Přejít na obsah

Fotka

Baterie best of

garmin doporučení

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1412 odpovědí na toto téma

#1001 budik

budik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 47 příspěvků(y)

Publikováno 23 November 2011 - 11:15

Parkis napsal/a:
Anebo jednodušeji s jedním odporem:

Taky to tak jde ale začátek zatěžovací charakteristiky nebývá zrovna moc lineární. Pro přibližnou informaci to ale stačí.
  • 0

#1002 HaLuMa

HaLuMa

Autor Geogetu

• Members
  • PipPipPip
  • 14534 příspěvků(y)

Publikováno 23 November 2011 - 11:54

budik napsal/a:
Zkratovat nabitý článek je fakt kruťárna. Nejen pro článek ale i pro měřák. Mám podezření, že HaLuMa se živí opravami odprásklých měřáků.:D

Ale prdlacky. To vterinove mereni baterce ani meraku nijak neublizi. Baterka se nestihne ani ohrat, a merak jaksi nikdy nema nulovy odpor. A i kdybys to nahodou prehnal, tak neodprasknes merak, ani baterku, ale tu tavnou pojistku, co mas uvnitr meraku. ;)

Holt si vyber. Ja vezmu do ruky obycejny nejlevnejsi merak, a za par vterin mam naprosto jasno, jak dobra je ktera baterka. Nekdo jiny si radeji zapojuje laborator, meri nekolik velicin a pocita. Vysledek je ale stejny!
  • 0

#1003 HaLuMa

HaLuMa

Autor Geogetu

• Members
  • PipPipPip
  • 14534 příspěvků(y)

Publikováno 23 November 2011 - 11:59

budik napsal/a:
Trochu lepší postup je článek zatížit odporem (R1), změřit proud (I1) a napětí (U1) na článku, potom zatížit odporem s jinou hodnotou (R2), změřit totéž (I2) a (u2) a vypočíst vnitřní odpor jako Ri = (U1-U2)/(I1-I2).

Pointa je v tom, ze nepotrebujes spocitat vnitrni odpor, to k nicemu nepotrebujes. Ty potrebujes ten vnitrni odpor u jednotlivych clanku porovnat, abys sparoval clanky tak, aby byly svymi vlastnostmi co nejpodobnejsi.

Tady neni prostor pro akademicke uvahy, ale pro praktickou jednoduchost.
  • 0

#1004 HaLuMa

HaLuMa

Autor Geogetu

• Members
  • PipPipPip
  • 14534 příspěvků(y)

Publikováno 23 November 2011 - 12:06

lubbez napsal/a:
Trocha násilí není teror. On ten měřák má přechodové odpory, slabé kabely ...

A zpravidla taky ten odpor, na kterem se meri ubytek napeti pri pruchodu mereneho proudu. ;)

Aneb, vyzkratovat clanek dratem je neco uplne jineho, nez kdyz ho placnu na ampermetr. Jsem rad, ze nekdo sdili muj nazor.

lubbez napsal/a:
Tenhle způsob nejde u stříbrozinkových a olověných akumulátorů. Tam vždy ten měřák zničíš. Li Ion a Li Pol jsem nezkoušel.

To ja taky ne, ale slo o tuzkove NiMH akumulatory. Tam se opravdu nebojim.
  • 0

#1005 budik

budik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 47 příspěvků(y)

Publikováno 23 November 2011 - 12:06

HaLuMa napsal/a:

Ten odprásklý měřák je vlasní bolestná praxe a ani pojistka to nestihla zachránit. :(
Ještě bych dodal, že velikost vnitřního odporu je nepřímo závislá na teplotě a stavu nabití baterky, přece jenom to není odpor jako takový ale chemickej sajrajt. Zmrzlé baterky netáhnou právě kvůli nárůstu vnitřního odporu vlivem pomalejších chemických reakcí. Ale to asi všichni známe.
A bastlíři používají systém "vrabčí hnízdo", laboratoř je pro obyčejné profíky. :)
  • 0

#1006 HaLuMa

HaLuMa

Autor Geogetu

• Members
  • PipPipPip
  • 14534 příspěvků(y)

Publikováno 23 November 2011 - 12:22

Takze ty sis vterinovym merenim na tuzkove baterce odprasknul merak? To ti nezbastim! Asi jsem extremne sikovny, protoze me se to za 15 let nepovedlo ani jednou. :D

A zavislost vnitrniho odporu na teplote je v tomto pripade irelevantni. Protoze kdyz si doma nabijes hromadku baterek a chces si je roztridit, tak asi tezko bude jedna zmrzla a druha varici, aby ses tim musel vubec zabyvat.

• 0

#1007 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8816 příspěvků(y)

Publikováno 23 November 2011 - 12:29

Žádný levný multimetr není vhodný jako ampérmetr. Protože měří proudy většinou úbytkem napětí na odporu a napětí měří rozsahem 200mV. A to už je na velké proudy moc. Čili vnitřní odpor ampérmetru už výrazně omezuje měřené proudy. Jeden článek ťuknout ampérmetrem lze. U baterie z několika, nebo u Lionu bych to nedělal. Tam je větší napětí a tím i větší proud. Jo, a mnoho ampermetrů má nejvyšší proudový rozsah bez pojistky.
  • 0

#1008 ladislavappl

ladislavappl

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 889 příspěvků(y)

Publikováno 23 November 2011 - 12:58

V obchodech K+B Expert právě v tomto týdnu (24. - 30.11.) prodávají akumulátory AA ReCyKo+ 2100mAh - balení 2 ks za 139 Kč. Používám je ve foťáku - vydrží dlouho nabité. V dTestu 12/2010 dopadly nejlépe. Ale ty ostatní nad 2500 mAh dopadly moc špatně bez ohledu na značku a cenu (rychlé samovybíjení). Což potvrzuji, mé staré 2700 (jiné značky) vydržely ke konci použitelnosti ve foťáku tak 2 dny bez focení...
  • 0

#1009 Jarous1

Jarous1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2337 příspěvků(y)

Publikováno 01 December 2011 - 13:01

Měl jste už někdo v ruce tyto nové Varty ?

VARTA Power Accu 2300mAh

VARTA Professional Accu 2700mAh
U těch mi ale nesedí to přednabití. Nemají na sobě to "ready 2 use"... Tak nevím jestli je to chyba popisu u Alza nebo jenom špatný obrázek.

Já jsem na zkoušku objednal ty 2300mAh ;)
  • 0

#1010 mpik

mpik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 8816 příspěvků(y)

Publikováno 01 December 2011 - 13:05

Ten popis mi připadá jak na oblbování pitomců. Což neznamená, že nebudou dobré. Ale jásat nad tím, že se akumulátory dají použít opakovaně, a vyzdvihovat NiMH technologii kvůli nízkému samovybíjení, se mi moc nezdá.
  • 0

#1011 Jarous1

Jarous1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2337 příspěvků(y)

Publikováno 01 December 2011 - 13:17

Mají to napsané trochu divně, ale tak nějak doufám, a také proto jsem je objednal, že se budou chovat stejně jako Eneloopy či Recyko+ od konkurence... Ta vyšší kapacita je už jenom takový bonus. XXX od Eneloopu také umí 2500mAh, ale přijdou mi už nepřiměřeně drahé, včetně mnohem nižšího počtu nabíjecích cyklů.
  • 0

#1012 kratinoska

kratinoska

Member

• Members
  • PipPip
  • 19 příspěvků(y)

Publikováno 01 December 2011 - 13:20

Jarous1 napsal/a:
Mají to napsané trochu divně, ale tak nějak doufám, a také proto jsem je objednal, že se budou chovat stejně jako Eneloopy či Recyko+ od konkurence... Ta vyšší kapacita je už jenom takový bonus. XXX od Eneloopu také umí 2500mAh, ale přijdou mi už nepřiměřeně drahé, včetně mnohem nižšího počtu nabíjecích cyklů.

XX eneloop sem kupoval vcera 373Kc a cpu je do nove tricitky, tak su zvedav jak dlouho vydrzi...
  • 0

#1013 Ortyna Team

Ortyna Team

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 93 příspěvků(y)

Publikováno 02 December 2011 - 21:55

Jarous1 napsal/a:
Měl jste už někdo v ruce tyto nové Varty ?

VARTA Power Accu 2300mAh

VARTA Professional Accu 2700mAh
U těch mi ale nesedí to přednabití. Nemají na sobě to "ready 2 use"... Tak nevím jestli je to chyba popisu u Alza nebo jenom špatný obrázek.

Já jsem na zkoušku objednal ty 2300mAh ;)

Zkušenost s Vartou Professional 2700 - akumulátor, který nejrychleji nabije můj blesk. Dost při tom hřejí, ale taky tvrdě makaj. Tj. tam, kde potřebujete v co nejkratším čase dodat co nejvyšší energii. Jinak se samovybíjením zase z s Recyko a Eneloopy soutěžit nemohou...
  • 0

#1014 Jarous1

Jarous1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2337 příspěvků(y)

Publikováno 03 December 2011 - 0:13

Aha, takže ty Professional opravdu nejsou vedeny jako "s nízkým samovybíjením" ?
  • 0

#1015 HaLuMa

HaLuMa

Autor Geogetu

• Members
  • PipPipPip
  • 14534 příspěvků(y)

Publikováno 03 December 2011 - 17:53

To bych se docela divil, kdyz maji mit kapacitu 2700mAh. To by byli nejlepsi na svete a nalezite by se tim chlubili. Takze podle mne jsou to naprosto normalni NiMH.
  • 0

#1016 Jarous1

Jarous1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2337 příspěvků(y)

Publikováno 03 December 2011 - 19:48

Když současné Eneloopy umí už 2500mAh, tak by to nebyl zas takový pokrok... Docela bych to od Varty i očekával, že by měli být na výši. Přeci jenom je to od samého začátku "baterková firma", která s nimi asi bude mít víc zkušeností než nějaké "elektronické" Sanyo, které se vrtá do všeho možného ;)
  • 0

#1017 HaLuMa

HaLuMa

Autor Geogetu

• Members
  • PipPipPip
  • 14534 příspěvků(y)

Publikováno 03 December 2011 - 21:03

Vidis, a prave Sanyo s Panasonicem (ktery nakonec to Sanyo koupil) je svetove nejvetsim vyrobcem NiMH akumulatoru, a sve akumulatory prodavaji mnoha dalsim vyrobcum, ktere na ne jen nalepi svoji nalepku a prodavaji je dal pod svoji znackou. ;) Aneb, ve skutecnosti nenajdes na svete vice baterkovou firmu.
  • 0

#1018 Ortyna Team

Ortyna Team

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 93 příspěvků(y)

Publikováno 03 December 2011 - 23:26

Jarous1 napsal/a:
Aha, takže ty Professional opravdu nejsou vedeny jako "s nízkým samovybíjením" ?

Přesně tak, jejich přednost , jak již bylo napsáno , je někde jinde: vykrytí velkých proudových špiček nebo živení zařízení s vyšším odběrem. V jednoduchém testu, kdy jsem opakovaně plně vybíjel blesk měly tyto Varty (2700) jasně nejnižší nabíjecí časy - pokořily Eneloopy i ReCyKa (ale to se už taky opakuji:)).
Pro živení GPS to není ta nejpodstatnější vlastnost - GPSka není tak rozežraná. Ale třeba u fotografování to je jiný kafe. Ta 1-2s čekání navíc, než se dobije blesk může být rozhodující pro pořízení snímku v tom pravém okamžiku:(.
Stejně tak, i kompakt, který je na tužkáče, může být více spokojen s Vartou (mimochodem,tam taky bývá nejnáročnější jedlík jeho blesk, respektive hladový koďan, co se při posledním snímku vybil).
Další využití těchto článků vydím u výkonnějších LED svítilen (ty nejvýkonnější vesměs jedou na LiOn články).
Se samovybíjením to u těchto článků není žádná sláva (nemůžeme čekat, že tak velká kapacity s velkou ochotou jít do proudových špiček bude mít Bůhví jak špičkově nízké samovybíjení). Z tohoto důvodu mám vedle sady Varty ve fotobatohu vždy Eneloopy. A Vartám dávám refresh těsně před akcí - pokud o ní ředem vím:D.
Jinak jsem se mrknul na net, co o nich tvrdí prodejci a málokterý :o je u nich v reálném obraze. S jinou řadou Varty zkušenosti nemám.
  • 0

#1019 Jarous1

Jarous1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2337 příspěvků(y)

Publikováno 04 December 2011 - 0:28

HaLuMa napsal/a:
Vidis, a prave Sanyo s Panasonicem (ktery nakonec to Sanyo koupil) je svetove nejvetsim vyrobcem NiMH akumulatoru, a sve akumulatory prodavaji mnoha dalsim vyrobcum, ktere na ne jen nalepi svoji nalepku a prodavaji je dal pod svoji znackou. ;) Aneb, ve skutecnosti nenajdes na svete vice baterkovou firmu.

Jasně, takhle to dneska je, s tím souhlasím. Jenom jsem ale chtěl naznačit, že Varta se tomu věnuje už hodně dlouho, a asi především jenom bateriím, a je přeci jenom mnohem více "klasičtější" výrobce baterií než všichni ostatní.
  • 0

#1020 Jarous1

Jarous1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2337 příspěvků(y)

Publikováno 04 December 2011 - 0:30

Ortyna Team napsal/a:
Přesně tak, jejich přednost , jak již bylo napsáno , je někde jinde: vykrytí velkých proudových špiček nebo živení zařízení s vyšším odběrem. V jednoduchém testu, kdy jsem opakovaně plně vybíjel blesk měly tyto Varty (2700) jasně nejnižší nabíjecí časy - pokořily Eneloopy i ReCyKa (ale to se už taky opakuji:))...

O.K., díky za potvrzení mé domněnky.
  • 0

Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:garmin, doporučení

3 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 3 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama