Přejít na obsah

Fotka

Premium Member - být či nebýt?

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
261 odpovědí na toto téma

#141 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2015 - 13:30

A proto by mel byt benefit za PM takovy, ktery BM vykradanim z webu proste neziska.

Nevím, jestli se tohle vykrádání dělá v tak velkém i jinde. A když se to pak vezme z celosvětového pohledu, jsme kapkou, kterou nikdo řešit nebude.

• 0

#142 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2015 - 13:35

Nevěřím tomu, že BM kačer lovící desítky keší denně si je připravuje legálním způsobem.

...

Já docela dlouho připravoval každý výlet ručně.

Udělal jsem si seznam keší, které jsem chtěl lovit, k tomu si napsal hint a velikost, do navigace pak ručně naládoval jednu keš po druhé. A u multin jsem ve zkrácené verzi přepsal celý listing. Obča se mi pak ale stávalo, že jsem místo pod kamenem hledal pod kmenem... A klidně jsem jich takhle ulovil desítky denně.

• 7

#143 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2015 - 13:39

Opravdu nechci travit svuj volny cas delanim detailnich analyz, ktere k nicemu nebudou. Ale treba z fleku mne napada treba:

Proc si BM na webu muze vyhledavat vsechny druhy kesi, ale pres API jen tradicky?

Nebo proc si jako PM mohu pres API pridat kes do bookmarku, ale uz ne ji z bookmarku odebrat? A tak dale. Pri delsim hloubani bych toho vymyslel spousty.

Opravdu nechci, abys dělal analýzy, to jsi mě asi špatně pochopil. Tohle, co zmiňuješ, jsou příklady chyb nebo nedomyšleností v API. Ale upřímně - opravdu (kdyby to fungovalo) by to byly takové špeky, kvůli kterým by lidem stálo za to si platit PM? Já si myslím, že nikoliv.

A tam právě směřovala moje otázka, jestli tě něco napadá. Dobře rozdělit funkce na placené a neplacené je podle mě docela oříšek. Ty placené musí být dostatečně atraktivní, aby dostatečnému počtu lidí stálo za to si je kupovat, a zase ty neplacené musí umožnit rozumné fungování, pokud tedy nerazím obchodní model, že hlavní funkcionalitu jenom za peníze a zadarmo pouze demo. Pokud však to „demo“ nebo neplacené funkce budou slabé, že si to lidi pořádně nevyzkouší a nechytne je to, tak si asi těžko koupí plné členství. Tohle dobře vybalancovat není jednoduché.

Jinak si myslím, že v roce 2009, kdy jsem s geocachingem začínal, byly výhody PM o něco větší než teď. Tedy - ony byly stejné, ale představovaly mnohem silnější nástroj, než je dnes. S příchodem aplikací jako c:geo apod. jejich význam poněkud klesnul, protože tyto aplikace to dokáží zadarmo a někdy i líp, než oficiální placené funkce (jasně, GeoJarry bylo už tenkrát, taky např. Skrýšotlač apod., ale jakmile to každý mohl mít v mobilu a podívat se online na kešky ve svém aktuálním okolí, tak to byla opravdu bomba). Publikování API podle mě jenom dohnalo ztrátu. Dokud API nebylo, tak kdo nechtěl porušovat ToU, musel fungovat jedině přes PQ (které měly omezení), zatímco komu pouršování ToU nevadilo, měl v podobě c:geo mnohem komfortnější nástroj. Po zavedení API aspoň došlo k tomu, že ti, kdo nechtějí ToU porušovat, mají minimálně stejně kvalitní nástroje. Ale nic moc navíc to nepřineslo. A to hlavní, co většinu kačerů opravdu zajímá, nejsou až tak bookmarky apod., ale kešky a informace o nich.

Ono to skoro vypadá, že doba nazrála na přehodnocení obchodního modelu Groundspeaku. Co by mělo být i nadále zadarmo, co už by mělo být placené a jakou formou a za kolik. Ale jak už jsem napsal já sám a zmínilo to tu i více lidí, obávám se, že ve velké části světa je roční poplatek za PM nezajímavý a lidi ho povětšinou platí, takže GS to asi jenom kvůli nějakému východnímu bloku měnit nebude.

• 0
„Normální je nepodvádět.“
http://gc.i-mh.net/ | gc@i-mh.net

#144 HaLuMa

HaLuMa

Autor Geogetu

• Members
  • PipPipPip
  • 14 532 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2015 - 13:50

Nevím, jestli se tohle vykrádání dělá v tak velkém i jinde. A když se to pak vezme z celosvětového pohledu, jsme kapkou, kterou nikdo řešit nebude.

Odpovez si sam: "Myslis, ze treba takove c:geo je pouzivane jen u nas?"

• 0

#145 HaLuMa

HaLuMa

Autor Geogetu

• Members
  • PipPipPip
  • 14 532 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2015 - 14:04

Opravdu nechci, abys dělal analýzy, to jsi mě asi špatně pochopil. Tohle, co zmiňuješ, jsou příklady chyb nebo nedomyšleností v API. Ale upřímně - opravdu (kdyby to fungovalo) by to byly takové špeky, kvůli kterým by lidem stálo za to si platit PM? Já si myslím, že nikoliv.

A ja si naopak myslim, ze je to vec s obrovskym potencialem na takoveto hratky. A ze je to pro Groundspeak i hrace velmi vyhodne. Ovsem pada to na tom, ze soucasne API je nedomrle a ani zdaleka nedosahuje funkci webu.

• 1

#146 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2015 - 15:16

Odpovez si sam: "Myslis, ze treba takove c:geo je pouzivane jen u nas?"

Netuším. Já to nepoužívám a ani neznám. Vím jen, že je to aplikace do telefonu, já ale chodím na kešky s navigací (stará škola). Nevím tak, jestli je to jen v češtině nebo i v jiných jazycích.

• 0

#147 gord

gord

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 10 144 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2015 - 15:29

Ano, i s tím souhlasím, ale pořád mě nenapadá, co víc by to API mohlo nabízet, aby to bylo atraktivní a nedalo se to získat z webu. Proto se tě ptám, jestli máš nějakou představu. Já totiž ne a přijde mi to, že se GS dostal do slepé uličky.

Me napadaji treba informace o tom, kdy bylo co zmeneno. Pomoci API stahnu informace a hned vim, zda to, co mam u sebe, je aktualni nebo to potrebuju aktualizovat - a treba zkontrolovat vypocet, ...

• 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

#148 Carbone

Carbone

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 33 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2015 - 16:49

Nejsem PM a souhlasím s tím co tu napsal Vláček -" ... že nepatřím do hardcore jádra, jsem turista, který si keškami zpestřuje výlety." Já si vytisknu listing,zadám do gpesky souřadnice a du.

Nehoním žádné body "jen se kochám".

• 1

#149 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8 815 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2015 - 17:28

Me napadaji treba informace o tom, kdy bylo co zmeneno. Pomoci API stahnu informace a hned vim, zda to, co mam u sebe, je aktualni nebo to potrebuju aktualizovat - a treba zkontrolovat vypocet, ...

Kdyby pomocí API dokázali poslat třeba CRC listingu, dramaticky by si snížili zátěž serverů, protože by se dalo zařídit, aby se stahovaly jen změněné listingy. Ale připadá mi to, že API je pro ně nezajímavé. A přitom aplikace využívající API, ať už Geoget, ProjectGC, fungují s jejich svolením, jen tak API neposkytují. A přidávají jim zadarmo funkčnost, na kterou se nezmůžou. Pravda, asi zase omezují čtení listingů a tím i reklam v nich.

• 2

#150 HaLuMa

HaLuMa

Autor Geogetu

• Members
  • PipPipPip
  • 14 532 příspěvků(y)

Publikováno 29 říjen 2015 - 19:49

Ono by stacilo nejjednodussi reseni. U kazdeho listingu si uz ted vedou datum a cas posledni zmeny. Stacilo by, kdyby se dalo hledani kesi podle teto hodnoty filtrovat. Stalo by je to minimum prace, a nam by to stacilo. Proste by sis vyhledal kese na nejakem uzemi, ktere byly od tve posledni synchronizace zmeneny.

Reseni s CRC by bylo mnohem slozitejsi.

• 4

#151 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8 815 příspěvků(y)

Publikováno 30 říjen 2015 - 7:02

Já to myslel tak, že na jeden dotaz přes API jsou schopni poslat hromadně základní údaje o spoustě keší. Když se aktualizuje třeba jen dsable/archive. Tak kdyby uměli takto přes API poslat CRC listingů, MD5 otisk, nebo třeba ten datum poslední změny listingu, umožnilo by to rychlou aktualizaci bez zbytečného stahování nezměněných listingů. Ale jak už jsem napsal, prioritou je pro ně zobrazení keší na webu, tam je reklama. API je pro ně evidentně jen jakýsi doplněk. Asi důležitý, jinak by ho nedělali. A evidentně jim nevadí přílišné stahování listingů, to by neudělali to Summary. Vadí jim přílišné stahování logů, ty zkrouhli z 1000 na 30 jedním dotazem.

• 0

#152 ryvova

ryvova

Member

• Members
  • PipPip
  • 18 příspěvků(y)

Publikováno 05 listopad 2015 - 23:53

Jsem jen BM a o přechodu na PM neuvažuji. K odlovu keší používám iPhone s oficiální aplikací Groundspeaku. Ta umožňuje úplně jednoduše stáhnout kdykoli kešky v blízkém okolí místa, kde se nacházím a i si mohu nastavit filtrování jaké kešky chci stáhnout. Jediná nevýhoda je, že GPSka v mobilu poměrně dost žere baterii, ale za kvantitou se nehoním a na těch pár kešek co za den ulovím mi to stačí, zvláště mám-li ještě externí baterii.

Statistiky mi docela stačí ty co jsou na http://project-gc.co...ení žádná doba.

Že nemohu dávat FP mi nevadí, to by spíše mělo vadit ownerům keší, kterým bych jinak FP dala než mně.

Cena mi připadá předražená. Více než 20 let pracuji jako web programátor, takže umím odhadnout kolik práce zabere vytvoření takového webu jako je geocaching.com. Rozhodně to není tolik, kolik se musí vybrat na příspěvcích za PM, takže je mi záhadou kam ty peníze mizí, když revieweři to dělají zcela zdarma a owneři taky. Patrně jsou v USA programátoři dražší než v ČR, pak by ale neměl být problém zaplatit české programátory, v době netu se dá práce zadávat přes Internet třeba přes půl zeměkoule.

Abych byla ochotná uvažovat o placení, tak bych musela mít pocit, že ty prachy nemizí někde v černé díře. Tzn. musely by se vychytat mouchy v aplikaci (viz předchozí příspěvky) nebo by z nich část musela jít na odměny reviewerům popř. ovwnerům kvalitních keší.

• 2

#153 Modrak

Modrak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 06 listopad 2015 - 1:12

Jsem jen BM a o přechodu na PM neuvažuji. K odlovu keší používám iPhone s oficiální aplikací Groundspeaku. Ta umožňuje úplně jednoduše stáhnout kdykoli kešky v blízkém okolí místa, kde se nacházím a i si mohu nastavit filtrování jaké kešky chci stáhnout. Jediná nevýhoda je, že GPSka v mobilu poměrně dost žere baterii, ale za kvantitou se nehoním a na těch pár kešek co za den ulovím mi to stačí, zvláště mám-li ještě externí baterii.

Že nemohu dávat FP mi nevadí, to by spíše mělo vadit ownerům keší, kterým bych jinak FP dala než mně.

Cena mi připadá předražená. Více než 20 let pracuji jako web programátor, takže umím odhadnout kolik práce zabere vytvoření takového webu jako je geocaching.com. Rozhodně to není tolik, kolik se musí vybrat na příspěvcích za PM, takže je mi záhadou kam ty peníze mizí, když revieweři to dělají zcela zdarma a owneři taky. Patrně jsou v USA programátoři dražší než v ČR, pak by ale neměl být problém zaplatit české programátory, v době netu se dá práce zadávat přes Internet třeba přes půl zeměkoule.

Abych byla ochotná uvažovat o placení, tak bych musela mít pocit, že ty prachy nemizí někde v černé díře. Tzn. musely by se vychytat mouchy v aplikaci (viz předchozí příspěvky) nebo by z nich část musela jít na odměny reviewerům popř. ovwnerům kvalitních keší.

Hm. Programator webu. Parada. S webem si hraje kde kdo. Akorat by me zajimalo jestli mas tuseni, co je za tim jeste dalsiho. Ze ten web bezi na nejakejch serverech. Ty stojej penize. Je tam dost velky mnozstvi dat. Taky obrovsky mnozstvi transakci. Takze to nepustis na jednom PC za par kacek. Musi se o to vsechno nekdo starat. Nejen o SW, ale i o techniku, o klienty, obchodni partnery a dalsi veci. Lidem platis asi trojnasobek nez v CR. Presto se ti nevyplati si ty v CR najmout, protoze to neni tak jednoduchy jak si mysli ti, co neco takoveho nikdy nedelali. O placeni revs, nebo dokonce owneru ani nemluve, to by obchodni model polozilo okamzite. Resit jestli je draha rocni sluzba v cene jedne slusnejsi vecere v restauraci je taky docela smesny. Kolik by to teda melo stat? Kdyby to misto $30 stalo $15, kolik lidi by prestalo cenu kritizovat? Myslim ze nikdo. Soudni lide snesou $30 v pohode a komu to je moc, remcal by uplne stejne i na $15. Kdo chce zaplatit, tak zaplati. Kdo nechce zaplatit, duvod proc to neudelat si vzdycky najde. Takze vubec o nic nejde, zlevnovat by byl naprostej nesmysl, o moc vic lidi by nezaplatilo, pri polovicni cene by celkove trzby klesly treba na 60% soucasnych. Udelal by to jen blazen. Jedine s cim by se dalo souhlasit je ze by to mohlo fungovat lepe, a to dokonce s vynalozenim stejneho usili. Stacilo by kdyby se misto kravin delalo na tech dulezitejch vecech, delalo se toho min, ale poradne.

• 12

#154 Petman02

Petman02

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 681 příspěvků(y)

Publikováno 06 listopad 2015 - 7:17

Oni nenabízejí stránky, oni nabízejí služby. A ty si nějak cení, chtěji vydělat. Nedělají to pro naše modý oči. Ale i tak můžeš jejich služeb využívat zdarma.

Tento příspěvek byl upraven od Petman02: 06 listopad 2015 - 7:18

• 0

#155 bejcci

bejcci

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 670 příspěvků(y)

Publikováno 06 listopad 2015 - 9:31

Přesně bych se podepsal pod to, co píše Modrák. Provozování takové služby není o tom, že zaplatíš pár programátorů, kteří napíšou aplikaci a pak už jenom vyděláváš. To je pouze vstupní investice, která je relativně malá. Ale opravdu si vezmi, kolik serverů musí mít, aby to utáhlo současný provoz. Započítej si konektivitu, spotřebovanou elektřinu, licence, údržbu, administrátory, to jsou nemalé náklady.

Zmiňovala si tu project-gc. To udržuje prakticky jeden člověk ve svém volném čase. Super, takže je to jednoduchá služba zdarma. No, to není, taky to musí běžet na serverech, které musel koupit, které musí udržovat a kterým musí platit elektřinu a konektivitu. A neprovozuje to na jednom PC na pár korun. Přispěla jsi mu na provoz?

Chápu, že někdo, kdo uloví pár keší za rok, není PM. To se opravdu nevyplatí, ale proto taky je pro tyhle účely možnost lovit zdarma. Ale pokud člověk loví víc, tak mi platba za služby GS přijde jako opodstatněná a adekvátní. V kontextu toho, co stojí třeba doprava na výlety, je to vlastně pakatel. Pokud využívám nějakou službu, nemám problém na ni přispět, protože vím, že to pro provozovatele není zdarma.

Ještě příspěvek k tomu, proč jsme PM. Beru to jako příspěvek na provoz služby, kterou používám poměrně dost. Nejvíce využíváme filtrace keší na mapě a PQ, obecně funkce, které zjednodušují přípravu do terénu. Co bylo hlavně fajn ze strany GS je dotažení nápadů a koncepce rozvoje. Mají spoustu nápadů, které jsou dobré, ale nedodělané a tudíž špatně použitelné. Nebo rušení či pozastavení některých funkcí kvůli pár hysterickým křiklounům, co mají pocit, že musí být všechny keše pro všechny. To je špatně. A možná by nebylo špatné, kdyby měli balíčky služeb. Protože opravdu jsou lidé, co nechtějí úplně všechny PM funkce, ale něco by ocenili.

Tento příspěvek byl upraven od bejcci: 06 listopad 2015 - 10:23

• 11

#156 Jerry 68

Jerry 68

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 447 příspěvků(y)

Publikováno 06 listopad 2015 - 11:09

Přesně bych se podepsal pod to, co píše Modrák. Provozování takové služby není o tom, že zaplatíš pár programátorů, kteří napíšou aplikaci a pak už jenom vyděláváš. To je pouze vstupní investice, která je relativně malá. Ale opravdu si vezmi, kolik serverů musí mít, aby to utáhlo současný provoz. Započítej si konektivitu, spotřebovanou elektřinu, licence, údržbu, administrátory, to jsou nemalé náklady.

Zmiňovala si tu project-gc. To udržuje prakticky jeden člověk ve svém volném čase. Super, takže je to jednoduchá služba zdarma. No, to není, taky to musí běžet na serverech, které musel koupit, které musí udržovat a kterým musí platit elektřinu a konektivitu. A neprovozuje to na jednom PC na pár korun. Přispěla jsi mu na provoz?

Chápu, že někdo, kdo uloví pár keší za rok, není PM. To se opravdu nevyplatí, ale proto taky je pro tyhle účely možnost lovit zdarma. Ale pokud člověk loví víc, tak mi platba za služby GS přijde jako opodstatněná a adekvátní. V kontextu toho, co stojí třeba doprava na výlety, je to vlastně pakatel. Pokud využívám nějakou službu, nemám problém na ni přispět, protože vím, že to pro provozovatele není zdarma.

Ještě příspěvek k tomu, proč jsme PM. Beru to jako příspěvek na provoz služby, kterou používám poměrně dost. Nejvíce využíváme filtrace keší na mapě a PQ, obecně funkce, které zjednodušují přípravu do terénu. Co bylo hlavně fajn ze strany GS je dotažení nápadů a koncepce rozvoje. Mají spoustu nápadů, které jsou dobré, ale nedodělané a tudíž špatně použitelné. Nebo rušení či pozastavení některých funkcí kvůli pár hysterickým křiklounům, co mají pocit, že musí být všechny keše pro všechny. To je špatně. A možná by nebylo špatné, kdyby měli balíčky služeb. Protože opravdu jsou lidé, co nechtějí úplně všechny PM funkce, ale něco by ocenili.

Naprostý souhlas, lépe bych to nevystihla :) .

• 0
Čas strávený v Chřibech se nepočítá:-).

#157 panzerstepan

panzerstepan

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 562 příspěvků(y)

Publikováno 06 listopad 2015 - 11:56

Kazdej vi, ze provoz serveru něco stoji. Ale pokud si spocitate, ze třeba kazdej 12tej uživatel je PM tak je to 500 000 uzivatelu. Vynasobenim ceny 25 dolaru bez dane to dela 12 500 000 dolaru tedy něco okolo ctvrt miliardy korun.  Nepocitam prijem z TB a jinych aktivit.  No snad to na provoz staci. :D  Kdyby ne, tak je jasne proc nejde dotáhnout ty funkce pro PM.

.

Tento příspěvek byl upraven od panzerstepan: 06 listopad 2015 - 12:03

• 0

#158 Petman02

Petman02

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 681 příspěvků(y)

Publikováno 06 listopad 2015 - 12:11

To jsou teda starosti, kolik vydělají .....

Kdyby nevydělávali, tak budeš sedět doma a žádný keše hledat nebudeš. Nikdo by to neprovozoval. Těch pár alternativ je témeř mrtvých.

• 2

#159 panzerstepan

panzerstepan

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 562 příspěvků(y)

Publikováno 06 listopad 2015 - 12:18

Nejde o to kolik vydelavaji.  Je to jen proti argument ohledne toho, ze provoz něco stoji. 

Nedivim se, ze nekteri nechteji prejit na PM, když ani při prijmech které z toho plynou za soucasne situace nejsou poskytovane služby dotazene. 

A nikdo nerika, ze nemaji vydelavat. Mají, urcite ano. 

Doma bych urcite nesedel. :D  

Tento příspěvek byl upraven od panzerstepan: 06 listopad 2015 - 12:24

• 4

#160 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

Roman_Jaroměř

• Members
  • PipPipPip
  • 4 201 příspěvků(y)

Publikováno 06 listopad 2015 - 12:31

Trochu nechápu, proč všichni brání cenu, která byla stanovena před více skoro 15-ti lety, kdy dnes už jsou náklady na jednoho kačera určitě někde jinde (alespoň co vím, tak vždy jsou nějaké fixní náklady, kdy je jedno, kolik je uživatelů a pak náklady na jednoho uživatele, a ty podle mne u IT nebudou moc velké, i když nejsem odborník.

Jak pak mohou existovat servery jako Google, Mapy.cz, které žijí z reklamy, ale služby mají zdarma pro daleko větší okruh lidí. Potom různé freemaily, kde minimálně 90% lidí nic nepaltí. Neříkejte mi, že tyto služby nemají velká datová centra. 

GS má příjmy také z reklamy na webu, z prodeje kódu TB/GC. Stejně jako tyhle servery mají i jiné okruhy příjmů krom placení za nadstandardní služby. A těch PM členů je opravdu hodně aby mohly tu cenu zlevnit. Hlavně za ty služby. Ale chápu, proč by to dělali, když jejich cílem je hlavně zisk, ne hra.

Pro Modráka - možná jsem přehnaně šetřivý, ale 800 Kč / jednu večeři to bych opravdu nedal... Kdyby mne stálo jídlo čtvrtinu, tak možná párkrát za rok, ale i tak bych si myslel, že je hospoda dost předražená... Asi nejsem normální, když mám jiné priority, než vyhazovat peníze za zbytečnosti... 

• 10

2 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 2 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama