Přejít na obsah

Fotka

50 odstínů georůžové (pohodové plkací vlákno)

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
6869 odpovědí na toto téma

#3901 zvedavkanocni

zvedavkanocni

recesistka

• Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 17 prosinec 2016 - 15:49

Láďo, ty dáváš zabrat mé paměti! :D

Jak jsi se zmínil o barevném Alešovi, tak to byla má první kupovaná TV - dřív jsem měla pár měsíců čb po babičce. Pamatuji si, že byl podzim, když jsem se stěhovala do nového bytu a chtěla tehdy nejlepší Oravu ( když pomineme první  malé japonské, které byly podpultové a v ceně poloviny nové škodovky 105   ;)  ). Jenže se vykytl nějaký kvalitativní problém a Oravy nepřišly. Byla jsem ráda, že jsem vystála frontu na Aleše a dala za něj tehdejší cca čtyři průměrné platy. Jestli se nepletu, stál někdy v 87 - 88 kolem 8500. Ovšem byl opravdu nezničitelný, když jsme si kupovali plochou TV, stále ještě byl funkční a šel ke známým jejich mamince. Takže minimálně dvacet let bezproblémového provozu. :)

• -1

#3902 phrkt

phrkt

věčný rejpálek

• Members
  • PipPipPip
  • 2 745 příspěvků(y)

Publikováno 17 prosinec 2016 - 16:44

Koukám kolik tu mám kolegů :D . Disky z Bulharska měly pokud se pamatuju 7 a půl megabajtů a vystavování hlaviček lineárním motorem. Trochu lepší dělala brněnská Zbrojovka (29 mega), tam to fungovalo na hydrauliku a když praskla hadice, byl olej všude. Kolega kdysi jel s diskem do spřátelené výpočetky nahrát systém a když se vracel, stoupnul si v trolejbusu dozadu nad elektromotor a po příjezdu zjistil, že si může kolečko zopakovat, disk byl čistý jako slovo boží.

• 1

#3903 gord

gord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 10 138 příspěvků(y)

Publikováno 17 prosinec 2016 - 16:57

Pokud si pamatuji, tak 7.5 MB mely az ty novejsi s jinak delanou magnetickou vrstvou. Ale je to davno, tak se mozna pletu.

• 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

#3904 zvedavkanocni

zvedavkanocni

recesistka

• Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 17 prosinec 2016 - 17:06

Zeptám se na něco, s čím nechci zatěžovat revírníky, ale vrtá mi to hlavou:

Díky nastavení notifikací jsem se u nyní archivované keše Chemie  https://coord.info/GC6CDB6 dočetla, že už není možné keše odarchivovat. To mi přijde divné - je nějaká nová změna pravidel? Nebo je to důsledek mailu ownera? Dost často totiž čtu o odarchivaci rok starého eventu jen proto, aby owner mohl místo posílání mailů poslat loňským účastníkům upozornění na další ročník.  Je pravda, že jde o jednoho stále stejného ownera, u jiných jsem to neviděla.Tak jak to je? Víte někdo?

Spíš bych pochopila odarchivaci keše, která je po počátečních problémech podle logů lovících kačerů už OK než u rok starých eventů.  Sama také pořádám druhý ročník silvestrovského eventu, ale oznamovat to loňským účastníkům pomocí Announcementu u odarchivovaného loňského roku by mě ani nenapadlo. Kdo chce, ten si eventy vždycky projde a vybere si. Pokud bych jako owner chtěla někoho z loňska pozvat, je tu možnost poslat maily nebo SZ....Nebo je odarchivace rok starých eventů jinde běžná? Mám nastavení na 80 km kolem domovských souřadnic, takže jak je to třeba na severní Moravě nebo v severních Čechách netuším a docela by mě to zajímalo.

• -1

#3905 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8 814 příspěvků(y)

Publikováno 17 prosinec 2016 - 18:48

Štítky používaly (asi) HEX formát, který začíná adresou bloku. Takže jejich zpřeházení by na škodu nebylo. Ale nevím, jestli se používal jen tento formát. Kupodivu se používá dodnes pro programátory jednočipů, kde už je to dost k ničemu.

Ale na škole jsme programovali na pásku. Pětistopou! Pasli jsme na dálnopisech. Pak se to v kufru odvezlo k počítači a zpátky přišly výpisy stejnou cestou. Za 1-2 týdny člověk zjistil, že udělal chybu a může to předělat.

Mimochodem, vím o muzeu, kde je toto k vidění.

• 0

#3906 dr.vota

dr.vota

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 5 458 příspěvků(y)

Publikováno 17 prosinec 2016 - 19:17

Štítky používaly (asi) HEX formát, který začíná adresou bloku. Takže jejich zpřeházení by na škodu nebylo. ...

Na štítkách mohlo být prakticky cokoliv. Takže rozhodně vadilo.

• 1

#3907 ladislavappl

ladislavappl

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 888 příspěvků(y)

Publikováno 17 prosinec 2016 - 21:45

Pokud si pamatuji, tak 7.5 MB mely az ty novejsi s jinak delanou magnetickou vrstvou. Ale je to davno, tak se mozna pletu.

Jak si vzpomínám, tak inženýři v našem VS měli na sále disky - nějaká "dvojčata". Jeden byl pevný 2,5 MB a ten druhý vyměnitelný se stejnou kapacitou. Byly ve skříních, které vypadaly asi jako lednice kombinovaná s mikrovlnkou (za jejími dvířky ale byly zmíněné disky, ne že by si tam operátoři ohřívali obědy... )

V naší nemocnici se budoval nemocniční informační systém (získali jsme dokonce statut Vedoucího oborového pracoviště AZIS-ASŘ pro mini počítače, pro velké to měli v Benešově). Byly to strašně drahé položky a vedoucí VS doslova žebral o finance u ONV, skláren, dolů a dalších fabrik o nějaký ten milion nebo aspoň sto tisíc. S nástupem PC však pracně roky budovaný systém rychle zastaral a tak byly minipočítače průběžně nahrazovány stále dostupnějšími PC.

• 0
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).

#3908 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8 814 příspěvků(y)

Publikováno 17 prosinec 2016 - 22:30

No, já jsem ke štítkům skoro vůbecnepřišel, v práci už když jsem se k tomu dostal, tak to byl osmibit s CP/M a osmipalcovými disketami, protože k minipočítači v klimatizované místnosti jsem se moc nedostal. Ale i u toho osmibitu byla děrovačka a snímač pásky a dost se to používalo. Pak přišlo první XT s disketami 5,25 palce a když jsem jednou přišel po dovolené, měli jsme tam disk. 20MB. To byla velikost... A doma jsem si programoval na Didaktiku Gama, což bylo blbý, protože kolegové měli Sharpy.

Ale páska se používala i jako zavaděč programu pro jednoúčelové testery, permanentní paměť tehdy nebyla běžná, obsluha zapnula tester, načetla pásku, smotala nazpět a už se jelo.

• 0

#3909 gord

gord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 10 138 příspěvků(y)

Publikováno 18 prosinec 2016 - 11:47

Jak si vzpomínám, tak inženýři v našem VS měli na sále disky - nějaká "dvojčata". Jeden byl pevný 2,5 MB a ten druhý vyměnitelný se stejnou kapacitou. Byly ve skříních, které vypadaly asi jako lednice kombinovaná s mikrovlnkou (za jejími dvířky ale byly zmíněné disky, ne že by si tam operátoři ohřívali obědy... )

Ono to skoro na ohrivani bylo :-) Ale to bylo novejsi nez ty bulhari. Tusim, ze to melo zkratku KDP (Kazetova Diskova Pamet). Byla v tom plotna podobna jako v tom buhlarskem disku. Myslim, ze je dokonce slo zamenovat (a pochopitelne se =ak musela formatovat).

Ale páska se používala i jako zavaděč programu pro jednoúčelové testery, permanentní paměť tehdy nebyla běžná, obsluha zapnula tester, načetla pásku, smotala nazpět a už se jelo.

To mi pripomnelo nase techniky, kteri vzali svuj sesit, postavili se pred celni panel pocitace a na jeho knoflikach postupne "nadatlili" test nebo zavadec. (Je mozne, ze tam takto zapisovali jen par prikazu pro spusteni od nejake adresy v pameti, to nevim, tehdy to bylo nad moje chapani. Ostatne dnes uz je to zase taky nad moje chapani.)

• 1

GeoGet:

#3910 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8 814 příspěvků(y)

Publikováno 18 prosinec 2016 - 13:26

Dokonce byly u nás testery bez procesoru, jen jako sekvenční automat, řízený smyčkou děrné pásky. Já to viděl jen zběžně, ale měli jsme tam člověka, který téměř uměl číst pásku očima.

A program na zkopírování děrné pásky? 4 instrukce v assembleru, za využití Biosu CP/M.

Ovšem datlování strojáku jsem si užil na škole. Jeden datloval, ostatní usínali vstoje a končilo to tím, že jeden zavrávoral a opřel se o vypínač.

• 0

#3911 zirafka183

zirafka183

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 287 příspěvků(y)

Publikováno 19 prosinec 2016 - 17:06

zvedavkanocni napsal/a 12 Pro 2016 - 18:41:
Netušila jsem, že je nějaká možnost automatického protahování jak píše Pontiac_CZ, ale žirafce díky tomu asi zbývá jen možnost obrátit se na dotyčnou mailem nebo přes profil a zeptat se.

Jo, jo, to jsem udělala, zatím se nikdo neozval, ale přišla jsem na to včera, takže musím vydržet.

Předpokládám, že je TB kdoví kde a kačerka si té "automatiky" nevšimla a ani netuší, jaký "chaos" z toho je, no uvidíme :-). Nezdá se mi, že by měla jedno TB u sebe 7. měsíců, ale možné to být může.

Budu čekat na odpověď

Tak se mé zřejmě ztracené TB (https://coord.info/TB4D68W) "loguje" vesele dál a na e-maily ani zprávy nikdo nereaguje. Ach jo, ale to je vlastně do vedlejšího vlákna 

• 0

#3912 Kub4

Kub4

acrophobiac :)

• Members
  • PipPipPip
  • 529 příspěvků(y)

Publikováno 19 prosinec 2016 - 17:56

Zombiebug :)
  • 0

You are leaving the map zone database. You are on your own, Claire.

#3913 ladislavappl

ladislavappl

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 888 příspěvků(y)

Publikováno 19 prosinec 2016 - 20:26

To mi pripomnelo nase techniky, kteri vzali svuj sesit, postavili se pred celni panel pocitace a na jeho knoflikach postupne "nadatlili" test nebo zavadec. (Je mozne, ze tam takto zapisovali jen par prikazu pro spusteni od nejake adresy v pameti, to nevim, tehdy to bylo nad moje chapani. Ostatne dnes uz je to zase taky nad moje chapani.)

Tak tohle jsem dělal každý den u našeho JPR 12 R, než jsme dostali diskety (8", 256 KB). Začalo se tím, že se pomocí 12 přepínačů (počítač byl 12bitový) postupně navolilo asi 8-10 (?) čísel (každá páčka nahoru-dolů znamenala 1 nebo 0). (To jsem už brzy uměl zpaměti.) To byl počáteční zavaděč. Pak se snímačem projela asi 30cm děrná páska - to byl absolutní zavaděč. Pak se nahrál pomocí další pásky jazyk FOKAL (podobný Basicu, ale uměl i dost z Assembleru), pak příslušný uživatelský program a pak data pro tento program. To byla třeba páska s minulým souborem (starý kmenový soubor), čerstvá data (pohybový soubor), v počítači se to načetlo a nakonec se vyděroval nový kmenový soubor a ten se vytisknul. A příští měsíc zase to samé.

A děrnou pásku jsem brzy četl skrz okno, šlo to dobře, ono těch kombinací dírek zas tak moc nebylo (míň než u Braillova písma). A když se přetrhla, tak se slepila a na ručním děrovátku se do té samolepící fólie vyděrovaly příslušné znaky (tj. dírka za dírkou). A jelo se dál, jako by se nechumelilo.

#  A první kalkulačku jsem koupil od známých (dovezli z ciziny) v r. 1973(?) za 1500 Kč, to bylo přes půl měsíčního platu. Měla svítící diody a uměla jen 4 základní početní výkony. Paměť neměla.

A víte, jak se počítal třeba sinus  x ????

sin x = x - x3/3! + x5/5! - x7/7! + x9/9! - .. .atd.  Ještě že byla logaritmická pravítka!

Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 19 prosinec 2016 - 20:27

• 2
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).

#3914 Jacka

Jacka

Zlobení je dovoleno :D

• Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 19 prosinec 2016 - 20:40

...A když se přetrhla, tak se slepila a na ručním děrovátku se do té samolepící fólie vyděrovaly příslušné znaky (tj. dírka za dírkou). A jelo se dál, jako by se nechumelilo....

Pamatuju maminku, jak občas vystříhávala díry do děrnejch štítků nůžkama na nehty, když potřebovala něco opravit :D :D :D

• 1

#3915 Kub4

Kub4

acrophobiac :)

• Members
  • PipPipPip
  • 529 příspěvků(y)

Publikováno 19 prosinec 2016 - 21:02

Ach jo. Můj první počítač měl okýnka a ikonky (i když Windows tehdy snad ještě ani neexistovaly) a bez kalkulačky (do zásuvky a s displejem ze zelených doutnavek či co to bylo) bych nedokončil ani základní školu.
  • 0

You are leaving the map zone database. You are on your own, Claire.

#3916 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 19 prosinec 2016 - 23:43

Co se tyka pameti pocitace, tak jsme museli programy segmentovat, aby se kazdy ze segmentu vesel do tech 32 KB, pozdeji 64 KB.

Takovej neskutecnej luxus? Programoval jsi nekdy i8048? To melo strankovani po 256 bytech a prekonat hranice stranky byl podobnej problem jako v tvym pripade prekonat tech 32KB.

• 0

#3917 phrkt

phrkt

věčný rejpálek

• Members
  • PipPipPip
  • 2 745 příspěvků(y)

Publikováno 20 prosinec 2016 - 8:20

A děrnou pásku jsem brzy četl skrz okno, šlo to dobře, ono těch kombinací dírek zas tak moc nebylo (míň než u Braillova písma). A když se přetrhla, tak se slepila a na ručním děrovátku se do té samolepící fólie vyděrovaly příslušné znaky (tj. dírka za dírkou). A jelo se dál, jako by se nechumelilo.

Ruční děrovátko bych ještě na dně nějakého šuplíku našel :) .

• 0

#3918 gord

gord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 10 138 příspěvků(y)

Publikováno 20 prosinec 2016 - 9:08

Takovej neskutecnej luxus? Programoval jsi nekdy i8048? To melo strankovani po 256 bytech a prekonat hranice stranky byl podobnej problem jako v tvym pripade prekonat tech 32KB.

8048 ne, az 8068. :-)

• 0

GeoGet:

#3919 zvedavkanocni

zvedavkanocni

recesistka

• Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 21 prosinec 2016 - 21:23

Jak psal Láďa a Gord o discích menších než byly bulharské, tak právě ty byly v počítačích řady SM, já pamatuji SM3 a SM4 - spodní část pevná ( že by paměť na třídění? ) a horní vyměnitelná, asi 6-8 cm vysoký bílý disk o průměru tak 50 -60 cm? Stojany fakt vypadaly jako lednice. Disky  byly dole ve výsuvných prostorech a nahoře byly pásky. U nás k jednomu počítači patřilo několik stojanů a před celou sestavou byly stoly s monitory na zadávání příkazů a sledování průběhu běhu jednotlivých programů. Jen když jsem přebíhala od jednoho počítače k druhému, občas se stalo, že v křesle si hověla kočka - lezly do početky podlahou, protože celý ohromný sál měl pod sebou bludiště kabelů, jednotlivé kazety podlahy byly asi půl metru výš a občas měli technici některou zvednutou, když hledali závadu.....Tiskárnyy byly různé převážně jehličkové, na větší tisky byla připojená  velká tiskárna od Tesly. I papíry s několika kopiemi byly zážitek - když jel tisk o objemu krabice papíru a vyjel z vodících traktorů.....hledat odkud půjde tisk pustit dál a rozmotat hromadu papíru, která se vytvořila než se k dané tiskárně nějakých 15 metrů dosprintovalo....

Ale dneska bych především chtěla poděkovat Kulíškovi za milý pohled s přáním k vánocům - přišel právě dnes. Sama mám obavy, jestli došla obálka, kterou jsem odesílala  v sobotu na původní adresu domů? Posílala jsem ten den dvě a o druhé do Kladna mám zprávu, že přišla už v pondělí. 

• 0

#3920 KulisekW

KulisekW

KulisekW

• Members
  • PipPipPip
  • 2 237 příspěvků(y)

Publikováno 21 prosinec 2016 - 22:27

Nemáš vůbec zač, pohledy mne baví. :)
Mimochodem, musím před pošťáky smeknout. Včera jsem ke schránce u sídla Pošty dorazil půl hodiny po čase, kdy ji mají vybírat a dnes už je vše doručeno. Takhke si představuji poštovní služby! :) (a jestli byla ona narážka s obálkou cílená na mne, pak na vědomost dávám, že se doma ukáži teprve v pátek)
  • 0

5 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 5 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama