Přejít na obsah

Fotka

OREGON 550

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
676 odpovědí na toto téma

#341 Ketly

Ketly

Newbie

• Members
  • Pip
  • 5 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2011 - 17:43

Dneska jsme šli na jednu multinku, naštěstí byl autor přívětivý a k wpt listingu dal i úkoly. Stačilo se jen kouknout jaké mají jednotlivé stage jméno, zadat ho tam a vytvořit trasu. Jediný co mě dosti štve je to že u multinek jsou většinou hrozně dlouhý listingy takže trvá i několik minut než se dostanše úplně dolů. Taky nechápu proč výrobci nedali k prohlížení keše (listingu) šipky, který by vám pomohli dostat se rychleji dolů. Takhle musím přejížďet prestem sem tam a ještě se to neustále seká. S zamrzlejma prstama je to ještě horší. Taky nevím proč se stage nehromadí do nějakých složek nebo přímo k multince. Normálně jsou rozházení podle vzdálenosti a to je dost nepraktický. Určitě by to chtělo pro příští model vyllepšit.
  • 0

#342 medwyn_cz

medwyn_cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 397 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2011 - 18:50

sobikovi napsal/a:
Jak už tady padlo, nalezené a zalogované keše se ukládají do geocache_visits.txt. Smazáním tohoto souboru smažeš nalezené keše z Garmina.

To se pletes. Smazanim geocache_visits.txt smazes z Garmina akorat PRIZNAK o tom, ze byla keska nalezena. Dokud ti zustane ulozena v GPX souboru v navigaci/na karte, tak se ji nezbavis a v pameti zustane.
  • 0

#343 sobikovi

sobikovi

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 7 957 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2011 - 19:12

medwyn_cz napsal/a:
To se pletes. Smazanim geocache_visits.txt smazes z Garmina akorat PRIZNAK o tom, ze byla keska nalezena. Dokud ti zustane ulozena v GPX souboru v navigaci/na karte, tak se ji nezbavis a v pameti zustane.

Ale to já vím a taky nic jiného v podstatě nepíšu... Dotaz byl, jak smazat keše z Garmina, aby se na gc.com nenahrávaly všechny. Takže jde o FN a to se pořeší smazáním toho souboru nebo nastavením správného data na gc.com pro import...

Zároveň jsem ve své reakci psal, že je třeba nový gpx nahrát již bez těch nalezených keší...
  • 0

#344 sobikovi

sobikovi

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 7 957 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2011 - 19:18

Ketly napsal/a:
Jediný co mě dosti štve je to že u multinek jsou většinou hrozně dlouhý listingy takže trvá i několik minut než se dostanše úplně dolů. .....
Taky nevím proč se stage nehromadí do nějakých složek nebo přímo k multince. Normálně jsou rozházení podle vzdálenosti a to je dost nepraktický. Určitě by to chtělo pro příští model vyllepšit.

V šabloně pro exportní makro do gpx pro Garmina jde nastavit, aby byl sezmam wp na začátku listingu (resp. tam kam si ho v té šabloně dáš)...
... garmin je bere jako další waypointy a hotovo. Obávám se, že garmin na to moc reagovat nebude, podle nich to tak funguje a problematika multin je věc gc.com
  • 0

#345 hrasek

hrasek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 273 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 0:30

Poté co jsem 3 roky spokojeně používal 60CSx jsem si pořídil Oregona 550 a musím říct, že jsem značně rozčarován. Když pominu (ne)čitelnost displeje a (ne)výdrž na baterie, mám problém zvyknout si na následující věci (kdyby někdo znal řešení byl bych rád): 1) Mám nastaveno aby se mapa natáčela tak, aby nahoře obrazovky byl vždy směr k cíli. Když jsem u 60CSx (kde jsem to měl nastaveno také takto) začal procházet mapu, automaticky se otočila tak, že byl sever nahoře. Dokonce tam šlo nastavit i měřítko, při kterém při navigaci bude mapa natočena k cíli a při jakém měřítku se pak přepne "na sever nahoře". Tohle Oregon fakt neumí? 2) V 60CSx jsem měl nastaveno, aby se mi každý den uložil tracklog na kartu. Ukládal se ve formátu rrrrmmdd.gpx.V oregonu jsem si to nastavil také, ale ani za nic ho nemůžu donutit, aby a) ukládal tracklogy na kartu (ukládá jen do vnitřní paměti) b ) pojmenovával tracklogy ve formátu rrrrmmdd.gpx a ne „Day 13-FEB-11 00.00.47.gpx“. Dá se změnit způsob toho pojmenovávání? c) Proč se mi někdy soubor pojmenuje „Day 13-FEB-11 00.00.47.gpx“ a jindy zase „Day 13-ÚNR-11 00.00.47.gpx“? 3) V 60CSx jsem měl nastaveno, aby se trasa sestávající z posledních 10000 bodů z tracklogů zobrazovala na mapě. Při několika denní túře jsem tím pádem na mapě viděl celou prošlou stopu. Oregon veselo po půlnoci každého dne z mapy stopu smázne. Jde to nastavit tak, aby mi ji tam zobrazoval (a přitom se dělala archivace – ukládání tracklogu – každý den)? 4) Jde u Oregonu zvětšit tloušťka čáry kterou se zobrazuje prošlá stopa? Přišel jsem jen na to, jak změnit barvu. Opět mi přišlo přehlednější zobrazení u 60CSx. 5) Úplně extrémně mě vytáčí ten „špendlík“ co se týče trefování se na nějakou malou ikonku. Má Oregon funkci, že bych jen ťuknul někam do mapy zhruba do míst kde je mnou požadovaná ikonka a Oregon by mi nabídl body z okolí? Prostě abych danou ikonku (např. keše) nemusel trefit se 100% přesností, ale stačilo třeba o 5mm vedle. 6) U 60CSx se mi v posledně nalezených ukazovaly všechny body které jsem naposledy nalezl, nebo si na ně třeba jen najel kurzorem a zobrazil si o nich info. V Oregonu se mi v posledně nalezených zobrazují skutečně jen posledně hledané body. Body, které si najdu „špendlíkem“ při procházení mapy se mi nikde jako posledně nalezené neevidují. Můžu toho nějak docílit? 7) U 60CSX jsem si v grafu nadmořské výšky mohl zobrazit, jakému místu v mapě odpovídá příslušný bod z grafu. Snadno jsem se tedy mohl podívat, kde bylo nejnižší místo daného dne a kde naopak třeba nejvyšší. Tohle Oregon opravdu neumí? To Garmin nemůže myslet vážně. 8) Dělám něco špatně, nebo kalendář Oregonu někde přepnout do jiného módu než jen tupý měsíční přehled? U 60CSx jsem u každého dne viděl, jaké wayponty jsem který daný den uložil. Tohle u Oregonu opravdu nijak nejde? Můžu si nějak zajistit, aby týden v kalendáři začínal pondělkem a ne nedělí? Takto je ten kalendář úplně na prd :/ Byl jsem na to z 60CSx hodně zvyklý :/ 9) Kalkulačku nejde přepnout do „vědeckého“ módu? 10) Na 60CSx jsem i při špatném signálu měl zaznamenanou stopu krásně korespondující s cestami vyznačenými v mapě. U Oregonu se mi v místech kde byl horší signál zdá, že stopa dosti ustřeluje a nekopíruje tak přesně cestu. Je tedy Oregon méně citlivý? 11) Můžu u Oregona provést navigaci po dříve uloženém tracklogu? Můžu si zvolit zda chci navigovat „od cíle“ nebo „k cíli“? Prostě tak jako tomu bylo u 60CSx. 12) Ve stopkách u Oregona nejde nastavit, aby se „kolo“ započítalo automaticky po proběhnutí definovaným místem, tak jako tomu bylo u 60CSx? 13) U 60CSx jsem si mohl nastavit upozornění na přiblížení se na definovanou vzdálenost až pro 20 waypointů. Tohle Oregon taky neumí? 14) Když si v Oregonu uložím nějaký waypoint, zapíše se u něj automaticky datum jeho vytvoření. Má podobu např. 12-ÚNR-11 13:30. Můžu si nějak změnit formát toho data? Konkrétně bych to chtěl jako 2011.02.12 13:30. Určitě bych si ještě vzpomněl na další vlastnosti co mi vadí. Mám z něj opravdu rozporuplný pocit a 100 chutí se jej zbavit. Vše mi to přijde jako krok zpět. Myslíte, že řada 62 je na tom co se podobnosti menu s 60CSx týče lépe? Prosím o zodpovězení pokud možno všech mých dotazů. Byl jsem na funkce 60CSx strašně moc zvyklý a teď mi hodně pro mě důležitých věcí chybí :(
  • 0

#346 f-roman

f-roman

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 87 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 10:03

hrasek: bohužel jsi přešel na jinou modelovou řadu, která je určená pro jiný segment trhu. Chybu jsi udělal při volbě navigace. Z 60-ky jsi měl přejít na 62-ku a nemusel psát román na fórum.¨ K dotazům jen tolik, že mnoho odpovědí najdeš v návodu. Připadá mi, že jsi ho nečetl. 1) neumí 2)a) - bohužel b)ne c) podle zvoleného jazyku 3) nejde 4) nejde 5) nemá, ťukni špendlík a posuň mapu, prosté 6) neumí 7) myslí 8) neděláš - nejde 9) nejde 10) neměls zapnutý Lock on road (jinak Garmin přestal používat už v průběhu výroby 60-ky Sirf3 a to je krok k nepřesnosti - zjednodušeně řečeno) 11) můžeš 12) ano. nejde 13) neumí to přímo z menu 14) nemůžeš ... přečti si ten návod a pak vzpomínej. Jinak dobře míněná rada na závěr. Kup si 62-ku. Kupce na O550 bych Ti dohodil. Roman
  • 0

#347 hrasek

hrasek

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 273 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 11:03

Díky za odpovědi! Máš pravdu návod jsem nečetl. Není to proto že bych byl líný, ale proto, že to nesnáším. Je to dané i tím, že návody k elektronice občas překládám a vím, jak se je výrobci oproti skutečnosti stačí odrbat. U moderní elektroniky je to o to horší, že se nejprve na trh vypustí výrobek, který je po softwarové stránce nedodělaný a pak se ladí za běhu. Návod napíšou hned na začátku a spousta funkcí pak přibude, nebo se změní. Návod ale většinou zůstává v původní podobě. Když jsem si návod k O550 stahoval, stáhnul se mi návod pro O450 a ještě z roku 2009, to myslím mluví za vše. S Oregonem jsem si hrál docela dlouho, ale tyhle věci sem tam jednoduše nenašel. Zeptal jsem se tu i proto, aby tu byly odpovědi i pro ostatní, kteří chtějí přejít z 60CSx na O550. Já k němu přišel jako slepý k houslím (Aukce - cena která se nedala odmítnout). Nechápu, proč mají v poslední době výrobci tendenci super hardware degradovat nemožným firmwarem. Přijde mi, že u velkého procenta výrobků (mobily, foťáky, GPS) je to po této stránce krok zpět. Na O550 se mi strašně líbí rychlost, rozlišení obrazovky a o mnoho hezčí zobrazení mapy než měla 60CSx. Prozatím si ho nechám a pokusím se si zvyknout. Až někde uvidím 62ku za neodolatelnou cenu, tak ho ale asi vyměním. Díky za odpovědi a už to nebudeme dále pitvat. Vše potřebné si nastuduji v návodu,
  • 0

#348 alkes

alkes

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 11:29

Kdyby to někoho zajímalo, tak jsem ještě doplnil odpovědi pro 62st: http://www.geocachin...893#post_257893
  • 0

#349 f-roman

f-roman

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 87 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 12:26

hrasek: priznám se ... taky je většinou nečtu ;)
  • 0

#350 ReVIZ

ReVIZ

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 576 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 15:20

Návody čtou jenom zbabělci.
  • 0

#351 elmarees

elmarees

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 151 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 21:16

REVIZ: Odkud znám jen tu přezdívku? Ab-forum nebo Skoda-forum?...
  • 0

MTB + Oregon 450 + Nokia N8 s HandyGC

#352 Fukar

Fukar

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 343 příspěvků(y)

Publikováno 21 únor 2011 - 20:36

Mám ho od pátku,i jako kačer jsem těžce v začátcích takže dík za tuto diskuzi,kde jsem načerpal většinu vědomostí.Dnes jsem řešil výdrž Oregonu na baterky a on ten prevít jde v autě(i doma)napájet kablíkem.Cena origo je příšerná,tak jsem to zbastlil z šuplíkových zásob součástek za půl hoďky v ceně za materiál do 100kč. Napájení 5V,bere si s rozsvíceným displejem 250mA. Hodil bych pro zájemce do svého profilu návod,ale nemám tucha jak to udělat.:(
  • 0

#353 VladoTA3

VladoTA3

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 103 příspěvků(y)

Publikováno 21 únor 2011 - 20:50

@ geoFukar Bezne na napajanie pouzivam obycajny USB kabel k PC/Prehravac MP3 t.j. USB-mini USB. Dostanes v hocijakom PC obchode lacno. Aj doma ak nieco testujem zapajam do PC a napajam z USB a baterie setrim do terenu. Mam 3ks USB kablov - vsade kde potrebujem a to 1x v aute, 1x v praci, a 1x doma. Do zasuvky autozapalovaca som si kupil za par € USB autonabijacku s poistkou. No dolezite je nastavit v Oregone toto : MENU - Nastavenia - System - Rozhranie - nastav na Garmin Spanner Odteraz sa ta pri kazdom zapojeni USB kabla Oregon opyta ci chces nastavit Oregon ako pamatove medium (tak ako do teraz) alebo ho chces iba napajat cez ten kabel. Baterie nevyberam - ostavaju v GPS. Je lepsie ich nechat v gps lebo napr. v aute ked vypnem motor tak mi odpoji autozapalovac a Oregon sa opyta ci sa ma vypnut alebo ostat zapnuti na bateriach.
  • 0

╔══════════════════════╗

║ Zem je moje ihrisko. ║

╚══════════════════════╝

VladoTA3.png

#354 Fukar

Fukar

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 343 příspěvků(y)

Publikováno 21 únor 2011 - 21:43

Jo.Ta USB nabíječka mě nenapadla.A hlavně jsem ji neměl v šuplíku.Zato jsem si oživil znalosti o step down spínaných DC/DC měničích.:D V shopech se ceny hýbou okolo 200Kč,takže je to dobrá volba.
  • 0

#355 klama

klama

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 881 příspěvků(y)

Publikováno 23 únor 2011 - 22:10

Bol som neprijemne prekvapeny ked som z MapSource s mojim O550T nevedel nacitat waypointy, ktore som si v terene zadal... Pritom ich tam vidim cez USB masstorage v zlozke Garmin\Gpx\Waypointsxxx.gpx. Zial MS natiahne trasy ale tieto body nie. Je to tak normalne alebo treba este daco spravit...alebo to uz nie je device na pracu s MS. Poradi dakto daco?
  • 0

Hrať sa môže každý a v každom veku...
http://mozigo.zubor.net/?q=node/388
S MoZiGo to je jednoduchšie...ledaže je tu ešte MoZiLive

http://mozilive.zubor.net/navod.htm

#356 MaFa

MaFa

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 383 příspěvků(y)

Publikováno 23 únor 2011 - 22:14

Používej BaseCamp, ten si s Oregonem rozumí líp než Mapsource.
  • 0
MaFa

#357 klama

klama

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 881 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2011 - 6:09

Dik za nakopnutie, s BaseCamp to ide "normalne"...
  • 0

Hrať sa môže každý a v každom veku...
http://mozigo.zubor.net/?q=node/388
S MoZiGo to je jednoduchšie...ledaže je tu ešte MoZiLive

http://mozilive.zubor.net/navod.htm

#358 maxipes

maxipes

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 39 příspěvků(y)

Publikováno 27 únor 2011 - 19:22

Ahoj, už to tu určitě někde bylo, ale mě se nepodařilo najít. Na eTrexu se na mapě kolem šipky ukazoval modrý kruh v závislosti na aktuální přesnosti zaměření polohy. Přišlo mi to jednoduché, názorné a přitom to nijak nerušilo. Na Oregonu něco takového postrádám. Opravdu to tam není, nebo jsem jen nenašel tu správnou kolonku k zaškrtnutí? Díky za rady.
  • 0

#359 sobikovi

sobikovi

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 7 957 příspěvků(y)

Publikováno 27 únor 2011 - 19:28

maxipes napsal/a:

Ne, není to tam. Můžeš si ale na mapu přidat datové pole s přesností GPS B)
  • 0

#360 WinD3

WinD3

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 211 příspěvků(y)

Publikováno 01 březen 2011 - 17:41

Zdravim, nechce se mi zaklaladat nové téma.. tak se zeptam tady... Chci se zeptat na 2 otazky : 1) kdyz si zadám souradnice ukazuje mi to cestu kudy se tam dostat? nebo si ji musim na mapě "vymyslet" sám?? 2) jde tato navigace použít i na motorku ? Zda mě to dopraví v pohodě i na motorce na místo určení.. :) Dekuji za odpověd
  • 0

3 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 3 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama