Bojánci - Jak jsme se dostali k BF :-)
Jako Bojánci se věnujeme geocachingu už několik let. Sice ne, že bychom se honili od keše ke keši, prostě když je po cestě nebo na nějakém výletě nám ukáže zajímavé místo, o kterém jsme před tím nevěděli, tak kešku rádi odlovíme :-) A tak jsme lovili a lovili, až jsme jednou zjistili, že existuje i stránka
geocaching.cz . Pročítali jsme si různé příspěvky, v té době jsme měli právě nového Oregona, tak jsme spíše hledali postřehy kačerů s touto GPS, jejich zkušenosti, fligny atd ... :-) No ale, co se nestalo ... Náš dlouholetý kamarád, tramp a výborný fotograf Kapsa, mi jednou zavolal a říká:
"Céče, ty seš muzikant, s kapelou hrajete už dlóho, lidi znajó Vaše vály, udělé ňákó zonku pro kačery, uvidíš - bude to hit !"
Nejprve jsem mu odpověděl, že teď na to asi nebudu mít čas, protože děláme s kapelou na novém CD, že snad někdy později ... A Kapsa pořád , běž do toho :-) No a tak jsem si znovu otevřel
gc.cz a tam objevil vlákno o nějakém geosongu, kde se objevil i text tehdy, ještě pro mě úplně neznámého textaře a kačera St@ndy. Několikrát jsem si text přečetl, raději si ho i vytiskl, kdyby mě náhodou osvítila hudební můza, ale práce na novém CD mě zatím směřovala jinam :-)
Protože Kapsa do mě pořád hučel, co s tím textem a jestli to už mám hotový atd, tak jsem si FTF vytáhl, opět několikrát přečetl a najednou zjistil, že po mírných úpravách textu, mi bude sedět do jedné melodie, kterou jsem měl připravenou. Pomalu jsem text nacpával mezi noty a dělal aranže. Po pár dnech byla písnička hotová.
Teď už ji jen nahrát a hurá do světa. No jo, jenže, kdo ji nahraje ? F.T.Prim měl CD už celé natočené a nechtěl jsem zatěžovat spoluhráče, dalším nahráváním. Tak mě napadlo - natočíme FTF s Bojánky, musí nějak začít, a bylo. S Ondrou a Tomíkem jsme zašli do studia a za pár dnů bylo FTF natočeno a připraveno na cestu ke kačerům. Protože jsme ještě neměli CD poslané na finální mastering, tak jsme FTF přidali k ostatním písničkám a nakonec vyšlo v roce 2011 jako bonus na CD F.T.Prim - Woodcraft :-)
Ještě před vydáním CD, jsme zkoušeli s Bojánky písničku hrát před veřejností, abychom zjistili, jak se bude líbit. Veřejná premiéra písničky se konala v Brně 21.4.2011 v hudebním klubu Na špalku. Měli jsme z premiéry obrovskou radost, protože se moc líbila.
Po dohodě se Sta@ndou jsme vytvořili "fotoklip" a písničku umístili pro kačery na YouTube. Mezi kačerstvem se zpráva o tehdy ještě skoro neznámé písničce FTF rychle rozšířila a sledovanost prudce vzrostla :-) Kačeři (a nejen ti) nám začali volat a psát o text a akordy a jestli můžou použít písničku tam a tam, měli jsme z toho velikou radost. Hned jsem volal St@ndovi, jak to valí ... Někdy v květnu nám zavolal Radek Geoscorpions, že pořádají na zámku v Nebílovech 3.9. 2011 Mega Event a že by byli moc rádi, kdybychom tam přijeli písničku zahrát. Moc jsme si vážili pozvání a do Nebílov v září přijeli. Na setkání jsme se moc těšili, protože jsme se tam i poprvé osobně setkali se Sta@ndou, kterého jsme předtím znali jen z emailů a telefonu :-)
V Nebílovech jsme taky poprvé viděli Wetu(a) a další, kteří se účastnili natáčení oficiálního videoklipu k FTF už pod hlavičkou BF Filmu. Natáčení za účasti mnoha kačerských dobrovolníků probíhalo v lokacích kolem Nebílov a na dalších místech - tyto lokace by nejlépe upřesnil Wetu a St@nda. Natáčení zabralo hodně času a Wetuho sil a světlo světa oficiální klip FTF spatřil 2.9. 2012, když byl umístěn na YouTube. Z písničky se pomalu, ale jistě stala kačerská hymna a do dnešních dnů ho vidělo přes 22000 nejen kačerů :-) Písnička nesmí chybět na žádném koncertě Bojánků, díky ní jsme mohli hrát na různých eventech a megaeventech.
A Kapsa měl pravdu - je to hit :-))))
Když mi po nějakém čase poslal St@nda nový text, tak jsem měl opět práci při přípravě dalšího CD naší kapely, ale nedalo mi to a vrhl jsem se do zhudebňování. Jenže, jak to udělat, aby byla písnička zase jiná ? Zkoušeli jsme, vymýšleli, nahrávali, mazali, stříhal, znovu natáčeli, až písnička Kdo si hraje - opět natočená Bojánky, byla na světě. A tak se BF Film dal znovu dohromady a začal pracovat na klipu k nové písničce.
Jak se to povedlo uvidíte na celosvětové premiéře oficiálního videoklipu v Náchodě - hotelu Bonato v pátek 13.2. 2015