MiroslavRouta napsal/a 12 Led 2022 - 17:41:
Mám ho delší dobu. Trochu mi to vychází i z odlovů mých keší. V roce 2018 jsem na nich měl asi 22 500 nálezů, od té doby to klesá (loni jen 15 000). Je pravda, že k útlumu vždy pomalu dochází, protože si keš odloví lidé, co ji mají blízko a pak to jde dolů, ale přitom keše stále produkuji, což bych čekal, že to trochu vyrovná. Ale není to tak.
S těmi kačery z okolí a tím, že časem zájem trochu opadá máš pravdu. Neplatí to sice paušálně pro všechny keše a všechny lokace, nicméně tahle časově prostorová souvislost v tom jistě hraje roli. Celkově to pozvolné opadnutí zájmu, myslím, bude mít také co do činění s tím, že lidé vyhledávají stále něco nového a nabídka na poli interaktivních geolokačních her, u nichž není potřeba někam složitě lézt, a jejich obliba rozrůstá. Ale přiznávám, že vařím z vody, nemám pro to žádná konkrétní data.
velkyBobik napsal/a 12 Led 2022 - 20:39:
31.12.2021 jsem si udělal screenshot přehledu ČR, takže je tam vidět porovnání téměř kompletního roku 2021 s rokem 2020, viz přiložený obrázek:
Při pohledu na změnu oproti 2020 mě napadá, že se do těch čísel asi promítl jarní lockdown, kdy hodně lidí najednou získalo neplánovaně spoustu volného času. Přemýšleli jak jej využít, a tak zkusili GC. Následně chvíli lovili, obešli třeba keše v blízkém okolí a pak je to přestalo bavit.
KRON family napsal/a 12 Led 2022 - 20:47:
Celkový počet "hráčů" to nebude, profil s ID 5,032,127 byl zaregistrován už v roce 2011. Schválně to však uvádím v úvozovkách, protože ty hráčské účty (podobně jako například zde na fóru) zakládají kdovíjací asiaté či afričané s dozajista jiným cílem, než hledání kešek. Chlubit se takovým číslem a nazývat dotyčné geocachers mi příjde poněkud ujeté, ale zase samozřejmě HQ potřebuje nějaká čísla k upoutání budoucích obchodních partnerů.
Já bych řekl, že dochází k jisté proměně z aktivity hlavní na aktivitu vedlejší.
Mysterky ani multiny tedy už dávno nelákají, naopak tradička na turisticky atraktivním místě láme rekordny v návštěvnosti.
Jistý problém pro zakladatele ovšem spočívá v tom, že všechna ta atraktivní místa už dávno svoji keš mají.
Udržení si čtvrté pozice je vlastně milým překvapením, zvlášť když si uvědomíme kolik má která země obyvatel. Co je pro mě naopak nemilým překvapením, to jsou čísla u suvenýrů na Project-gc.
Jsem rád, že se k těm účtům vyjádřil i někdo, kdo má i nějaká data. S ohledem na ten počet nových "geocachers" a tebou zmíněných Asiatů apod. by mě zajímalo, proč mají potřebu zakládat účty. Dokážu pochopit sociální sítě nebo třeba e-mailové schránky, ale k čemu je profil na GC.com?
Ten přesun aktivit z hlavní na vedlejší mi přijde jako dobrá myšlenka, která dává smysl.
S těmi mysterkami a multinami máš celkem pravdu. Za poslední 3 roky byly z mých 26 založených keší jen 4 tradičky, jestli jsem se správně díval, a návštěvnost skutečně neláme rekordy. Ačkoli je pravdou, že značná část ze všech mých keší založených v posledních letech je úmyslně mino město. A ona kombinace nepříliš frekventované lokality spolu s multinou je přeci méně lákavá než pár snadných tradiček na atraktivním místě. Ohledně té obsazenosti atraktivních míst by se dalo polemizovat. Vím o nejedné pěkné okalitě, kde keška není. Ale musím ti dát za pravdu v tom, že na těch opravdu frekventovaných a turisticky lákavých ve většině případů již nějaká tradička je.
Co se té čtvrté pozice týče, tak právě s ohledem na počet obyvatel a rozlohu ČR mi to přišlo dost zajímavé.
Ale nejde se nezeptat, co je tím nemilým překvapením u suvenýrů? Osobně mám rád jen ty za navštívené země a zbytek mi padá tak nějak samovolně, takže to moc nesleduji.
- - - - - - - - - - - -
A teď ještě něco pro zvědavku (čte-li to tu stále
). Svůj názor na labky píši snad do každého logu k jim věnované bonusové keši. Já tenhle výmysl moc nemusím, ale naučil jsem se s nimi žít. Obcházím je pod jiným nickem, aby se mi nepletli na mém profilu (kde mám jen ty z Terezínských her 2013 nebo 2014, teď nevím, je to dlouho a tehdy jsem je chtěl vyzkoušet), čistě jen kvůli zjištění bonusových čísel, když je dané pětici mít věnována bonusová keška. Prostě je beru jako stage multiny nebo jako takové "polowigo". Nicméně přes svátky, asi v souvislosti s návštěvou Písku, jsem se rozhodl zkusit odklepnout formulář s žádostí o jejich přidělení. Žádné nové nalezené labky na svém profilu nemám, a tak jsem si stejně nemyslel, že by mi snad nějaké mohl algoritmus přiklepnout. Člověk by se ostatně neměl bránit novým věcem (asi začínám nějak měknout, když už i já dobrovolně mluvím o labkách jinak než v negativech...
).
Nuže, jednou si mi tu psala, kdy že budou moje labky v Žatci. No tak tam asi stále žádné moje labky nebudou (aktuálně jsou tam dvě labkové série, ale asi vzhledem k tomu, že mám širší centrum svými keškami celkem slušně obšancováno, tak jsou bez bonusovek). Nicméně algoritmus GS usoudil, že tohohle plevelu je stále ještě dost a dost na rozdávání, takže i mně jednu sérii k dnešnímu večeru přidělil a mohu tedy začít přemýšlet nad tím, jak ji pojmout. S největší pravděpodobností nebudou tyhle labky v Žatci ani blízkém okolí (mám v hlavě jiná, krapet neprávem opomíjená místa) a rozhodně budou podpořena fyzickou keší. Jestli však přímo bonusovou...no, to zřejmě ne. Sám nemám rád čistě "labkovou mysterku", takže proč něco takového vytvářet ostatním. Chce to tedy něco ve stylu, aby se vlk nažrak a koza zůstala celá. Inu, mám nad čím přemýšlet. Asi skvrny na slunci, že odpůrce labek je nakonec sám bude tvořit... 
EDIT: Hmm, zase div ne půlnoc. Ráno vstávám brzo na služebku, nemám nic sbaleno ani připraveno na prodloužený víkend a ještě chzi zítra stihnout projížďku na kole, bude-li počasí. To zas bude víkend ve stylu TNA, tj. totálně nepřipravené akce...

Tento příspěvek byl upraven od KulisekW: 12 leden 2022 - 23:17