Chybně (nebo dokonce záměrně chybně) zaměřená tradička je podle mě jedna z největších prasáren, které owner může udělat. Pokud chce, aby lidi měli extra práci s hledáním, tak měl udělat mysterku a ne přidávat obtížnost chybným zaměřením. Bohužel, mnozí kačeři / owneři neinvestují do GPS a zaměřují třeba jen mobilem, který určuje polohu nikoliv podle GPS, ale podle blízkých BTS. Výsledek jsou souřadnice klidně plus mínus 20 metrů. Pokud zakládám keš, tak na místě finálky, případně všech stejdží aspoň pár desítek minut nechám běžet průměrování trasového bodu, případně se tam ještě vrátím o den později, aby zaměření bylo fakt přesné. Z poslední doby mám dva opravdu špatné příklady, k čemu vede chybné zaměření:
GC1P9T4 v Hluboké nad Vltavou. Zaměřeno cca 10 metrů mimo a k tomu naprosto nesmyslný hint. Výsledek: svah za kostelem totálně zničený a místy sesunutý od kačerů hledajících ty správné souřadnice a ten správný geoobjekt podle chybného hintu.
GC4J73Q v Hohenbergu v SRN. Keš je jen D2,5 T2, ale podle souřadnic by měla být spíš D4 T5 - souřadnice totiž ukazují do řeky pod dost strmým břehem. Zoufalí kačeři už zničili celý ten břeh a blízké okolí, poničili stromy a keře, dokonce i nedalekou kamennou zídku. Nedávno jsem tam do logu napsal správné souřadnice a už tam je šťastný nálezce, který podle nich kešku bleskově našel na správném místě...
Prostě, chybné souřadnice mají většinou za následek poničení kusu přírody, což je zcela proti zásadám geocachingu.
Souhlasím s tím, že hint by měl být přínosem, nikoliv další hádankou, ale tvrdit, že 10 metrů je u běžné GPS navigace zásadní odchylka, mi přijde poněkud odvážné. Pochybuji, že by na této finálce fungoval např. EGNOS, takže používejme hlavu a to, že mi navigace říká přesnost zaměření 7.3 metru berme jen jako číslo, nikoliv fakt. Běžná navigace má přesnost +- 10 metrů. Odchylku ovlivňuje okolní zástavba a terén, počasí, kolik družic jsem chytil a v jakém směru atd atd. Důležité je, aby si autor kešky souřadnice ověřil na mapách dříve, než je prohlásí za definitivní.