V jednom ze svých předchozích příspěvků jsem psal o tom, jak nepřesně zaměřené kešky často vedou k ničení přírody. Po uplynulém víkendu mám zase jeden pěkný příklad:
www.coord.info/GC1WPB6
Keška je umístěna na cyklostezce, která vede po vysokém náspu bývalé železniční trati. Její souřadnice ovšem ukazují na místo cca o 12 metrů jinde, pod náspem, téměř v potoce, který tam pod náspem teče. Dá se to ověřit i na mapy.cz nebo maps.google.com.
Výsledek: rozrytý svah, vydřená cesta ze svahu dolů, rozrytý terén od zoufalých hledačů, kteří hledají kolem toho potůčku. Dokážu si představit, že někteří z nich se z toho svahu možná i kutáleli. Keš má cca 5 % DNF a navíc i mnohé úspěšné logy obsahují poznámky typu "po poradě s kamarádem, na potřetí, na popáté, apod.", což je u kešky, která je D2/T1,5 opravdu neobvyklé.
Jestli se kačeři u nepřesně zaměřených keší spoléhají na hint, tak tady je to taky cesta do pekel, protože hint je německy a anglicky, s tím, že anglický hint se dá také přeložit "na jeho vrcholku vedla železnice". Jasně, řekne si zoufalý kačer krátce potom, co se skutálel ze svahu dolů, určitě je to tady někde dole pod náspem, protože hint říká, že na vrcholku (tedy asi toho náspu, čeho asi jiného) vedla železnice. A hledá a hledá, ryje pod svahem, koupe se v potoce a nadává, že tohle přece není T1,5.
Shrnuto a podtrženo, radost z hledání nulová, ničení přírody maximální.
Keš jsme naštěstí docela rychle našli a já jsem ji následně zalogoval ještě jako needs maintenance s tím, že je potřeba opravit souřadnice. Owner vzápětí zalogoval maintenance s tím, že souřadnice sedí už šest let a není třeba nic měnit. No, když si člověk přečte ty logy, nedá se říct, že by to zrovna sedělo a fungovalo... Měl jsem chuť zalogovat tam needs archived, protože to je fakt špatně, ale jsem na vážkách. Přece jen, není větší urážka ownera, než když mu někdo mnohem méně zkušený po šesti letech zaloguje u jeho kešky needs archived...