Lebo tieto systémy (SBAS) "na kraji svojej pôsobnosti" už nie sú také presné/spresňujúce. A teda, ak to chytalo a používalo signál z GAGANu tak to mohlo polohu skôr znepresniť ako spresniť :-(
Publikováno 27 červen 2013 - 10:54
Tohle je PRN maska, co se mi povedla chytit z PRN128... žádný GLONASS, takže záhada zůstává nevyřešena :-)
Jaký máš Greenhorniku přijímač, etrex nebo něco negarminího?
Co se týče použití korekcí mimo "Service area" systému, tak to u turistických gpsek asi dost záleží na výrobci. Skoro bych i věřil, že se s tím Garmin moc nepatlal, zvlášť když to donedávna nebylo vůbec potřeba.
Publikováno 28 červen 2013 - 19:48
Tohle (SBAS GLONASSU) jsem pozoroval na Garminu Etrex 30, podle mě to asi bude chybka, prostě to blbě ukazuje. Ten GAGAN tam ale fakt byl a to několikrát, je fakt otázka, jestli to ty korekce používá.... Jinak sem tam pracuju s Topcon Hiper Pro, Trimble GeoXH a tam jsem to nikdy neviděl, ale taky hlavně u takových mašinek SBAS moc nepoužívám :-)
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů