Uz jsi slysel o preklepu?
...spíš o nedoklepu.
Ale vážněji:
- když si student myslí, že nic neví, tak je správně připravený na zkoušku.
- hvězdy (a pranostiky) nelžou.
Tak gratuluji!
P.S. a co bude dál? Mgr., PhD, MBA, nebo snad Reviewer???
Publikováno 08 září 2014 - 22:23
Uz jsi slysel o preklepu?
...spíš o nedoklepu.
Ale vážněji:
- když si student myslí, že nic neví, tak je správně připravený na zkoušku.
- hvězdy (a pranostiky) nelžou.
Tak gratuluji!
P.S. a co bude dál? Mgr., PhD, MBA, nebo snad Reviewer???
Publikováno 09 září 2014 - 11:20
Dekuju )
Faktem je, ze za ten muj vykon, co jsem tam predvedla, abych si nedala ani trojku.. A oni mi dali za dve Nevim, cim jsem si to zaslouzila...
Dal... sice jdu na Mgr., ale rozhodne nemam v planu to dodelat - dalsi statnicovy nervy uz bych asi fakt nedala. Tohle mi bohate stacilo. A revirnicit fakt nehodlam. To by kaceri hodne nadavali
Publikováno 09 září 2014 - 12:41
Dekuju ). A revirnicit fakt nehodlam. To by kaceri hodne nadavali
Ale nenadavali Péťo,jen by si musela všem měřit stejným metrem a používat při schvalování zdravej rozum. Jestli tohle dokážeš tak máš moji podporu.
Publikováno 09 září 2014 - 20:36
Trošku OT, byli jsme na pohádce Tři bratři, děti teď pořád sledují písničky z pohádky na youtube... a já si celé dopoledne zpívala Červenou Karkulku, ony ty melodie nejdou z hlavy vypudit... Dnes pro změnu koukají na O dvanácti měsíčkách (a vždy mne rozesměje text od minuty 9:38)... Kolegové v práci už si asi zvykli .
Publikováno 10 září 2014 - 17:40
Tak pozor, petulinka bude mit novyho Karla (soucasnej je pet let starej Oregon 200, co zlobi)! Volba je jasna - O600! Ted uz ho jenom koupit Asi jsem holt moc sikovna holka, ze dostavam takovy odmeny.
PS: Nevite nekdo nahodou o nekom, kdo ho mel jen chvilinku a chce se ho zbavit?
Ale nenadavali Péťo,jen by si musela všem měřit stejným metrem a používat při schvalování zdravej rozum. Jestli tohle dokážeš tak máš moji podporu.
Kdyz rikam ne, tak ne. V tomhle mam jasno.
Publikováno 10 září 2014 - 18:50
Trošku OT, byli jsme na pohádce Tři bratři, děti teď pořád sledují písničky z pohádky na youtube... a já si celé dopoledne zpívala Červenou Karkulku, ony ty melodie nejdou z hlavy vypudit... Dnes pro změnu koukají na O dvanácti měsíčkách (a vždy mne rozesměje text od minuty 9:38)... Kolegové v práci už si asi zvykli .
V tomhle vlákně není snad nic OT. Děkuji za navedení na pohádkové téma...opět mám neuvěřitelnou chuť kouknout se na S čerty nejsou žerty, Šíleně smutnou priznceznu a Arabelu. Jak já tyhle tři pohádky miluji... Ale samozřejmě je jich více, které mám rád. Ono vůbec všechny starší české pohádky jsou mé oblíbené, ty nové mi nějak nepřirostly k srdci.
Tento příspěvek byl upraven od KulisekW: 11 září 2014 - 0:53
Publikováno 10 září 2014 - 20:22
Sorry Kulíšku , jsi mi asocioval další téma a to je čeština... Dnes jsem se opět utvrdila v tom, že tu "teorii" neovládám, jako dítě chtělo poradit s nalezením "složených tvarů slovesných" a určení rodu, času a způsobu či co... Jenže to si vůbec nepamatuju a nastudovat to za asistence těch dvou mladších jsem nezvládla. Dtto s určováním větných členů, ve škole mi to šlo a vše jsem zapomněla. V 1. a 3. třídě se zatím chytám...
Publikováno 10 září 2014 - 20:53
Tak si říkej, že pomáháš s něčím, co dítě opravdu potřebuje - naše juniorka bývala podstatně "zákeřnější" a naletěla jsem jí několikrát. Na dotaz, co bylo ve škole, občas odpověděla otázkou co vím o.....a já matka naivní spustila s přednáškou ( kdo mě zná, tomu je jasné, že byla obsáhlejší než výklad v 5. nebo 6. třídě, vzala jsem to důkladně ). Když jsem se spokojená, jak jsem jí to vysvětlila, zeptala, jestli už je jí to jasné, tak jsem si vyslechla: "Ale já jsem tomu rozumněla už ze školy, jen jsem chtěla vědět, jestli to umíš ty, na to, jak jsi stará, to docela ujde. To jsem byla na infarkt, nejhorší bylo, že jsem jí takhle naletěla opakovaně - máme zkušenost, že řada znalostí se proti dřívějšku moc neprocvičuje a nefixuje, tak jsem se snažila.....
Publikováno 10 září 2014 - 21:18
Ha, ha, bych to ale musela nejdřív nastudovat, že... (ona v té škole sedí a slyší výklad, já se většinou z učebnice toho moc nenaučila, potřebovala jsem to slyšet nebo ukázat, v případě jazyka naposlouchat, prostě "biflování" mi nejde.). Většinou se stejně nejedná o to, že by nechápala, ale že nechce chápat . I když na některé věci si stejně člověk musí přijít sám, tuplem když něco tvrdí někdo jako je matka (jak se mi to oslovení "líbí" vědí moc dobře)...
Publikováno 10 září 2014 - 21:27
Bude hůř, za čas postoupíš do kategorie "nemožná matka". Navíc s komentářem, že spolužačky jsou skoro stejně nemožný, když by tě vyměnily za tu svou "nemožnou", která je ale určitě lepší než ty! ( ony zase tvrdí doma totéž o své matce, není nad to si občas zdrbnout o pubertálních dcerách se stejně postiženými maminami a vzájemně se uklidňovat, že z toho snad jednou přece jen vyrostou )
Publikováno 10 září 2014 - 21:44
Ale ne, hrozna matka urcite nejste ani jedna
A kdyby vam to nahodou i tak delalo vrasky, tak se muzete pokochat novinkou do budouci verze Statoru
Publikováno 11 září 2014 - 8:34
Publikováno 11 září 2014 - 8:59
A asistentka (a maminka) musí vědět všechno ... Aniž by kolikrát chtěly...
Copak poznat, ale pak určit ty další - osoby, časy, způsoby... (nebo vzory, to je taky něco pro mne)...
Musím se smát, chodí za mnou i v práci, teda s různým excelem a "matematikou", minule se chudák kolegyně zamotala do nul a desetinných čárek při převádění g na kg. Teď se musím prokousat ještě vztahy mezi jednotkami daN, kPa, atd (používáme v práci).
Publikováno 11 září 2014 - 9:05
Jééééééééé, Toníčkuuuuuuuuu ! Aorist!
Ještě, prosím, krátkou přednášku o perfektu v češtině: mám vykešováno apod.
Publikováno 11 září 2014 - 10:08
Toníček to napsal hezky a jistě odborně správně.
Dovolím si ještě připodotknout, že ve větě např. Jmenovali Petulinku reviewerem je reviewerem doplněk, stejně tak když Zvědavka šla ke keši bosa, je bosa také doplněk (aspoň tak nás to učili). Vzpomínám na naši učitelku latiny, která nesnášela otrocký překlad akuzativu s infinitivem (např. Vidím Shamana jezdit v dešti na kole), ale museli jsme říkat Vidím, že Shaman jezdí v dešti na kole.
Nebo gerundivum: ne Owner mající býti pochválen, ale Owner, kterého je třeba pochválit.
Problematické jsou někdy i přechodníky: Zverinec, kešuje na Šumavě, pořádně zmokl nebo Zverinec, kešujíc na Šumavě, pořádně zmokla.
Ale vážně: ono mít klasické vzdělání a umět latinskou (a tím pádem i anglickou, německou apod.) mluvnici je často na škodu. To když chci něco v cizině říct - a najednou nevím, jaký zvolit tvar, abych se neztrapnil... Sice prý někteří američtí vysoce postavení politici si s gramatikou zrovna moc starostí nedělali, ale Quo licet Jovi, non licet bovi...
Tak se na mě nezlobte. Matka byla češtinářka a to se na mně navždy podepsalo.
P.S. ale nedávno jsem téměř nevěřil svým očím: v jazykovém koutku Týdeníku Rozhlas psala jedna odbornice z Ústavu pro jazyk český (?), že už odborníci v podstatě rezignovali. Už jim prý nevadí tu a tam chyba v s/z nebo i/y, ale hlavně chtějí, aby měl psaný projev hlavu a patu a aby byl aspoň trochu srozumitelný. Horší prý jsou takové "zdeúřední" texty, které jsou sice mluvnicky bezchybné, ale nelze z nich pochopit, co nám jejich pisatel vůbec sděluje. (Pokud to nedělají schválně, jako např. politici, nebo tvůrci zákonů, kteří pak pořádají placené semináře zaměřené na jejich luštění...)
Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 11 září 2014 - 10:13
Publikováno 11 září 2014 - 10:14
Láďo, tomu se u nás říkalo překlad ve stylu "Starosta, dívaje se z okna, kopla ho husa."
Publikováno 11 září 2014 - 12:22
Přechodníky jsou krásné. Nevíc se mi líbí, že když sním a přitom píšu, tak sním psa.
0 uživatelů, 9 návštěvníků 0 anonymních uživatelů