Dovoluji si oponovat.
Kastrát není robustnější, svým habitem se naopak blíží samici. Mívá méně zmasilý "předek" - tj. plošší a méně osvalený hrudník a krk, maso má světlejší a křehčí především díky většímu obsahu tukových buněk mezi svalovými vlákny, což je v dnešním výživovém trendu spíše nežáducí.
Jeho průměrný denní přírůstek je nižší (efektivita konverze krmiva horší) než přírůstek nekastrovaných samců. Nepříznivý vliv kastrace se projevuje zejména při kastraci časné, tedy do jednoho roku.
Jediné pozitivum - efekt zklidnění testosteronem nabitých býků - pro výkrm nevyrovná výše popsaná negativa.
Proto se kastrace v produkci hovězího masa, kde býčí maso není nepříjemně poznamenáno samčím pachem jako kančí, dnes nepraktikuje, snad jen výjimečně ze zdravotních důvodů (ale i to si myslím, že je jednodušší takové zvíře rovnou poslat na jatka než se trápit s hojením kastračních ran).
Dříve se býci kastrovali za účelem pracovního využití do tahu, což dnes jaksi už není potřeba. :-)
Tento příspěvek byl upraven od ru šedesátsedm: 24 červenec 2019 - 9:23