Přejít na obsah

Fotka
* * * * * 2 Hlasů

Vybavení na T5 - lezecké

Nejlepší odpověď MiTi1 , 26 leden 2014 - 0:18

Puvodne jsem mel padesatku staticke lano. Stalo 3000. Ale pak mi vybavu ukradli a od te doby si kupuji v Bauhausu odrezky lana za 650,- (driv za 500).  Lana maji minimalne 25m, ale realne kolem 30m. Jsou to seriozni originalne balena lana od Tendonu. Maji ruzne prumery a typy, ale ne vzdy vse. Nekdy tam musis jit vickrat. Ja preferuji 10,5 mm static nebo speleo. Vezmes nekolik baliku, jdes vedle do sroubu, kde maji vahu a vyberes ten nejtezsi. 30m staci na 80% T5 a tam kde nestaci, navazes druhou tricitku. Jinak ji nechas v aute a mas lehci bagl.

Jinak souhlasim s tim, ze je dobre si vzit nekoho na radu. Ja delam 90% T5 solo, ale na zacatku mi to kamarad ukazoval a taky jsem mnohokrat byl s kamarady a dival se na jejich vybavu a diskutovali jsme o tom. Taky ctu a pouzivam hlavu a fyziku. Dulezite je porat se trochu bat a neztratit respekt. Nauc se uzly, prusiky a podobne. Dlouho jsem mel jeden Jumar a na nohu prusik za par kacek.

Ja osobne nemam ani tak strach, ze spadnu, ale ze nekde zustanu viset a nedokazu se z toho dostat a budu volat hasice.

Doporucuji koupit jednu tricitku za 650, jeden jumar za 1100, slanovaci kyblik a 3-4 karabiny za 1500, par sesitych smycek a 10m repky na prusiky. Vyzkousis si to a vylezes na plno kesi, ktere jsi doted nedal. A az te zacnou lakat ty vyssi, budes uz vedet, co si prikoupit. Nic nevyhodis.

Přejít na celý příspěvek

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
313 odpovědí na toto téma

#181 panMuf

panMuf

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 100 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 19:56

při stoupání do koruny drt  lezeš poloviční rychlostí při poloviční námaze.Takže na delší stoupání to není zrovna ono. Já někdy používám prusík nebo pantina na nohu a tím šlapu do lana a šetřím ruce. Ale trvá to déle.

• 0

#182 TARATARATA

TARATARATA

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 264 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 22:23

Když už se tu píše o grigrině, tak bych ráda doporučila místo ní poměrně nový výrobek SIR http://www.singingro....cz/sir?cat=172 . Jsem s ním moc spokojená. Je robustnější, z lepšího materiálu, má panikstopku, lano skrz něj jde při výstupu příjemně hladce. Jen pozor při zakládání lana, vede se opačně než v grigri.

• 1

#183 ReVIZ

ReVIZ

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 576 příspěvků(y)

Publikováno 07 květen 2016 - 7:36

Když už se tu píše o grigrině, tak bych ráda doporučila místo ní poměrně nový výrobek SIR http://www.singingro....cz/sir?cat=172 . Jsem s ním moc spokojená. Je robustnější, z lepšího materiálu, má panikstopku, lano skrz něj jde při výstupu příjemně hladce. Jen pozor při zakládání lana, vede se opačně než v grigri.

To jen koupili licenci na EDELRID Eddy http://jistici-zariz...z/edelrid-eddy/ , raději bych asi originál v ověřené německé kvalitě, ale za RIG bych to stejně nevyměnil.

• 0

#184 Sven Gumby

Sven Gumby

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 324 příspěvků(y)

Publikováno 07 květen 2016 - 20:24

Ještě nějaká dobrá rada, kam při DRT cvaknout karabinu, kromě Hitch Climber kladky?

• 0

#185 hoblik

hoblik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 456 příspěvků(y)

Publikováno 08 květen 2016 - 12:36

...
Když jsem ji měl taky v oku sedáku, docházelo k odlehčení, poskočení a pak propadnutí - blbě se mi to popisuje, ale nebylo to hezké. Když jsem ji cvaknul do té karabiny s prusíkem, lezlo se lépe, ale zase se mi nelíbila vedle sebe ta karabina a oka prusíku - prusík karabině asi neublíží, naopak si právě nejsem jistý.

To odlehčení/poskočení/propadnutí vypadá spíš na nějakou chybu v postupu, než v tom kde máš cvaknutou karabinu. Chtělo by to vidět. Obecně by neměl být problém v tom když je cvaknutá v oku sedáku. Každopádně cvaknutí konce lana do karabiny s prusíkem není dobrý nápad. Koleduješ si o to, aby ti to zachytilo shora prusík, který se pak nekousne. To by bylo dost špatné.

• 0

Hoblíkovo geocoiny, nevelký geocaching blog a T5 geocaching

#186 Sven Gumby

Sven Gumby

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 324 příspěvků(y)

Publikováno 08 květen 2016 - 19:32

Že dělám něco špatně, je celkem možné. Dobrá, zkusím to opět s karabinou v oku sedáku, jednou.

Zachycení prusíku zhora mi nepřijde příliš pravděpodobné, prusík je přece jen o kus výše. U třidírové kladky je karabina s lanem ještě výš a jde o normální použití.

• 0

#187 Advidos

Advidos

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 84 příspěvků(y)

Publikováno 24 květen 2016 - 20:09

Lano je doma (trochu lepkavé :), první lezení za mnou a s ním spojených pár otázek.

1) Lano přivazuji ke stromu motýlím uzlem a z druhé strany ho "nějak" uvážu na víc uzlů. Tohle v metodice nenajdu. Jak se to správně dělá?

2) Jak nejlépe navázat lano na nahazovací provázek? Rybářským uzlem?

3) Lezu s prusíky a je to celkem pohoda, jen si musím prodloužit ten dolní. Ale při zakládání osmy jsem si musel stoupnout na větev, aby se mi uvolnilo lano. Nejdřív jsem zrušil prusík na nohu, pak založil osmu a pak zrušil horní prusík držíce lano vycházející z osmy. Jak se to dělá v případech, kdy není žádná větev a nejde tedy lano odlehčit?

Zkoušeli jsme napoprvé s parťákem na stromovce, kam se dá dostat i s krátkým žebříkem, takže opravdu kousek nad zemí. Ale hned další investice bude přilba, protože jsem si málem hodil nahazovací pytlík na hlavu. :-D

Předem díky za případné odpovědi.

• 0

#188 burg

burg

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 277 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2016 - 7:11

Lano je doma (trochu lepkavé :), první lezení za mnou a s ním spojených pár otázek.

1) Lano přivazuji ke stromu motýlím uzlem a z druhé strany ho "nějak" uvážu na víc uzlů. Tohle v metodice nenajdu. Jak se to správně dělá?

3) Lezu s prusíky a je to celkem pohoda, jen si musím prodloužit ten dolní. Ale při zakládání osmy jsem si musel stoupnout na větev, aby se mi uvolnilo lano. Nejdřív jsem zrušil prusík na nohu, pak založil osmu a pak zrušil horní prusík držíce lano vycházející z osmy. Jak se to dělá v případech, kdy není žádná větev a nejde tedy lano odlehčit?

Zkoušeli jsme napoprvé s parťákem na stromovce, kam se dá dostat i s krátkým žebříkem, takže opravdu kousek nad zemí. Ale hned další investice bude přilba, protože jsem si málem hodil nahazovací pytlík na hlavu. :-D

1 - pokud lezeš SRT techniku (tzn. jeden konec lana je uvázaný dole u paty stromu a po druhém konci lezeš), pak stačí dvojitá osmička, s tím, že to oko využiju jako připojovací bod s karabinou (lano omotat 1-2x okolo stromu, aby po zatížení nevyjelo až k nebesům a díky tření pak lépe drží)

2 - osvědčilo se mi lanko přivázat třeba až půl metru od konce lana, několika "běžnými" uzly - neseká se ani v hodně úzké rozsoše. Případně můžeš využít dvojitou osmičku jak na přivázání provázku, tak pak následně na přikurtování ke stromu

3 - probůh, nerušit! Představ si situaci, kdy při rušení prusíku, ve kterém si dosud seděl, najednou zpanikaříš, uklouzne ti noha, dostaneš závrať, udělá se ti špatně, nebo cokoliv jiného a od pádu tě nezastaví nic, kromě té slaňovací osmy. A ty jí dokonce pustíš...

Lepší je nechat prusík tam, kde je, osmu použít na slanění a tlakem seshora na prusík pomalu slaňovat.

PS: helmu doporučuje 9 z 10 kačerů a 10 z 10 těch, co už pytlíkem dostali mezi rohy (já jsem mezi nima). To si pak člověk zapamatuje, že helma je často důležitější dole pod stromem, než nahoře - a to i pro ostatní zúčastněné, protože kromě pytlíku padají často karabiny a další krámy ;)

Tento příspěvek byl upraven od burg: 25 květen 2016 - 7:16

• 0
Lovte tak, aby vás to bavilo a zakládejte tak, aby to bavilo ty ostatní.

#189 Jencek

Jencek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 56 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2016 - 7:37

Ad3: Já mám ještě jumar-smice-sedák, zbytek prusíky(jeden jistící; druhý stoupací-delší, který mám navázaný mezi jumarem a jistícím ). No a po dolezení, když poblíž není nějaká haluze na kterou se dá stoupnout , tak to dělám následovně.

1. odsednu do jumaru

2. navážu si osmu na lano pod jistící prusík a připnu na sedák, jistící prusík zůstává na laně

3. stoupnu si do stoupacího prusíku abych odlehčil jumaru, současně šponuju lano v osmě pro následující odsednutí do OSMY 

4. Jumar by měl být odlehčený(sedím v osmě), pravá ruka jistí lano pod zadkem

5. zruším Jumar, vysí mi na sedáku

6. stoupnu do prusíku pokud jsem se neudržel v osme - odlehčím jistící - nesundávám z lana

7. poté stoupací prusík hodím přes rameno

8. současně s povolování lana pod zadkem pravou rukou, posunuju levou jistící prusík co je na laně  a svištím dolů :) opatrně

Párkrát jsem si to převazování na laně(bez pomocné větvě) zkoušel doma (2m na zemí) na trámu pro vyladění postupu, až poté na stromě. Oba prusíky sundávám z lana až na zemi.

• 0

#190 Pontiac_CZ

Pontiac_CZ

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 170 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2016 - 7:40

burg:

ad 1) Ještě prosím specifikuj větu "...že to oko využiju jako připojovací bod s karabinou"

• 0

SW: a:Drake 6
HW: Ulefone PowerArmor 18t (Android 12), Qstarz BT-Q818XT bluetooth GPS modul

"When you go to hide a geocache, think of the reason you are bringing people to that spot. If the only reason is for the geocache, then find a better spot." – briansnat

#191 gord

gord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 10 149 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2016 - 7:40

Nejsem sice uplne nejpovolanjsi, ale taky jednou prispeju do tohoto poucneho vlakna.

Ad 3 - Pokud mas 2 prusiky, pak jeden mas na sedaku a do druheho si stoupas. Pri zakladani slanovaci pomucky (osma, kybl, ...) zustanes sedet v tom na sedaku, tim se ti uvolni lano pod nim a do nej zalozis slanovaci pomucku. Na to nepotrebujes vetev.

Doplnim burga ohledne toho ruseni - spravne bys mel mit pod osmou prusika, ktery je navazan k sedaku tak, aby se prusik zablokoval kdyz pustis lano. Tim zustane osma funkcni i v pripade te paniky.  (Ale pozor, aby prusik byl dostatecne kratky a nevjel do osmy, proto bylo vhodnejsi davat osmu na kratkou smycku.)

Tento příspěvek byl upraven od gord: 25 květen 2016 - 7:42

• 1

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

#192 kstavk

kstavk

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 299 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2016 - 7:49

1) lodní uzel + přidám 1-2 (podle výšky ;-)) zajišťovací uzlík kolem lana co jde nahoru

2) liščí smyčka cca 1m od konce lana

3) nevím používám jumar+croll+stopku

• 0

#193 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2016 - 8:28

Já to dělám takto.

• 2

#194 Advidos

Advidos

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 84 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2016 - 9:09

Díky moc všem!

1) Upevnění lana na strom přes karabinu už jsem viděl, ale přijde mi lepší použít uzel. V té karabině se lano může hýbat (pokud karabina nespojuje dva uzly) a může teoreticky lépe posouvat nahoru. Budu tedy s motýlkem používat loďák nebo víc loďáků.

2) Nápad vázat lano kus od konce se mi líbí. Zkusím taky ten loďák nebo liščí smyčku.

3) To dojišťování prusíkem při slaňování jsem viděl i si zapsal, a pak na něj zapomněl jako na smrt. Asi tedy prohodím dolní a horní prusík, abych se při lezení nahoru nemusel k tomu spodnímu tolik ohýbat a při slaňování na ten horní dosáhl. 

Někdo píšete prusíka pod a někdo nad osmou. Metodika povoluje obojí (http://www.horolezec...i-pri-slanovani), ale doporučuje pod a to i kvůli padajícím kamenům. :-). Jenže to by znamenalo ne jen přecvaknout nahoře do osmy, ale ještě založit dolní prusík, dát osmu na smyci a to mi přijde zbytečně složité. A vzhledem k absenci padajícího kamení a dostatečné síle nosné smyčky se budu držet burgovy a Jencekovy rady - nerušit horní prusík a použít ho pro jištění.

Tento příspěvek byl upraven od Advidos: 25 květen 2016 - 9:26

• 0

#195 see.bee

see.bee

XXX

• Members
  • PipPipPip
  • 855 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2016 - 9:54

Obtočení lana kolem stromu, na který lezu a secvaknutí karabinou docela často používám. Nezažil jsem nikdy nějaký dramatický posun, jen v řádech pár centimetrů.

Bez velkých zkušeností slaňovat na osmě s prusíkem je dle mého názoru nerozum. Raději použít gri-gri, rig, stopku atd.

• 0

#196 burg

burg

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 277 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2016 - 10:10

burg:

ad 1) Ještě prosím specifikuj větu "...že to oko využiju jako připojovací bod s karabinou"

Koukám, že jsem použil nevhodný výběr slov.

Tedy klasika: dvojitá osma, několikrát obkroužit celé lano i s tím uzlem kolem kmene (pro jistotu) a oko z té osmy cvaknout přes karabinu do pramenu, který jde následně přes větev.

Edit: prostě jako píše nade mnou see.bee ;)

Tento příspěvek byl upraven od burg: 25 květen 2016 - 10:12

• 0
Lovte tak, aby vás to bavilo a zakládejte tak, aby to bavilo ty ostatní.

#197 gord

gord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 10 149 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2016 - 10:11

Poloha jisticiho prusika nijak nesouvisi s polohou prusiku pri stoupani.

S jisticim prusikem nad slanovaci pomuckou je asi trochu jednodussi precvakavani, ale zatizeni prusika je v pripade problemu mnohem vetsi a mel by byt podle toho dimenzovan - tedy zancyh 5 az 6 mm, ktere pohodlne staci na stoupani.

Tento příspěvek byl upraven od gord: 25 květen 2016 - 10:12

• 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

#198 Advidos

Advidos

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 84 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2016 - 10:27

see.bee: Kdysi jsem lezl na stěně a tak osma není pro mě nic nového. Nové jsou ty ostatní věci jako stoupání po laně a tak. Ale jinak souhlasím - osma není blbuvzdorná.

burg: Takhle už to chápu taky, díky. :) Tj. ta osma tam může být nastálo, pokud by nevadila při přetahování.

gord: To jsem asi blbě napsal. Jasně, že nesouvisí, ale když budu mít jeden prusík na stoupání i klesání, je lepší ho mít tak dlouhý, aby vyhovoval obojímu. To s tím zatížením je právě v metodice a myslím, že pokud na tom prusíku stoupám, tak ho můžu mít i jako jistící (mám 6 mm).

• 0

#199 Hojší

Hojší

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 286 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2016 - 8:20

Díky moc všem!

1) Upevnění lana na strom přes karabinu už jsem viděl, ale přijde mi lepší použít uzel. V té karabině se lano může hýbat (pokud karabina nespojuje dva uzly) a může teoreticky lépe posouvat nahoru. Budu tedy s motýlkem používat loďák nebo víc loďáků.

2) Nápad vázat lano kus od konce se mi líbí. Zkusím taky ten loďák nebo liščí smyčku.

3) To dojišťování prusíkem při slaňování jsem viděl i si zapsal, a pak na něj zapomněl jako na smrt. Asi tedy prohodím dolní a horní prusík, abych se při lezení nahoru nemusel k tomu spodnímu tolik ohýbat a při slaňování na ten horní dosáhl. 

Někdo píšete prusíka pod a někdo nad osmou. Metodika povoluje obojí (http://www.horolezec...i-pri-slanovani), ale doporučuje pod a to i kvůli padajícím kamenům. :-). Jenže to by znamenalo ne jen přecvaknout nahoře do osmy, ale ještě založit dolní prusík, dát osmu na smyci a to mi přijde zbytečně složité. A vzhledem k absenci padajícího kamení a dostatečné síle nosné smyčky se budu držet burgovy a Jencekovy rady - nerušit horní prusík a použít ho pro jištění.

Ad prusík nad nebo pod slaňovátkem...

Ano obojí lze velmi dobře použít (pozor na ten pod aby byl, jak zde již někdo psal, dostatečně krátký a nedostal se ti v případě záběru do slaňovací pomůcky), ale s čistě praktického hlediska doporučuji pod.
Proč? Zkus si na zemi stoupnout k lanu a založit slaňování s prusíkem jednou nad a jednou pod... Nyní si odsedni jako bys chtěl slaňovat.... pusť lano... uchop lano a pokračuj ve "slaňování" ... Poté si představ tuto situaci někde v prostoru bez možnosti si "stoupnout" ;) myslím že víc netřeba psát a nejlepší obrázek sis utvořil sám :)

• 0

#200 hoblik

hoblik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 456 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2016 - 8:33

...

...

Otázka zní, co je to "správně". V této oblasti neexistují žádné normy, ale něco jako "best practice". Respektovaní školitelé a literatura ukazují, že za optimální je dnes považováno tzv. uvolnitelné kotvení (viz níže), v případě kotvení "na pevno" pak řešení s osmičkovým okem na zádrh.

Kotvení "na pevno" s osmičkovým okem

Jednoduché, spolehlivé, přehledné, snadné na kontrolu

kotveni.jpg

Uvolnitelné kotvení umožňuje rychlé spuštění lezce v případě problémů

Je možné ho realizovat různě, na obrázku jedno z možných řešení

kotveni_2.jpg

• 0

3 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 3 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama