Nová loterie Českých drah: pojedeš - nepojedeš aneb příběh ze života obyčejného kačera
Publikováno 26 May 2013 - 0:48
Publikováno 26 May 2013 - 1:12
Citace
Vláček napsal/a:
neelie_cz: Tak jistě, pokud budu vhodně zaokrouhlovat a budu brát cestu pokaždé jinam, pak mohu vykouzlit libovolný výsledek.
tak dobře, puntičkáři/ko:
bus Terminál HK > Praha, ČM, 1 hodina, studentagency (bez místenky - měli volný sedadla)
vlak Praha hl.n > HK hl.n. 1:50, ČD, rychlík (též bez místenky - píšu to kvůli ceně)
oboje 100 Kč
zaokrouhluj si ...
PS: pokud sis to pořádně přečetl/a, tak jsem u toho psala "cca"

neschovávejte mi pořád ty žaludy do různých kešek (už z toho šílím ...)
Publikováno 26 May 2013 - 7:58
Publikováno 26 May 2013 - 11:00

...a neberte se tak vážně!
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas
Publikováno 26 May 2013 - 20:18
Publikováno 26 May 2013 - 20:32
Citace
neelie_cz napsal/a:
Citace
Vláček napsal/a:
neelie_cz: Tak jistě, pokud budu vhodně zaokrouhlovat a budu brát cestu pokaždé jinam, pak mohu vykouzlit libovolný výsledek.
bus Terminál HK > Praha, ČM, 1 hodina, studentagency (bez místenky - měli volný sedadla)
vlak Praha hl.n > HK hl.n. 1:50, ČD, rychlík (též bez místenky - píšu to kvůli ceně)
oboje 100 Kč
zaokrouhluj si ...
Nějak ti tam pořád uniká, že ten autobus nejede do Prahy, ale jen na Černý Most. Z něj je to do opravdové Prahy ještě 12 km a nejmíň 24 Kč navíc.

Publikováno 26 May 2013 - 21:57
Citace
bluetracer napsal/a:
Citace
neelie_cz napsal/a:
Citace
Vláček napsal/a:
oboje 100 Kč
zaokrouhluj si ...
Nějak ti tam pořád uniká, že ten autobus nejede do Prahy, ale jen na Černý Most. Z něj je to do opravdové Prahy ještě 12 km a nejmíň 24 Kč navíc.
ano, já třeba měla něco blízko ČM (+ pak ještě něco jinde), takže ten bus, co jsem chytla mi jen pomohl, takže pro mě další investice (MHD) se připočetla k vlaku
neschovávejte mi pořád ty žaludy do různých kešek (už z toho šílím ...)
Publikováno 26 May 2013 - 22:42
Publikováno 26 May 2013 - 23:09
Citace
Vždyť to říkám, když počítáš cestu pokaždé jinam, můžeš dostat libovolný výsledek.neelie_cz napsal/a:
ano, já třeba měla něco blízko ČM (+ pak ještě něco jinde)
Publikováno 27 May 2013 - 6:48
Publikováno 27 May 2013 - 8:28
Citace
Citecka napsal/a:
Ale připomnělas mi další faktor: podívej se do vlakový mapy kolem Prahy, a do jižních Čech.
no znami jezdivaj od karlovych varu do nove bystrice - pekny celodenni vylet s nekolika prestupy

ono bit se v prsa za vlak v praze je celkem jednoduche - ale uz kdyz clovek chce nekam "za roh" ne jen na pardubice, karlstejn ci sazavu to zacina haprovat. kdyz jsme pred par lety jezdili hromadnou busem z prahy do prestic (klatovy) tak ani omylem vlakem. tedy jednou jsme to na moje nalehani "omylem" vlakem dali a byla to tusim hodina navic a prestup (bus florenc) treba se to zmenilo...

Publikováno 27 May 2013 - 8:33

Publikováno 27 May 2013 - 9:00
Citace
Proč?Dain & Olik napsal/a:pro me je ekonomicky nesmysl zase jet se 4clenou rodinou vlakem.
Já si na výlet (což je většinou víkend) koupím lístek SONE+ za 250 Kč pro celý Moravskoslezký kraj a můžu si třeba zajet do Krnova na rozhledny a zpět, nebo do Rožnova do skanzenu.
Třeba ten Krnov dám autem (134 km) za +- 9 litrů což je 315 Kč.
Když jedu na kuličkový turnaj do Prahy na otočku tak si koupím pro 2 dospělé a jedno dítě SONE+ za 700 Kč a mám v tom i MHD což autem neudělám nikdy.
Tak to vidím já. Vlaky v okolí Ostravy a do Beskyd jsou v pohodě, využívám je často i pro skupinu 10-20 lidí což vychází jako nejlevnější doprava. A s kolem se mi tady taky cestuje v pohodě.
Ale taky mám kolem sebe hodně lidí co by do vlaku nesedlo ani za nic :-)
Publikováno 27 May 2013 - 11:12
Publikováno 27 May 2013 - 11:37
Citace
Nejsem žádný „dráhobijec“ a vlakem se občas rád někam svezu. Souhlasím s tím, že za posledních 20 let se dráha opravdu zlepšila, ale nemůžu nechat bez povšimnutí demagogii ohledně ceny za kilometr.Vláček napsal/a:
Cena cca 0,70 Kč/km. Takže naprostá spokojenost. Dráha se opravdu za posledních 20 let docela zlepšila.
Schválně jsem si nechal vypsat vlak ze stanice Praha hl. n. do stanice Česká Třebová. Podle údajů z IDOSu je to 164 km za cenu 222 Kč, což dělá 1,35 Kč za kilometr. K té uváděné ceně 0,70 Kč/km se dostaneme jedině při použití karty IN50, kdy cena činí 111 Kč, což je tedy 0,68 Kč/km. Na druhou stranu ale karta IN50 něco stojí, roční poplatek pro osobu nad 26 let činí 2990 Kč. To se vyplatí jenom těm, kdo vlakem cestují pravidelně a často. Já vlakem cestuji pouze příležitostně, protože bydlím v Praze a pracuji v Praze, takže nemám důvod si tyto karty kupovat.
Je potřeba srovnávat srovnatelné. Takže jednorázovou cestu vlakem proti jednorázové cestě autem. Při průměrné spotřebě 7 l/100 km a ceně benzínu 34 Kč/l se dostanu u cesty 164 km dlouhé na cenu 390,32 Kč, což je 2,38 Kč/km. Samozřejmě je nutné započítat i nějakou amortizaci, ale vzhledem k tomu, že auto je moje, to už nebude činit zas až tolik.
Srovnáme-li výsledky, pak nám vyjde skutečnost, kterou mám za prokázanou již několik let: Při jízdě jednoho dospělého člověka je bez debaty výhodnější vlak, při jízdě dvou lidí je to cenově tak nastejno, při jízdě tří a více lidí pak jednoznačně vychází cenově výhodněji auto. A to pořád počítáme pouze cenu. Ke kladům vlaku je nutné připočíst to, že člověk může celou cestu prospat (nemusí se stresovat řízením), může si dát alkohol apod. K záporům vlaku je potřeba dát skutečnost, že člověk je odkázán na jízdní řád, tj. vlak mu zastavuje jenom v některých stanicích a v určitých časech, což musí zahrnout do svých úvah. Výhodou automobilu je to, že člověk si může sám stanovit, kdy vyjede, kudy pojede, není na nikoho odkázán. Nevýhodou pak je to, že minimálně jeden z cestujících musí řídit a tím pádem nemůže případně pít alkohol, nemůže se cestou prospat apod.
Zavrhovat tedy dráhu jednoznačně nelze, na druhou stranu ji také není možné přehnaně glorifikovat.
Publikováno 27 May 2013 - 11:39
Citace
No to mám výhodu, ale už jen rok. Ale jinak to využívám i pro děcka z DDM, to jich může být i 5. A ještě se mi nestalo že by po nás chtěla průkazky, které potřebují děti 10-15 let.mpik napsal/a:
SONE je výborná volba, ale dceři je už 17.
Citace
To mají. U nás právě Val. Mez. až Rožnov nebo do Hranic n.M.mpik napsal/a:
mají dost velký přesah přes hranice kraje.
jenomže nakonec je důležitější, jestli tam kam chci vůbec něco jede.
Já to využívám i pro dva dospělé. Většinou mě to vyjde levněji. Ale to jen pokud je ta cesta delší než cca 50 km.
Publikováno 27 May 2013 - 11:43
Publikováno 27 May 2013 - 11:45
Citace
Máš naprostou pravdu. Ten počet osob taky není vždy tak jak uvádíš. Jak jsem psal dřív i 2 dospělí tuto jízdu mohou dát pouze 600 Kč (beru samozřejmě i cestu zpět).mh.mail napsal/a:
Schválně jsem si nechal vypsat vlak ze stanice Praha hl. n. do stanice Česká Třebová. Podle údajů z IDOSu je to 164 km za cenu 222 Kč, což dělá 1,35 Kč za kilometr.
Je potřeba srovnávat srovnatelné. Takže jednorázovou cestu vlakem proti jednorázové cestě autem. Při průměrné spotřebě 7 l/100 km a ceně benzínu 34 Kč/l se dostanu u cesty 164 km dlouhé na cenu 390,32 Kč, což je 2,38 Kč/km.
Zavrhovat tedy dráhu jednoznačně nelze, na druhou stranu ji také není možné přehnaně glorifikovat.
Auto- 390,32+390,32=780 Kč
Vlak- 600 Kč a to s tebou mohou ještě jet 3 děti- i když ty do auta taky narveš, že :-)
Jak píšeš v příspěvku já na vlaku právě preferuji to, že nic neřídím, bavím se, čtu si apod.
Ale samozřejmě jsou místa kde je auto jasně lepší. Časově, dopravně apod.
Publikováno 27 May 2013 - 11:52

4 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 4 návštěvníků 0 anonymních uživatelů