Můžu se zeptat, co je to za program? Kdysi jsem se učil programovat v TurboPascalu 7.0. pro DOS. Nedávno jsem zkoušel si pár kešek podobnou metodou spočítat (či přímo některé kešky, které na toto byly zaměřené), (protože od dob Turbo Pascalu 7.0 jsem na programování nešáhl :-)) ale zjistil jsem, že jak je pro DOS a spustím ho na Windows, tak 1) mi hází dokonce chybné výsledky, za 2) běží neúměrně dlouho a za 3) potřebuje instalovat různé podpůrné věci, aby se vůbec rozběhl:-(.
Takhle napsaný příkaz vypadá, že se moc od TurboPascalu neliší a zvládl bych se ho lehce naučit :-).
To je program v Basicu. Jenže není Basic jako Basic. Hezký byl kdysi na 8bitových Atari. Microsoft dával do MS-DOSu GWBASIC, který chodil na starých JPR 12 R (Tesla, počítač byl údajně okopírovaný z izraelských tanků, kde se jeho pomocí řídila střelba) a byl podobný snad nějakému minipočítači od IBM. Pak jsem měl QuickBasic, - výborný - ten mi chodí i na XP. Na Windows 7 už ne, tak jsem stáhl SmallBasic. Jenže i ty jsou dva: jeden od Microsoftu (ten je tak jednoduchý, že se na něm skoro nic nevypočítá, pořád padá) a jiný také SmallBasic, který je skoro tak dobrý jako QuickBasic (QBasic?). Možný, že by QuicBasic chodil i na W7, kdyby se sáhlo do registrů, ale to neumím. V režimu XP mi nechodí.
Je škoda, že to s dostupností těchto programů je tak špatné. Snadno a rychle se jimi vyřeší úlohy, na které je Excel krátký.
Pascal jsem nikdy neměl, ale nedám dopustit na FORTRAN. To byl program! A jak rychle pracoval! A děrnopáskový FOKAL, s kterým jsem začínal... (1981...)
Oprava: Na JPR 12 R byl sice Basic, ale dost jednoduchý, ne GWBASIC, ten byl až na SAPI (8bitovém) a na slušovických 16bitových PC. Ale detaily si už nepamatuji. Radši jsem dělal ve Fortranu.
Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 01 září 2014 - 22:10