Přejít na obsah

Fotka

Baterie best of

garmin doporučení

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1412 odpovědí na toto téma

#981 tomas451

tomas451

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 115 příspěvků(y)

Publikováno 14 November 2011 - 9:42

Tak diky za rady. Nenabijim nove, ale uz starsi clanky, tak jsem to chtel poradne. Takze, kdyz uz pak budu standartne nabijet, tak mam nabijet 500? Nebo ktera ta rychlost je idealni?
  • 0

#982 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6522 příspěvků(y)

Publikováno 14 November 2011 - 9:45

Uz se to tu psalo 1000x, pokud nikam nepospichas, tak nabijet 500 mA, pokud pospichas, tak 700 mA.
  • 0
Vložený obrázek GASP - statistiky z Geogetu na pár kliknutí (diskuze ke GASP)

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.
Pro pokládání dotazů nebo rad využijte fórum (od toho tu je).

#983 Ortyna Team

Ortyna Team

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 93 příspěvků(y)

Publikováno 14 November 2011 - 16:15

PatPlusMat napsal/a:
Ortyna Team napsal/a:
Po mnoha špatných zkušenostech Já i několik mých známých zde již několik let nenakupujeme (i za cenu toho, že třeba jinde připlatíme pár korun navíc...).

Můžeš napsat ty zkušenosti? Mám totiž úplně jiné zkušenosti, tak ať se případně vyvaruji a ostatní také.

Takže zde je sezpožděním (fakt nestíhám) slíbené. Ostatní nechť tento příspěvek přeskočí - s akumulátory a bateriemi moc společného nemá.
Zkušenost 1:
Ještě v éře Heroldu na Dukelské v Brně jsem si jimi nechal udělat setavu PC. Jako koncový zákazník nerozlišuji, jestli ve stejné provozovně to bylo sróčko Heroldu, sróčko T.s. Bohemie, či nověji jejich akciovka - vlastní jej stejné persóny a i ve stejné provozovně se pohybují obchodníci, "pamatující" obě společnosti.
Prvotné nadšení z(v té době)našlapaného PC velmi brzo vyprchalo z důvodu těžké nestability systému a potřeby opakovaných restartů. Nutno podotknout, že to vyjímečně nebyl problém Billa Gatese, ale problém výrobce setavy. Po první reklamaci ´mi byla sestava vrácena s tím. že se závada neprojevila (přitom četnost padání byla taková, že nešlo vypálit ani CD s daty - prostě to zamrzlo). Když už ani opakovaná intervence nebyla k ničemu tak jsem se podíval dovnitř počítadla osobně - a zíral jsem. Case (který jsem při objednání sestavy na rozdíl od ostatních komponent nechal vybrat "výrobcem" sestavy), byl o chlup menší než měl být - tj. procesor s chladičem byl vklíněn mezi matherboard a skříň - prostě prasečina. Když jsem žádal nápravu, tak jsem po krátkém dohadování docílil výměny skříně - a zíral jsem zase - při předání jsem zjistil, že mi zformátovali HDD - přitom na něj vůbec neměli šahat. Do dnes si myslím, že to bylo schválně - a to jsem na ně nebyl vůbec sprostý... Jestli si někdo myslí, že pak obchodník řešil jakoukoliv kompenzaci škody, pak je na velkém omylu. Takže shrnutí: amatérsky vyrobená PC sestava, špatná diagnostika závady, zničení dat HDD, žádná kompenzace...
nu a matherboard jsem expost na vlastní náklady taky obměnil, protože konektory v něm neměly už stabilní kontakt (přdchozím páčením byly vymačkány).
Zkušenost 2 (z rodiny):
To si tak koupíte CD Romy za levný peníz a doma zjistíte, že skoro polovina z nich má nepochopitelnou prasklinu. Jdete do krámu reklamovat, ale obchodník nechce uznat závadu - prý mohla být způsobena po odchodu z prodejny nešetrným zacházením s krabicí - vůbec mu ale nedochází, že obaly CD nebyly poškozeny. Podotýkám, že nejsme takoví prevíti, abychom si sami způsobili závadu a pak šli reklamovat.
Zkušenost 3 (z mého okolí):
Mám 2 známé "ajťáky", kteří zprvu také nakupovali pro svou organizaci na Dukelské - spokojeni, jak levně pořizují. Dnes nakupují jinde po zkušenostech s tím, že museli přílič často řešit reklamace i u věcí, kde by se vady až tak moc neočekávaly. Vzhledem k tomu, že to byly problémy u různých věcí od různých výrobců, dá se zapomenout i na vadnou výrobní sérii. Zkrátka něco špatného bylo ve státě Dánském (teda správněji asi v království) a tak již nakupují jinde, kde si nemusí klást otázku, zda zboží je opravdu I. jakost...
Výše popsané věci se udály v poměrně dávné době. Předpokládám, že kdyby se firma chovala stejně zlatokopecky i dnes, tak by asi nemohla v konkurenci obstát. Nicméně věřte mi, že už řadu let nemám žádnou potřebu testovat kvalitu tohoto obchodu neb v Brně existují Alfové, Alzové Cybexové, s nimiž již spokojen jsem...
  • 0

#984 cufik_team

cufik_team

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 240 příspěvků(y)

Publikováno 14 November 2011 - 18:25

No zrovna k těm Alfům v Brně bych měl taky jednu nespokojenou reklamaci. Deska s int. grafikou, grafika dělala nějaké nepříjemné proužky. Jako náhradu jsem dostal desku těžce ojetou s vypáleným tišťákem pod čipy. Což jsem zjistil až doma, protože jsem na reklamačním desku z antistatického obalu nevytahoval. Nakonec jsem si nechal vrátit peníze. Těžko z toho soudit celkový přístup. To bychom museli založit vlákno o spokojenosti a nespokojenosti s reklamacemi tam a onde a dělat nějakou statistiku.... Jinak to není jako jednotlivý případ vypovídající.
  • 0

#985 PatPlusMat

PatPlusMat

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 310 příspěvků(y)

Publikováno 14 November 2011 - 19:04

Díky za info, já mám zklušenosti jen s pobočkou ve Zlíně a ty nejlepší, kromě šíleného čekání v prodejně.
  • 0

#986 Ortyna Team

Ortyna Team

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 93 příspěvků(y)

Publikováno 14 November 2011 - 20:31

Jinej kraj - jinej mrav. Anebo šli konečně do sebe. Já jen měl vždy velký svrbění v prstech když byla o nich zmínka v diskusi a holt už jsem to nevydržel. Ale - nechme prostor raději bateriím a aku.
  • 0

#987 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6522 příspěvků(y)

Publikováno 14 November 2011 - 20:41

Ja mam osobne velmi dobre zkusenosti se SoftComem. Super je si najit nejlepsi cenu kdekoliv na netu, vyplnit jim formular a vzdycky mi udelali stejnou cenu u nich.
  • 0
Vložený obrázek GASP - statistiky z Geogetu na pár kliknutí (diskuze ke GASP)

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.
Pro pokládání dotazů nebo rad využijte fórum (od toho tu je).

#988 tomas451

tomas451

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 115 příspěvků(y)

Publikováno 16 November 2011 - 8:48

Tak jeste jeden dotaz... Uz vim, ze kdyz dam komplet discharge a refresh, tak se to muze nabijet klidne i tricet hodin. Ale! Dal jsem tento komplet na starsich clancich GP2600 a ty se nabiji a nabiji a nabiji. Konkretne jsem je dal do nabijecky v patek na nejnizsi proud, dnes je streda a teprve dva z nich az dnes hlasi full. Dalsi dva porad nabiji. Je to uz kolem 120 hodin! Stale je to normalni? Nabijecka je nova a nemam zadne zkusenosti. Diky
  • 0

#989 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8816 příspěvků(y)

Publikováno 16 November 2011 - 9:01

Zkus refreš vyšším proudem. Možná mají tak silné samovybíjení, že se malým proudem nenabijí. Ale pokud by byly vybité na nulu, nabíječka by je asi vůbec nezačala nabíjet, vyhodila by je jako vadné. Takže něco ještě snesou. Buď je zachráníš, nebo vyhodíš. Ale je ještě jedna možnost. Baterie už jsou dávno nabité, ale nabíječka to nepoznala. Ta změna napětí po nabití je při malém proudu moc malá. Ale malý nabíjecí proud by baterie zničit neměl ani při přebíjení. Ale trvale jim určitě ani neprospívá.
  • 0

#990 vitablondak

vitablondak

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 575 příspěvků(y)

Publikováno 16 November 2011 - 9:05

tomas451: Staré články máš v horším stavu. Refresh je vlastně vybíjí a nabíjí tak dlouho dokud nabíječka zjišťuje zlepšování kapacity článku. Takže ty horší články od nabíječky dostanou více cyklů (vybít,nabít), než články, které jsou v pořádu. A když dáš nejnižší proud, tak to opravdu trvá dloho.
  • 0

#991 kolombo

kolombo

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 5682 příspěvků(y)

Publikováno 22 November 2011 - 23:39

Taky tady teď nabíjím a vybíjím různé sady různých typů baterií. Ale jak naložit s výsledky měření kapacit ? Mám si seřadit baterie do dvojic a čtveřic podle kapacity a vykašlat se na typy a to, co je napsané na článku za kapacitu ?
  • 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

kolombo@kolombo.cz

#992 HaLuMa

HaLuMa

Autor Geogetu

• Members
  • PipPipPip
  • 14534 příspěvků(y)

Publikováno 23 November 2011 - 8:30

Ja bych to daval k sobe nejen podle namerene kapacity, ale i podle vnitrniho odporu. ;)
  • 0

#993 HaLuMa

HaLuMa

Autor Geogetu

• Members
  • PipPipPip
  • 14534 příspěvků(y)

Publikováno 23 November 2011 - 8:31

A protoze clanky ruznych vyrobcu maji velmi rozdilne vnitrni odpory, tak proto se obecne nedoporucuje michat clanky ruznych vyrobcu, i kdyz maji stejnou kapacitu.
  • 0

#994 kolombo

kolombo

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 5682 příspěvků(y)

Publikováno 23 November 2011 - 8:48

HaLuMa napsal/a:
Ja bych to daval k sobe nejen podle namerene kapacity, ale i podle vnitrniho odporu. ;)

A jak měříš vnitřní odpor ??

Nabíječka to asi neumí, jediné co by se dalo přepočítat si to podle napětí na baterii, v době nabíjení, podle protékajícího proudu a napětí na baterii.
  • 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

kolombo@kolombo.cz

#995 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8816 příspěvků(y)

Publikováno 23 November 2011 - 8:49

Trochu kacířská myšlenka, ale už jsem ji někde slyšel. Není delta peak u NiMH dán teplotou? Nepoklesne napětí proto, že se článek na konci nabíjení ohřeje? To by vysvětlovalo, proč se při malých proudech neprojeví. A taky by to ukazovalo na to, že ve skutečnosti to není konec nabíjení, ale začátek přebíjení. Ale příčin může být mnoho.
  • 0

#996 HaLuMa

HaLuMa

Autor Geogetu

• Members
  • PipPipPip
  • 14534 příspěvků(y)

Publikováno 23 November 2011 - 9:11

kolombo napsal/a:

HaLuMa napsal/a:

Pro tohle domaci pouziti staci vzit takovy ten levny digitalni multimetr, co umi merit proud v rozsahu do 20A. A tim multimetrem si na vterinu tuknes rovnou na clanek a zmeris tak jeho zkratovy proud.
Namerena hodnota je u AA clanku v radech amper, a jeji hodnota je primo umerna vnitrnimu odporu, Takze to na roztrideni clanku bohate staci.
  • 0

#997 kolombo

kolombo

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 5682 příspěvků(y)

Publikováno 23 November 2011 - 10:31

HaLuMa napsal/a:

kolombo napsal/a:

HaLuMa napsal/a:

Pro tohle domaci pouziti staci vzit takovy ten levny digitalni multimetr, co umi merit proud v rozsahu do 20A. A tim multimetrem si na vterinu tuknes rovnou na clanek a zmeris tak jeho zkratovy proud.
Namerena hodnota je u AA clanku v radech amper, a jeji hodnota je primo umerna vnitrnimu odporu, Takze to na roztrideni clanku bohate staci.

To je ale hodně surová metoda :-)

Myslím, že ten propočet z proudu a nabíjecího napětí by taky měl stačit, pro porovnání. A pokud bych multimetru předřadil nějaký malý odpor, tak by se to dalo přepočítávat taky, tvrdý zkrat se mi nelíbí.
  • 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

kolombo@kolombo.cz

#998 budik

budik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 47 příspěvků(y)

Publikováno 23 November 2011 - 10:43

Zkratovat nabitý článek je fakt kruťárna. Nejen pro článek ale i pro měřák. Mám podezření, že HaLuMa se živí opravami odprásklých měřáků.:D Trochu lepší postup je článek zatížit odporem (R1), změřit proud (I1) a napětí (U1) na článku, potom zatížit odporem s jinou hodnotou (R2), změřit totéž (I2) a (u2) a vypočíst vnitřní odpor jako Ri = (U1-U2)/(I1-I2).
  • 0

#999 None

None

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1288 příspěvků(y)

Publikováno 23 November 2011 - 10:53

Trocha násilí není teror. On ten měřák má přechodové odpory, slabé kabely ... Například u měniče na 5w LED je počáteční proud (cca 400mS) 12-15A. Nemůžeš to měřit půl minuty, ale jinak je to asi jediné spolehlivé měření vn. odporu. Například u obyč. baterií je to jedinej způsob jak zjistit jejich kondici. Skoro vybitá baterka má 1,5V ale dá 30mA a uplně nová taky 1,5v ale 3,5A. Tenhle způsob nejde u stříbrozinkových a olověných akumulátorů. Tam vždy ten měřák zničíš. Li Ion a Li Pol jsem nezkoušel. :):)
  • 0

#1000 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1912 příspěvků(y)

Publikováno 23 November 2011 - 10:56

budik napsal/a:
Zkratovat nabitý článek je fakt kruťárna. Nejen pro článek ale i pro měřák. Mám podezření, že HaLuMa se živí opravami odprásklých měřáků.:D
Trochu lepší postup je článek zatížit odporem (R1), změřit proud (I1) a napětí (U1) na článku, potom zatížit odporem s jinou hodnotou (R2), změřit totéž (I2) a (u2) a vypočíst vnitřní odpor jako Ri = (U1-U2)/(I1-I2).

Anebo jednodušeji s jedním odporem:
- změřit napětí naprázdno (Uo)
- zatížit rozumným odporem (třeba kolem 5 Ohmu), změřit Uz a Iz a spočítat Ri=(Uo-Uz)/Iz
- pokud znám velikost odporu, pak se obejdu bez ampérmetru a počítám rovnou Ri=Rz((Uo/Uz)-1)
  • 0

Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:garmin, doporučení

2 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 2 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama