Děkuji za první ohlasy.
1. Nejlepší by bylo, kdyby bylo možno měnit v průběhu doby obtížnost, ale každému by se započítávala obtížnost platná v době vyluštění (resp. datum logu). Těch pár bajtů navíc (a pár IF...Then...Else) snad GS nezabije (Babišova EET jim asi znepříjemní život podstatně víc - napadají mě třeba poplatky za PM, GC, TB...)
2. Zda zveřejňovat návody nebo ne - už jsme o tom s Modrákem několikrát diskutovali. Přece jen jsem ze starší generace (*1946) a především moji i manželčini rodiče a můj bratr i manželka jsou (resp. byli) učitelé (já jsem taky učil na zdrávce) a to se na mně hodně podepsalo, takže sklonů k vysvětlování a poučování se asi nezbavím... Milou odměnou jsou pak pro mě logy těch, kteří by to jinak nevyluštili a díky návodu slaví úspěch. A - ruku na srdce - v současné době je příležitostí k potěšení pramálo.
Vzpomínám na hezký log na Keši pro paní učitelku Martu https://coord.info/GC2B9HE : " Luštění nebylo zcela triviální, já jsem neuspěl, další češtinářka také ne, až to zachránila tchýně - učitelka v důchodu." Ejhle, krásná příležitost k mezigeneračnímu dialogu !
3. Řekl bych, že tu a tam přece někdo luští. Už jsem chtěl pár keší archivovat (mám jich pořád 67), když o ně nebyl skoro půl roku zájem - a on se vždycky našel nějaký pocestný, který se sem vypravil (často do lázní). A když už jsem si s listingem dal tolik práce, tak je mi líto nějakou keš zrušit.
4. Své keše beru především jako příležitost k popularizaci vědy a techniky a k propagaci netradičních metod výuky. Jedna absolventka SŠ napsala, že kde by teď mohla být, kdyby místo obvyklé školní středoškolské výuky radši probírali moje mysterky... Vím, přeháněla, ale třeba integrální počet vysvětluji na salámech a tlačenkách snad dost srozumitelně. A když třeba historička Evča.N správně navrhla a spočítala zatáčku silnice ve Středohoří Pozor, zákruta! https://coord.info/GC5EARD ještě bez návodu, tak to její FTF si opravdu zasloužilo vyfotografovanou odměnu.
5. co se týče etiky geocachingu, tak uznávám jako realitu veliké rozpětí: Od Mirků Dušínů (třeba i asdf, jehož právo na publikování svého názoru respektuji - víc neuvedu, protože se teď nemůže bránit) přes různě "poctivý střed" až k excesům Joneova typu. Proto vítám, když si navzájem pomohou matematik s muzikantem, zeť s tchýní apod. Sdílená radost je dvojnásobná radost.
A kvůli tomu to snad děláme, není-liž pravda?
Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 08 December 2016 - 20:12
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).