akryx napsal/a:
Mno a co vy na tyto baterie GWL/Power: Baterie LiFeS2 1,5 V AA 2900 mAh (2 ks) - FR6. Vypada to velmi priznive na 1. nakouknuti. Jeste nekde najit grafy a blizsi specifikaci od vyrobce. Asi vezmu 4 do blesku k fotaku.
Prispevek o Li bateriich tu sice zapadl, resp. byl rozcupovan :-) nicmene si dovolim male srovnani:
1. NiMh akumulatory (povetsinou asi pouzivane a velmi v tomto foru vychvalovane) maji podle me jedinou vyhodu - moznost dobijeni - teoreticky mnoho set krat, prakticky tak do 100x. Ostatni vlastnosti jsou nevyhoda - napeti jen 1,2V, samovybijeni, mizerna kapacita (zapomente na cislo napsane na clanku, obvykle se dostanete tak na polovinu), velka hmotnost, v chladu ci mrazu vas rychle nechaji na suchu.
2. Alkalicke baterie - nevyhodou je nemoznost dobijeni, kapacitne jsou na tom tak 2x lepe nez NiMH (berte v potaz i vyssi napeti 1,5V), nemaji samovybijeci efekt, jsou lehci a funguji obstojne i v chladnu. Mam zde na mysli ty kvalitnejsi kolem 25Kc/clanek.
3. Lithium baterie - plati totez co pro alkalicke, maji vsak az 3x vyssi kapacitu a spolehlive funguji i v ukrutnem mrazu. Jsou velmi lehke. Stoji vsak asi 2x tolik, co alkalicke (45Kc/clanek) - zminovane i4wifi.cz je ma predrazene.
Ekonomiku a provoz si kazdy pro sebe spocita sam. V ruznych podminkach mohou byt nejvyhodnejsi 1,2 i 3, samozrejme to jde kombinovat - nejcastejsi varianta asi je: NiMH v pristroji, Alkalicke v kapse anebo na nejblizsi pumpe. Anebo Li v pristroji a clovek se nestaci divit, ze ty nahradni v kapse vubec nepotrebuje. Ja mohu z praxe rict, ze se mi Li clanky opravdu osvedcily. Ekonomicky asi nevychazi tak "levne" lako NiMH ale vezmu-li v potaz nutnost neustaleho dobijeni, nutnost nekolika sad, cenu nabijecky, pak zas tak velky rozdil neshledavam. O komfortu nemluve.
Ja pouzivam prevazne Li clanky protoze:
- funguji za vsech okolnosti vc. mrazu
- snasi i velky odber (dobre funguji v blesku, nabiti kondenzatoru je nekolikrat rychlejsi nez s NiMH)
- maji 1,5V a az 4x vyssi kapacitu nez NiMH
- jsou lehoucke
napr. na horach v mrazu jsem s jednou sadou 2xAA Li v Coloradu s obcasnym podsvecovanim displaye vystacil 4 dny po 5-6ti hodinach, tj. 22h provozu
Jen POZOR - nezapomente v pristroji vzdy nastavit typ pouzivanych clanku, jinak se bude rizene vypinat zbytecne brzo anebo nerizene kdyz to budete nejmin potrebovat.
Petr