Přejít na obsah

Fotka
* * * * * 2 Hlasů

Vybavení na T5 - lezecké

Nejlepší odpověď MiTi1 , 26 leden 2014 - 0:18

Puvodne jsem mel padesatku staticke lano. Stalo 3000. Ale pak mi vybavu ukradli a od te doby si kupuji v Bauhausu odrezky lana za 650,- (driv za 500).  Lana maji minimalne 25m, ale realne kolem 30m. Jsou to seriozni originalne balena lana od Tendonu. Maji ruzne prumery a typy, ale ne vzdy vse. Nekdy tam musis jit vickrat. Ja preferuji 10,5 mm static nebo speleo. Vezmes nekolik baliku, jdes vedle do sroubu, kde maji vahu a vyberes ten nejtezsi. 30m staci na 80% T5 a tam kde nestaci, navazes druhou tricitku. Jinak ji nechas v aute a mas lehci bagl.

Jinak souhlasim s tim, ze je dobre si vzit nekoho na radu. Ja delam 90% T5 solo, ale na zacatku mi to kamarad ukazoval a taky jsem mnohokrat byl s kamarady a dival se na jejich vybavu a diskutovali jsme o tom. Taky ctu a pouzivam hlavu a fyziku. Dulezite je porat se trochu bat a neztratit respekt. Nauc se uzly, prusiky a podobne. Dlouho jsem mel jeden Jumar a na nohu prusik za par kacek.

Ja osobne nemam ani tak strach, ze spadnu, ale ze nekde zustanu viset a nedokazu se z toho dostat a budu volat hasice.

Doporucuji koupit jednu tricitku za 650, jeden jumar za 1100, slanovaci kyblik a 3-4 karabiny za 1500, par sesitych smycek a 10m repky na prusiky. Vyzkousis si to a vylezes na plno kesi, ktere jsi doted nedal. A az te zacnou lakat ty vyssi, budes uz vedet, co si prikoupit. Nic nevyhodis.

Přejít na celý příspěvek

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
313 odpovědí na toto téma

#161 Advidos

Advidos

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 84 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 7:43

A využiješ všechna tři oka? Jinak jsem u lidí okolo viděl klasický "měkký" popruh a chtěl jsem si jen potvrdit, že to stačí. Už jsem totiž okolo viděl i věci, které nejsou z hlediska bezpečnosti ideální.

• 0

#162 kulhal

kulhal

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 930 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 8:51

Já jsem používal jako propojku mezi jumarem a sedákem (v tvém případě mezi horním prusíkem a sedákem) klasickou smyci. Teď používám lanyard od Singing Rock, délka 60 cm, a je to lepší, místo dvou odělených "popruhů" se ti tam motá jen jeden. Obyčejná smyce ale stačí. Měl bys mít i několik dalších smycí různé délky - můžeš potřebovat zajistit se v koruně stromu, k ukotvení lana, atd. 

Karabina s bajonetem: Pokud tím myslíš automatickou karabinu, např. s trojčinným zámkem (např. zde), tak se nemusíš bát používat ji stejně jako šroubovací. Z mého pohledu je automatická karabina bezpečnější - nezapomeneš ji zašroubovat. Slyšel jsem teorii, podle které bys měl používat jen šroubovací karabiny nebo jen automatické, protože jakmile některé karabiny musíš zajišťovat ručně a jiné ne, tak na to později či dřív u některé zapomeneš.

Jinak k tvé sestavě 2 prusíky - 2 karabiny - osma - sedák: Tahle minimalistická sestava je použitelná, ale zároveň to budeš mít dost náročné fyzicky i na zvládnutí techniky. Já bych do toho nešel a raději bych si přikoupil alespoň ten jumar a grigri + pár dalších karabin a smyc. S tím už se dá vytvořit sestava relativně bezpečná i pro začátečníka. Každopádně bys měl trénovat s někým, kdo ti může pomoct a poradit, i když budeš nízko nad zemí.

• 0

#163 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 9:14

Teď mě tak napadlo, jaká je vlastně životnost grigri a jak se pozná, že by bylo nejlepší koupit novou?

• 0

#164 see.bee

see.bee

XXX

• Members
  • PipPipPip
  • 855 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 9:16

To oko, které je ve spoji obou fousů mám na sedáku. Konec jednoho fousu mám cvaknutý permanentně k jumaru a druhý s ocelovou karabinou cvaknutý na materiálové poutko na sedáku. Využívám je na dojištění v koruně nebo obecně k přicvaknutí se k nějakému jistícímu bodu

Smrku, dá se to poznat třeba tak, že se ti rozpadne :)

• 0

#165 Advidos

Advidos

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 84 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 9:33

Kulhal:

Lanyard bude určitě lepší, časem koupím. Navíc bych k němu potřeboval další karabinu, kdežto smyci dám rovnou do sedáku.

Trojčinný zámek na ní nejspíš nemám. Je asi 15 let stará, ale nepoužívaná. Díky za odkaz, pěkný obchod (a dobré ceny třeba Grigri). Asi jsou mi stejně sympatičtější šroubovací - méně kurvítek. :)

S fyzickou náročností počítám, jde mi o vyzkoušení základů a pak postupně dokoupím Jumar, popruh na nohu a grigri. (A přilbu. :-) ) Párkrát už jsem pod dozorem lezl, takže základy mám a ty max. dva metry, co budu mít pod sebou by měly být ok. Jestli tak vysoko vůbec vyprusíkuju. :)

see.bee:

Díky.

Tento příspěvek byl upraven od Advidos: 06 květen 2016 - 10:08

• 0

#166 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 10:16

Smrku, dá se to poznat třeba tak, že se ti rozpadne :)

Když se rozpadne deset metrů nad zemí, tak je to blbý :-)

• 0

#167 Sven Gumby

Sven Gumby

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 324 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 10:44

Připojím dotaz, k lezení na zdvojeném laně.
Prusík (distel nebo schwabisch, co se povede, ale to je celkem jedno) mám na karabině, tu cvaknu do oka
sedáku. Na konci lana, který se vrací z koruny, mám karabinu a teď ten dotaz - kam ji správně cvaknout.
Když jsem ji měl taky v oku sedáku, docházelo k odlehčení, poskočení a pak propadnutí - blbě se mi to popisuje, ale nebylo to hezké. Když jsem ji cvaknul do té karabiny s prusíkem, lezlo se lépe, ale zase se mi nelíbila vedle sebe ta karabina a oka prusíku - prusík karabině asi neublíží, naopak si právě nejsem jistý.

• 0

#168 kstavk

kstavk

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 299 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 10:46

Teď používám lanyard od Singing Rock, délka 60 cm, a je to lepší, místo dvou odělených "popruhů" se ti tam motá jen jeden. 

já používám https://www.petzl.co...US#.Vyxn2YSLTGg

jeden fous k jumaru, druhej jako odsedávku....

Tento příspěvek byl upraven od kstavk: 06 květen 2016 - 10:47

• 0

#169 see.bee

see.bee

XXX

• Members
  • PipPipPip
  • 855 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 10:50

Je to otázka zvyku. Třeba u mne, jak používám Lanyard s dvěma konci, tak volný mi vede za zády a mám jej cvaknutý na pravé materiálové poutko. Nepřekáží.

• 0

#170 Jacka

Jacka

Zlobení je dovoleno :D

• Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 10:57

K té životnosti GriGri - řemeslník, kterej k nám chodívá čistit okapy, případně dělat drobný opravy na střeše, používal poslední dva roky grigrinu slepenou průhlednou izolepou. I tak možno :D! Sestry nechápaly, proč při pohledu na něj téměř omdlívám - je to přeci profík :D.

Tento příspěvek byl upraven od Jacka: 06 květen 2016 - 12:08

• 0

#171 kulhal

kulhal

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 930 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 12:03

Připojím dotaz, k lezení na zdvojeném laně.
Prusík (distel nebo schwabisch, co se povede, ale to je celkem jedno) mám na karabině, tu cvaknu do oka
sedáku. Na konci lana, který se vrací z koruny, mám karabinu a teď ten dotaz - kam ji správně cvaknout.
Když jsem ji měl taky v oku sedáku, docházelo k odlehčení, poskočení a pak propadnutí - blbě se mi to popisuje, ale nebylo to hezké. Když jsem ji cvaknul do té karabiny s prusíkem, lezlo se lépe, ale zase se mi nelíbila vedle sebe ta karabina a oka prusíku - prusík karabině asi neublíží, naopak si právě nejsem jistý.

Na tohle je šikovná kladka DMM Hitch Climber, hezky je to vidět na tomhle obrázku.

• 0

#172 Sven Gumby

Sven Gumby

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 324 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 12:23

Jo, ta je šikovná. Kdybych lezl nějak častěji, koupím si ji.

• 0

#173 Advidos

Advidos

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 84 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 12:29

Jen pro úplnost - při použití té DMM kladky se lano nahoře tře o strom (kratší kus lana se zkracuje a delší prodlužuje) nebo se musí použít Cambium saver, že jo?

• 0

#174 kulhal

kulhal

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 930 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 12:48

Advidos - ano, u dvoulanové techniky je nahoře nějaký cambium saver abys chránil kůru stromu a taky abys snížil tření.

• 0

#175 Advidos

Advidos

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 84 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 13:27

Už mi začíná svítat. Myslel jsem, že SRT je lezení s jedním lanem a DRT se dvěma, ale tohle video mi to osvětlilo. 

Je tam způsob lezení z té fotky, co jsi dával.

• 0

#176 kulhal

kulhal

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 930 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 15:00

Ano, v obou případech se jedná o jedno lano, jen u dvoulanové techniky (double rope technique, DRT) to lano nahoře prochází nějakým okem (nebo v horším případě jen přes větev) a vrací se dolů k lezci. 

To video není úplně nejlepší příklad. Za prvé ten chlapík předvádí vlastnoručně zapletený lanyard, do čehož bych se já při své šikovnosti nikdy nepouštěl (zvlášť když za nějaké dvě stovky si můžeš koupit hotový s certifikátem), a za druhé nahoře nemá žádný cambium saver a tím lanem piluje větev.

Stoupání do koruny dvoulanovou technikou je podstatně namáhavější, alespoň pro mě, nemám tu správnou techniku ani fyzičku. Jednodušší je vylézt nahoru klasicky po jednom laně, na vhodné místo umístit cambium saver a pak se dvoulanovou technikou můžeš pohybovat v koruně stromu. 

• 0

#177 Bubbu

Bubbu

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 97 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 15:57

Myslím že životnost horolezeckýho vybavení se udává max 10 let od prvního použití. Aspoň to tak píšou v návodech co nikdo nečte. Grigri umějí u Petzla zkontrolovat za nějaký poplatek cca 300,- Kč.

• 0

#178 Bubbu

Bubbu

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 97 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 16:00

Kulhal: Cambium saver?. Já myslela, že používáš tu super  3D kotvicí destičku :)

• 0

#179 kulhal

kulhal

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 930 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 16:38

Bubbu: Kotvicí destička já vážně super :), ale cambium saver je základ. Myslím, že už jsi v něm taky visela :).

• 0

#180 Bubbu

Bubbu

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 97 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2016 - 16:56

Kulhal: Cambium saver používám, na destičku spořím... asi tak.

• 1

4 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 4 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama