PM jsem temer od zacatku meho kesovani (prvni cca rok jsem nebyl, ale to stejne nebylo moc kesi, tak nebyl problem si je opisovat rucne ).
Za me:
1) Vyuzivam PQ
2) Vyuzivam notifikace
3) Vyuzivam bookmarky
4) Rad rozdavam FP kesim, ktere si to zaslouzi
5) NEvyuzivam API misto PQ (ale to je proto, ze v dobach, kdy API nebylo, jsem se naucil pracovat jen s PQ a tenhle zpusob mi vyhovuje a nevim proc bych mel menit neco, co mi vyhovuje)
6) VYUZIVAM API na takove ty drobnosti - upload field notes, aktualizace jedne konkretni kese v terenu pokud mam starsi offline PQ data a mam pocit ze se mohlo neco zmenit, a tak
Co si myslim ze je s mymi 30$ (nebo €? Ani nevim v cem to ted platim) spatne?
1) Jak mnozi zminovali, nekoncepcnost a nedotazenost webu. Milion nedodelanych funkci, na ktere uz nikdo nikdy nesahne. Tohle by se melo zasadne zmenit. Vzhledem k tomu, ze jedine, na co tech mych 30$ je je provoz groundspeaku, jehoz jedinym viditelnym vystupem pro nas kacery je prave ten web, tak si myslim, ze tam by se melo soustredit VESKERE usili tehle firmy. V soucasnosti se tak nedeje, bylo by fajn, kdyby to v budoucnu bylo jinak.
2) Nelibi se mi neustale omezovani toho co je mozne a smerovani celeho GC do jedne nalajnovane linie, ze ktere neni mozne vybocit. Nelibi se mi americky styl "miliony tradicek o nicem", bohuzel s kazdou zmenou v teto oblasti mam pocit, ze presne tam GS vsechno tlaci. Nemyslim ted nutne zmeny pravidel kvuli masovosti hry, ale tech zmen bylo za posledni roky mnohem vic a vetsina z nich s masovosti vubec nesouvisi. Libila by se mi treba vetsi lokalnost GC, kdy by si revieweri dane zeme mohli vic kecat do toho, co zrovna v tehle zemi bude mozne a co nebude, a GS by daval jen velice obecny ramec. Protoze uprimne, GS nemuze znat mentalitu lidi nekde tady v Evrope a bohuzel se ukazuje, ze snazit se napasovat americky model na CR neni uplne vhodne. Naopak revieweri znaji mistni situaci vice nez dobre a nejlepe vedi, co hraci u nas chteji. Napriklad povinne betatesty pro prvozakladatele, ruzne specialni eventy (putovni, vlakove, ...) atd.
... no, to je vlastne vsechno
Budu si PM platit i na dale? ANO, protoze:
1) Nedokazal bych si udelat dostatecne kvalitni pripravu na vypravu, prislo by mi to jako bych oslepl, kdyz bych prisel o nastroje, ktere vyuzivam...
2) Nemyslim si, ze kdyz jim prestanu platit, tak se chytnou za hlavu a zacnou resit ty roky trvajici problemy
A jeste male postesknuti na zaver:
Vadi mi pristup nekterych BM typu "proc bych si platil PM, kdyz se k datum stejne dostanu jinak - od kamarada, geojarry, c:geo, ...". Osobne bych uvital, kdyz by groundspeak venoval mnohem vice usili znemozneni tehle cechackovskych vychcavek, aby notoricti BM kteri ho "nepotrebuji" (ty uvozovky jsou dulezite, nijak tu neutocim proti tem, kteri skutecne pouzivaji BM clenstvi v souladu s podminkami ktere GS nastavil a treba prave opisuji ty souradnice rucne), zjistili, ze ho vlastne potrebuji a ze jestli chteji uzivat komfortu, ktery jim PM poskytuje, tak proste budou muset zaplatit nebo se smirit s tim, ze ten komfort mit nebudou.