Asi takhle: skoro každý ať z té a nebo z té "organizace" se chytí toho svého, má klapky na očích a jde si za svým a názor druhé strany ho nezajímá, jak tak koukám. A všechno zde rozbouřila keš, která byla colombem archivována, protože by jí zlý tremp mohl ukrást. Hazíte sem úryvky kde pár "internetových" trampů hází špínu na kačery a vůbec si neuvědomujete, že ve skutečnosti se na to fórum může registrovat kdokoliv. Tak jako sem. A pak může pod nálepkou trampa, kačera atd. provokovat. A ano, může to tak být a nemusí.
Diskuzi na zmíněných trampských stránkách jsem si pečlivě přečetl a nejsou tam jen zlostné výkřiky vůči kačerům a není tam k této problematice jen jeden thread. Třeba je tam napsáno i tohle:
Když už se tady nakously ty Jizerky, tak např. keška ve Valhale… Byl jsem tam kdysi s Libereckejma. Ani oni to nemohli najít, všude byly balvany a borůvkoviště. Když jsme konečně po dlouhým hledání našli vchod a vlezli dovnitř, tak se mě zmocnil takovej ten slavnostní pocit, kterej bych vyjádřil jako „jo, semka kdysi jezdil Kid!“. Úžasnej genius loci… Střih – současnost, keška: k Valhale je vydupaná dálnice, aby se keškaři v systému neztratili, tak si tam namalovali modrý šipky. O slunečních a teplejch víkendech lidí jak na Václaváku, kdy všichni pokřikujou „máš?“ „tadýýý“, „tý vole to je hustý“ atd…, takže genius loci je definitivně pryč a lokalita je hodně zničená. Ale keš přece nikomu a ničemu nevadí, musíme bejt tolerantní.
Další příklad byl na Vysočině. Zimoviště netopejrů regionálního významu. Kešouni tam chodili celoročně, protože keše v podzemí maj velkou oblíbenost. V zimě se jich spousta fotila jak do netopejrů šťouchaj prstem. Kolik jich takhle zabili nebudu ani odhadovat, ale na sčítání se to projevilo. Ale keš přece nikomu nevadí a musíme bejt tolerantní…
Nemohu potvrdit zda u citovaných keší to vypadá tak jak je v citaci napsáno, ale mohu potvrdit, že je dost keší v lesích, kde díky keším vznikají dálnice, které dotyčné místo hyzdí a v těchto případech se vůbec nedivím lidem, kteří na tyto keše nadávají. A je úplně jedno zda jsou to trempové, ochránci přírody, nebo kdokoliv jiný.
Trempové jsou pravděpodobně nasraný, že díky původnímu umístění keše, nemají na místě kam jezdí už takový klid. Soudím dle tohoto logu z 3. 8. 2014 napsaného přímo u colombovi keše.
Nechci z listingu/logbooku dělat diskuzní fórum, ale nedá mi to, abych nenapsal, že je mi tohoto konce líto. Kešky hledám a trampování mi taky není cizí a tak mi tahle válka přijde smutná a zbytečná.
Tuhle kešku jsem moc rád našel a byl jsem rád, že mi kemp (který jsem před svojí geokariérou nemohl najít) ukázala. Po několikerém zničení by mi přišlo rozumné keš umístit dál a ke kempu dát jen wapoint nebo indicii. Jako téma kešky je kemp skvělý. Forma mysterky, později dokonce PM, redukovala návštěvnost na minimum.
Vím, že trampové neradi nesou, když jim někdo cizí leze do kempu. I jinde v republice jsou nešťastní, když jim civilové lezou do jejich hájemství. Většinou naštěstí nejdou tak daleko, aby byli "agresivní". Je to poněkud směšné, protože zabrali cizí kus lesa a teď si ho nárokují a nelibě se dívají na keškaře, houbaře a výletníky.
Čekal bych více tolerance ze strany trampů, ale lidi jsou různí a to bez ohledu na to, zda hledají kešky nebo blešky, s tím nic nenaděláme. Zdá se mi, že pro nás z toho vyplývá úkol kešky schovávat tak dobře, aby je mudla nenašel!
Kolombo, díky za Tvoje kešky!
Ano GC jsem začal hrát, protože se rád toulám přírodou a po zajímavých místech a k zajímavému místu mnohdy přijdu právě díky uložené keši. Ale nikdy by mě nenapadlo, tak jak se stává třeba na FB poslední dobou velkou módou, žádat o to aby mi ostatní řekli, když jedu na nějaké místo, na jaké keše mám jít. Ono právě i tímto, že ostatním lidem jiní lidé doporučují právě ty hezké keše, které jsou právě ve většině případech na hezkých místech a tím zvyšují návštěvnost třeba méně exponovaných míst, nahrávají k těm již zmíněným dálnicím ke keším. A pak to právě dopadá, tak jak to dopadá. Rád třeba někomu poskytnu PQ nějaké oblasti, ale nikdy mu nebudu říkat na jaké keše má jít a na které ne. GC je o hledání a tak si ty hezké keše i sám najdu.
Všichni by k problémům měli nahlížet z obou stran a pak by to bylo lepší.