....fiflena s teletem .
Třeba ta Běla chodila s teletem na čundr. (Pro mladší: "tele" byl batoh německé armády, který měl horní "víko" z telecí kůže i se srstí. Po válce byly levně k sehnání v bazarech. Měli jsme kdysi doma v Žatci (ahoj Kulíšku! ) dvě, ale byly těžké a moc se toho do nich nevešlo. Něco jako "usárny", ale ty byly vyšší a bez srsti.)
Asi bylo dobře, že si J. nevzal Bělu. Po Únoru 1948 by o všechno přišli, skončili by v lágru a jejich děti by se nedostaly na školy. I když M...ovi na tom asi taky nebyli tak špatně, takže by tam skončili taky. Ovšem J. se "vyznal v tlačenici", v Únoru by se jistě "správně" zapojil a kdyby se dožil listopadu 1989, tak by teď asi těžce konkuroval p. Babišovi...
Ještě mi vrtá hlavou, jak K. vykázal pro berňák ty tři stovky. Dal si je do nákladů? Nebo měl paušál? Měl by se snažit, protože za rok na něj padne EET a bude mít po ptákách.
Že je dnes svátek sv. Anežky Římské, samozřejmě vím, mám kalendář s katolickým kalendáriem u počítače. Hlavně kvůli pranostikám. V úterý 24. 1. platí, že: Na Saleského Františka si meluzína často zapíská a ve středu 25. 1., že Na svatého Pavla obrácení mění se počasí.
A ohledně Anežky: stala se křesťankou v době, kdy se to ještě nesmělo, zaslíbila své panenství Bohu a odmítla si vzít za muže (bylo jí13 let, ale tenkrát se zbytečně neztrácel čas) synka místního papaláše. Ten se pochopitelně naštval, práskl to tatíčkovi ... Dopadlo to s ní jako s M. J. Husem: neodvolala, nepodvolila se a byla popravena.
Na rozdíl od autora libreta Karla S.: ten odvolal a upsal se tajné policii. Taky to pěkně schytal od tehdejší "slušné" společnosti a později i od Julia Fučíka...
No, nevím: těžko může soudit ten, kdo neměl oplétání s c.k. policií, gestapem nebo s STB... (což je i můj případ, na rozdíl od J. Fučíka).
Ale něco optimističtějšího: Za chvíli ve 20.20 na ČT ART zpívá Jonas Kaufmann arie od Pucciniho. Je to t.č. jeden z nejlepších světových tenorů (i když si jako řada jeho konkurentů nedávno poničil hlas, takže pokud chce dál někdy zpívat, si musel dát pauzu). Je sympatický a taky hezky vypadá.
Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 21 January 2017 - 20:27