Přejít na obsah

Fotka

Baterie best of

garmin doporučení

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1412 odpovědí na toto téma

#901 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 14 říjen 2011 - 8:17

Eneloop XX 2500, používané zhruba půl roku, mají za sebou odhadem 50 cyklů 2,59Ah, 2,47Ah, 2,49Ah, 2,52Ah takže bych řekl docela fajn příští týden změřím ještě zbytek co doma mám, teď už na to není čas.
  • 0

#902 va3

va3

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 59 příspěvků(y)

Publikováno 14 říjen 2011 - 9:39

2,59Ah, 2,47Ah, 2,49Ah, 2,52Ah

Pls, tohle jsou hodnoty podle pořadí v IPC-1?
Mám totiž dojem, že dvě krajní šachty (které dovolují vyšší maximální nabíjecí proud) nacpou do akumulátorů vždy víc. S "normálními" Eneloop mají krajní kolem 2.1Ah, prostřední kolem 1.95Ah, bez ohledu na to, které kusy vložím do kterých šachet. Máte někdo podobnou zkušenost?
  • 0

#903 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 14 říjen 2011 - 9:44

va3 napsal/a:

2,59Ah, 2,47Ah, 2,49Ah, 2,52Ah

Pls, tohle jsou hodnoty podle pořadí v IPC-1?
Mám totiž dojem, že dvě krajní šachty (které dovolují vyšší maximální nabíjecí proud) nacpou do akumulátorů vždy víc. S "normálními" Eneloop mají krajní kolem 2.1Ah, prostřední kolem 1.95Ah, bez ohledu na to, které kusy vložím do kterých šachet. Máte někdo podobnou zkušenost?

Jo, takhle to změřilo. Ale že by krajní nabíjely víc nějak nepozoruju, bohužel nemám baterky označené abych to mohl nějak sledovat.
  • 0

#904 va3

va3

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 59 příspěvků(y)

Publikováno 14 říjen 2011 - 9:49

bohužel nemám baterky označené abych to mohl nějak sledovat

Jelikož mám teď akumulátorů čtrnáct párů, mám je očíslované, pro pořádek ;)
No, uvidíme, třeba se ještě někdo ozve :)
  • 0

#905 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 14 říjen 2011 - 9:49

va3: zajimavy postreh, ale kdyz se podivas na predchozi stranku, kde jsem daval fotku primo IPC-1, tak by to bylo zase presne naopak :D:D
  • 0
Vložený obrázek GASP - statistiky z Geogetu na pár kliknutí (diskuze ke GASP)

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.
Pro pokládání dotazů nebo rad využijte fórum (od toho tu je).

#906 humpolik

humpolik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 43 příspěvků(y)

Publikováno 14 říjen 2011 - 13:50

Tak jsem zkusil i druhé zakoupené balení. Nové a nikdy nepoužité Tronic ECO vloženy do IPC-1L, zvolen program Test s vybíjecím proudem 350mA. Toto je výsledek jednotlivých kusů v mAh: 1908, 1928, 1927, 1952 Edit: Ještě jsem zkusil přes rok staré, klasické šedé Tronic 2500 s několika desítkama cyklů a výsledek je: 2030, 1911, 2070, 2260 mAh. Navíc se při nabíjení začínají extrémně přehřívat - nabíječka stále nechtěla vypnout dobíjení, přestože ukazovala kapacitu (při nabíjení) téměř 3000.
  • 0

#907 Entita

Entita

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 88 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2011 - 18:04

Díky tomuto vláknu jsem taky před pár dny zakoupila IPC-1L, hlavní důvod byl plánovaný nákup nových aku s malým samovybíjecím efektem - a tím správná péče o ně. Máme zároveň asi 10 kousků starých NiMH aku, které jsem začala testovat, protože nám už pořádně zlobí ve foťáku. Díky stanici IPC jsem zjistila pro mě překvapivé věci. Za prvé: test asi 7-8 let starých aku Energizer 2 500mAh - výsledná vybíjecí kapacita byla 2 310 a 2 280 mAh, třetí aku se zatím testuje a dle času to vypadá na podobnou hodnotu, poslední článek dopadl špatně, jen 560 mAh a už zkouším Refresh, uvidíme, k čemu se ještě, byť asi nakrátko, rozcvičí. Ale první dva aku dopadly pro mě dobře, mají dost cyklů za sebou a byly celou dobu dobíjené v nabíječce sice s nízkým proudem, ale přece jen pouze s časovačem, staré 10 let. Dali jsme je dnes do foťáku, nejdřív pohoda a potom zase hlášení vybitých aku... Kvůli výsledkům, které jsem na vlastní oči viděla, se mi nechtělo věřit. A ejhle, ukázalo se, že baterie mají špatný kontakt, cosi se prý dokonce ulomilo, takže hlášení není kvůli bateriím... Výsledek: víme, v čem je problém ;) a pro mě je překvapením, že aku to nejsou. Dále mám roztestované ještě o rok až dva starší aku, tedy kolem deseti let, GP 2 100 zelenooranž. kombinace, a Energizer 2100. Z funkce Test jsou vybíjecí hodnoty 1 804, 1 747 a 1831 - tyto jsou vzhledem ke stáří podle mě velmi slušné a ještě mohou posloužit :) Jeden článek má 1 654, takže ho zkusím projet v Refresh. Poslední článek se mi vůbec nepodařilo přečíst, hlásí null a kupodivu, ani klasická nabíječka ho nebere - nesvítí kontrolka. Je asi totálně v háji a netuším, jestli nebyl vadný od začátku :( Vždycky jsme nabíjeli ve slotech po dvou aku, takže není vyloučeno, že zlobil od začátku. Jen pro úplnost, asi už neexistuje žádná možnost rozchodit aku, který nebere ani klasická nabíječka, že? Zatím jsem s koupí IPC-1L spokojená, už teď vím o svých aku mnohem víc než jsem doufala a kdoví? Možná nákup nových aku ještě odložíme ;)
  • 0

#908 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2011 - 18:28

Entita: pokud to nabijis dlouhodobe nizkym proudem, tak to tolik neskodi. Na druhou stranu, co se dneska prodavaji "rychlonabijecky", ktere to tam rvou 1-2A, tak to je spolehlive zniceni akumulatoru. Pokud ti clanek hlasi NULL, tak rovnou do kose.
  • 0

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.

#909 Entita

Entita

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 88 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2011 - 18:45

S474N: díky za reakci, do koše neletěl jen proto, že půjde do tříděného bateriového odpadu, tj. po víkendu ;) Ptala jsem se jen tak pro jistotu. Moje stará nabíječka nabíjela proudem 180 mA, což je asi dobré, ale jak je vidět, dost možná byly mezi nabíjenými vadné akumulátory, které určitě ostatní dobré aku ovlivnily. Ale nemůžu říct, že jsem byla se starou Energizer nabíječkou nespokojená, jen mi nedala žádnou možnost informace o aku a ani možnost vybít nebo dokonce oživit, to je jasné. Ale co jsem sem chtěla napsat: i při nabíjení sice nízkým proudem, ale jinak řízené pouze časově (mám pocit, že teplotní čidlo tato moje nabíječka nemá), udrželo překvapivě celkem staré aku v přijatelné kondici. Tehdy patřily GP i Energizer k těm kvalitním, nikoliv ale špičkovým aku, proto mě výsledek celkem potěšil.
  • 0

#910 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2011 - 19:40

Ber to tak, pokud nabijis proudem 180 mA treba pevne tech 10 hodin, tak se nabije akumulator na 1800 mAh (teoreticka max hodnota). Takze si ty akumulatory ani neprebijela a proto neni duvod, proc by tak dlouho nemely vydrzet.
  • 0

#911 Entita

Entita

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 88 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2011 - 20:00

Jestli nekecám (moc snad ne), tak to trvalo asi 14 hodin. Škoda, nemám už po těch letech v ruce žádný manuál (myslím, že bylo jen něco krátkého na obalu) k té nabíječce, protože ono to trvalo různě dlouho. Tudíž nevím, jestli teplotní čidlo, ale co asi jiného, že. Teoreticky důvod není, ale prakticky se nevidí moc často, aby dobu 8-10 let přežilo 80% aku v dobré kondici, když v tom čase taky bylo víckrát období, kdy jen a pouze ležely... No, možná si to jen myslím, já jsem fakt čekala, že na tom budou blbě s několika výjimkami, a ono je to opačně. Ještě jsem zjistila, že tu máme 4 kousky těch diskutovaných Tronic z Lidlu, budou další v pořadí. Jsou staré asi rok, čili něco úplně jiného. Uvidíme, co vydají po stejném zacházení jako s o dost staršími akumulátory.
  • 0

#912 cufik_team

cufik_team

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 240 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2011 - 22:11

Nad 8-10 let starými články bych neměl odvahu jásat ani když vykazují takové papírově dobré výsledky. Z vlastní zkušenosti se stejnou nabíječkou. Zůstaňme nohama na zemi B). Používat se dají ale zázraky se nedějí...
  • 0

#913 Entita

Entita

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 88 příspěvků(y)

Publikováno 16 říjen 2011 - 9:44

cufik_team: jásat snad ne, ale překvapení, že je to takto a ne opačně (většina rovnou do koše), to překvapená příjemně jsem. Počítala jsem, že z těch asi deseti kusů bude jakž takž fungujících max. 4, ale ono jich je 8, takže nákup nových aku si ještě promyslím, protože 8 kusů mi do GPS bude stačit a na jak dlouho, to teď asi neodhadnu. S využitím ve foťáku už moc nepočítám, tam ale stačí točit dvě sady rok starých Tronic.... Ale přece jen, četla jsem tu, že na zimu - do mrazu - tu dost lidí chválilo Eneloopy, máte někdo ještě nějakou jinou dobrou zkušenost s aku, který pracuje i v mrazu přiměřenou dobu - aspoň pár hodin? Za případné tipy díky.
  • 0

#914 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2011 - 15:26

Takze prehodim sem vysledky jednoho cloveka, co si je taky koupil a ma IPC-1:

Tak jsem koupil akumulátory Tronic Eco 2100 NiMh - 2 balení á 4 ks. Po prvním několika cyklech v IPC-1L (nabíjecí 500 mA, vybíjecí 250 mA) to vypadá nadějně. Je vidět, že v nabitém stavu vydrží opravdu dlouho (viz. první řádek u sad = 1. vybíjení po nákupu). Škoda, že jsem zaváhal a nekoupil i mikro.

sloupce (jednotlivá aku, řádky kapacita po cyklu)
1. sada
1815 1767 1813 1825
2080 2020 2080 2080
2080 2030 2090 2080

2. sada
1810 1753 1793 1790
2030 2030 2060 2050
2030 2030 2070 2060

Pote zkusil funkci TEST:

Tak po testu (500/250)

sada 1: 2100, 2040, 2140, 2110
sada 2: 2050, 2060, 2060, 2070

udělal jsem ještě test starší (šedých Tronic 2500) pořízených před 2 roky:

sada 1: 2390, 2300, 2130, 2320
sada 2: tak jsem to chtěl teď naspat, ale děcka je to odpoledne vytáhly z nabíječky.

• 0

#915 kostroun

kostroun

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 34 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2011 - 5:03

Od kdy se baterie hází do koše ? :o
  • 0

#916 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2011 - 8:45

kostroun: kdyz uz chces slovickarit, tak muzeme - ony jsou i takove specialni sberne kose primo pro akumulatory, vime? ;):)

Vložený obrázek
  • 0

#917 Entita

Entita

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 88 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2011 - 14:50

Tak jsem taky projela baterie Tronic 2500, tedy ty obyč., jsou staré asi rok a půl. Jely na funkci test a při stejném používání i nabíjení jako o 7-9let starší aku dopadly ve srovnání s nimi podstatně hůř. Na funkci test byly vybíjecí hodnoty tyto: 960, 870, 1225, 1545 vše mAh teď je projíždím v refresh, ale z těch jsem zklamaná. Mnohem starší Japonci Energizer se drží mnohem lépe. Nevím, kde jste všichni kupovali ty Tronic Eco, zachytila jsem, že je Lidl měl začátkem října, ale dvě prodejny Lidl, které mám v dojezdu, je fakt neměly. Tak mám smůlu a můžu jen čekat, kdy je pustí znovu, jestli to bude zase až za rok, tak si počkám.:|
  • 0

#918 Chaotic

Chaotic

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 61 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2011 - 15:17

[quote]S474N napsal/a:
kostroun: kdyz uz chces slovickarit, tak muzeme - ony jsou i takove specialni sberne kose primo pro akumulatory, vime? ;):)

Mimochodem v těchto "koších" na baterky se občas dají nalézt poklady. V práci jeden takový máme a díky němu mám doma téměř nevyčerpatelnou zásobu akumulátorů. Měřeno na nabíječce MAHA, mnoho z těchto aku dosahuje 75 - 90 % nominální kapacity a bez problémů fungují i ve fotoaparátu a led svítilně a samozřejmě i v GPS.
  • 0

#919 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2011 - 15:23

Entita: no tak si to hod v Excelu do tabulky a jeste tam zohledni i cenu a uvidis, co ti vyjde lepe :-) Jestli mit treba o 4 sady vic nebo min. Jinak ty TRONIC ECO jsou neco novyho. Chaotic: jj to verim.
  • 0

#920 Entita

Entita

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 88 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2011 - 15:34

S474N: já vím, že Tronic Eco jsou něco jako ty červené loni, které měly nízký samovybíjecí efekt. U nás jsem je bohužel nepotkala, ty bych koupila určitě. Obyč. tronic jsou levné, ale taky bohužel po roce je foťák vyhazuje i zcela nabité, zatímco 8 let staré Energizer se stejnou kapacitou 2 500 mi po rozcyklování jedou na jedničku. Nic víc jsem tím nechtěla říct, než že po roce a půl mi to přijde rychlý propad a že mě zklamaly. Jinak kdybych potřebovala spoustu aku, tak asi proč ne, ale mně stačí pár kvalitních sad, aby se točily a neležely a přitom bych brala aspoň ty 3-4 roky. Na to možná aspirujou červené Tronic nebo ty letošní Eco, ale nemám ani jedny, škoda. P.S.: zjistila jsem, že máme Tronic 2500 doma až po koupi IPC-1L a od nich jsem čekala výsledek lepší, narozdíl od starých aku, od kterých jsem čekala propadák. Můj závěr z toho je, že u Tronic musí mít člověk štěstí i na kusy, ptž někdo je vyloženě spokojený a někdo zase nechápe hned po koupi. Tak já mám prostě tu horší zkušenost.
  • 0

Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:garmin, doporučení

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama