Přejít na obsah

Fotka

Baterie best of

garmin doporučení

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1412 odpovědí na toto téma

#961 Ortyna Team

Ortyna Team

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 93 příspěvků(y)

Publikováno 09 listopad 2011 - 20:47

elmarees napsal/a:
Ortyna Team: No něco takového je i v tom návodu :). Takže když dám příště při vložení baterek nabíjení 500mAh, tak se budou: nabíjet 500mAh, pak vybíjet 250mAh a nakonec nabíjet 500mAh? B)

Jako při CHARGE TEST...

Když dáš jen "CHARGE" 500 mA (ne mAh ;)) bez testu, tak po dobití doplna (500mA proudem) nabíječka končí (přejde na nízký udržovací proud). Když tam dáš i TEST, tak navíc ještě vybíjí cca 250mA (záleží na vnitřním odporu článku) a podruhé dobíjí do konce (zase proudrm 500mA).
  • 0

#962 Ortyna Team

Ortyna Team

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 93 příspěvků(y)

Publikováno 09 listopad 2011 - 20:51

už to tady na fóru určitě bylo, ale opakovíní matka moudrosti a tak cituji od jiných: Akumulátor během nabíjení zpočátku zvyšuje svoje napětí. Ke konci nabíjení dojde vlivem chemických procesů uvnitř článku k snížení napětí, přestože je akumulátor stále dobíjen. Šikovná nabíječka napětí sleduje a ve chvíli kdy napětí přestane narůstat a naopak začne klesat nabíjení ukončí. Tomuto ukončení nabíjení se říká "ukončení deltapeakem" a je k akumulátorům velmi šetrné. "Právě popsaný jev je dostatečně výrazný tehdy, pokud bude nabíjecí proud dostatečně velký. Při proudu nižším jak 1/5C je velmi pravděpodobné, že nabíječka konec nabíjení nerozezná a nabíjení neukončí. Při proudu vyšším jak 1/2C se deltapeak efekt projeví spolehlivě, ale nabíjení se bude velmi pravděpodobně přerušovat kvůli překročení maximální teploty článku. Ideální dobíjecí proud je tedy někde mezi 1/5C a 1/2C. Příklad - mějme článek o jmenovité kapacitě 2000mAh. - 1/5C odpovídá proud 2000/5 = 400mA - 1/2C odpovídá proud 2000/2 = 1000mA Ideální nabíjecí proud by tedy měl být mezi 400mA a 1000mA. Při nabíjení nabíječkou IPC-1L zvolte nabíjecí proud 500mA nebo 750mA. U nabíječky IPC-1 je možné zkusit využít i nabíjecí proud 1000mA."
  • 0

#963 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 10 listopad 2011 - 9:35

Tak nabijeci proud 1A bych teda rozhodne NEDOPORUCOVAL. Jako idealni se mi zda 500mA, pokud clovek potrebuje opravdu rychle nabit, tak 700mA, ale to osobne pouzivam pouze v nejnutnejsich pripadech.
  • 0
Vložený obrázek GASP - statistiky z Geogetu na pár kliknutí (diskuze ke GASP)

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.
Pro pokládání dotazů nebo rad využijte fórum (od toho tu je).

#964 cufik_team

cufik_team

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 240 příspěvků(y)

Publikováno 10 listopad 2011 - 9:50

Taky se mi osvědčilo nabíjení 500mA. U 700 a víc bych to skoro viděl na nějaké "přídavné" chlazení a zbytečné přetěžování článků.
  • 0

#965 devon rex

devon rex

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 124 příspěvků(y)

Publikováno 10 listopad 2011 - 10:17

cufik_team napsal/a:
Taky se mi osvědčilo nabíjení 500mA. U 700 a víc bych to skoro viděl na nějaké "přídavné" chlazení a zbytečné přetěžování článků.

500 je u mě klasika, 700 když spěchám :o) Jednou jsem zkusil i 1000 ale to topilo už dost, takže se to cca po 15-20 minutách vypínalo a chladlo - časově to pak vyšlo asi tak jako těch 700, možná i trochu hůř.
Na refresh nechávám 200, sice to trvá skoro týden :D ale zase je to výborně naformátované.
  • 0

#966 Entita

Entita

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 88 příspěvků(y)

Publikováno 10 listopad 2011 - 17:28

Pro případné zájemce: v LIDLu je opět v akci obyč. akumulátor TRONIC 2500 i mikrotužková varianta.
  • 0

#967 slvs

slvs

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 200 příspěvků(y)

Publikováno 10 listopad 2011 - 21:12

Není nad baterky z Lidlu. Pak ovšem je třeba úzkostlivě hlídat nabíjecí proudy, protože vlivem vysokého vnitřního odporu se hřejí jako blázen. Ještě k nabíjení Eneloopu. Sanyo povoluje jít i na proud 1C tedy u AA na 2A. Šmejdy by při tom žhnuly jako žárovky :)
  • 0

#968 Totmi

Totmi

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 59 příspěvků(y)

Publikováno 10 listopad 2011 - 22:15

Dnes sem se stal stastnym majitelem nabijecky Voltcraft IPC1L. Po rozbaleni krabice doma, uz sem tak stastny nebyl. Neni tam cesky navod. Kupovano v TS Bohemia. Nemate prosim nekdo navod v cestine, a digitalni forme? predem dekuji.
  • 0

#969 geba & marcana

geba & marcana

geba:)

• Members
  • PipPipPip
  • 346 příspěvků(y)

Publikováno 10 listopad 2011 - 22:19

http://www.kronium.c...nual_IPC-1L.pdf
  • 0

#970 Totmi

Totmi

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 59 příspěvků(y)

Publikováno 10 listopad 2011 - 22:32

Dekuji. :-)
  • 0

#971 Ortyna Team

Ortyna Team

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 93 příspěvků(y)

Publikováno 11 listopad 2011 - 11:36

Totmi napsal/a:
Dnes sem se stal stastnym majitelem nabijecky Voltcraft IPC1L. Po rozbaleni krabice doma, uz sem tak stastny nebyl. Neni tam cesky navod. Kupovano v TS Bohemia. Nemate prosim nekdo navod v cestine, a digitalni forme? predem dekuji.

Chybějící návod v češtině u TS Bohemia je jen nepodstatný detail. Po mnoha špatných zkušenostech Já i několik mých známých zde již několik let nenakupujeme (i za cenu toho, že třeba jinde připlatíme pár korun navíc...).
To Satan: Jasně, že standartně používám 500 mA (viz můj poříspěvek na předchozí straně). 1A je už dost, ale holt se zatlačenou slzou, když už není času nazbyt, tak některé lepší články to vyjímečně zkousnou....
Pravdou je, že mnou výše uvedená ("cizí") ) citace přílišný ohřev u 1A moc nerozvádí.
  • 0

#972 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 11 listopad 2011 - 11:45

Ortyna Team: a nestalo se ti to, ze ti nabijecka vypina nabijeni kvuli teplote? Myslim, kdyz to tam cpes 1A.
  • 0

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.

#973 PatPlusMat

PatPlusMat

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 310 příspěvků(y)

Publikováno 11 listopad 2011 - 12:10

Ortyna Team napsal/a:
Po mnoha špatných zkušenostech Já i několik mých známých zde již několik let nenakupujeme (i za cenu toho, že třeba jinde připlatíme pár korun navíc...).

Můžeš napsat ty zkušenosti? Mám totiž úplně jiné zkušenosti, tak ať se případně vyvaruji a ostatní také.
  • 0

#974 Ortyna Team

Ortyna Team

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 93 příspěvků(y)

Publikováno 11 listopad 2011 - 12:14

S474N napsal/a:
Ortyna Team: a nestalo se ti to, ze ti nabijecka vypina nabijeni kvuli teplote? Myslim, kdyz to tam cpes 1A.

Jak už někdo napsal, Eneloopy si to nechaly líbit (teda zkusli jsem to jen 2x, když jsem měl opravdu na spěch). Zato horší články (které jsem beztak potom už vyřadil) se přehřály u 700mA.
Co mi rozum nebere, tak se mi u 700mA stalo, že se mi přerušilo nabíjení i u Varty Professional 2700 mAh. No- rozum nebere, vypadá to, že po cca 2. roku použití došlo k jejich změně vnitřního odoru v důsledku opotřebení (stárnutí).. Jinak tento typ článku velmi vřele doporučuji (byť možná mohly vydržet víc) těm, kdo potřebují ultrarychléé dodání energie. Jinak kapacitu si drží někde kolem 2350mAh (z 2700 původně). V rychlosti nabití mého blesku (směrné č. 50) pokořily i Recyka a Eneloopy... Přirozeně se samovybíjením na tom nejsou moc dobře, takže je vždy oživím před každou plánovanou akcí a eneloopy (Reycyka) mám jen jako železnou "náhradní" sadu.
  • 0

#975 Ortyna Team

Ortyna Team

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 93 příspěvků(y)

Publikováno 11 listopad 2011 - 12:18

PatPlusMat napsal/a:
Ortyna Team napsal/a:
Po mnoha špatných zkušenostech Já i několik mých známých zde již několik let nenakupujeme (i za cenu toho, že třeba jinde připlatíme pár korun navíc...).

Můžeš napsat ty zkušenosti? Mám totiž úplně jiné zkušenosti, tak ať se případně vyvaruji a ostatní také.

Ozvu se později, teď uý mám velkou sekeru...
  • 0

#976 uku_lele

uku_lele

Newbie

• Members
  • Pip
  • 1 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2011 - 12:02

ve ćtvrtek sem zakoupil ony akumulátory z lidlu AA 2,5Ah. první nabití trvalo 5 min., pak se nabíječka přepla na udržování... po druhém nabití, které trvalo asi 8h, jeden článek povyrostl asi o 3mm na výšku. to že moje Colorado s těmahle šmejdama nefunguje je další věc... jen se zapne a hned se jakoby rozpadne obraz na displeji... tak nevím. já blbec sem vyhodil účtenku, takže kilo v zadeli!
  • 0

#977 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2011 - 19:02

uku_lele: a to je co za nabijecku? Mimochodem, zkus to bez uctenky nebo kup dalsi sadu a vyreklamuj to na novou uctenku.
  • 0

#978 tomas451

tomas451

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 115 příspěvků(y)

Publikováno 14 listopad 2011 - 8:38

Nazdarek vsem. Potreboval bych konkretni rady na opevovanou ipcl (technics) Koupil jsem si ji podle zdejsich rad. Ted jsem tam dal nabijet baterie, komplet discharge a refresh na tu nejnizissi nabijeci moznost. No a uz to pracuje dva dny a porad to neni hotovy. Je to normalni???
  • 0

#979 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 14 listopad 2011 - 8:59

je, na nejnižší proud ti u 2000mAh baterek bude trvat jeden cyklus cca 30 hodin. Refresh cykluje několikrát, obvykle tak 3-5x, podle baterek. Klidně nastav vyšší proud, třeba 500mA.
  • 0

#980 cufik_team

cufik_team

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 240 příspěvků(y)

Publikováno 14 listopad 2011 - 9:26

Normální to je. U nových aku skoro zbytečné. Dle mého názoru je lepší, když už to tak potřebuješ, 1x discharge 250mA, nabít 500mA a používat. Potom si případně po prvním a druhém vybití tuto proceduru ručně zopakovat. Refresh jako takový hned na nových článcích a na nejmenší proudy myslím není ideální.
  • 0

Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:garmin, doporučení

2 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 2 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama