Roman_Jaromer napsal/a 09 Bře 2016 - 11:00:
Žiju ve Dvoře, ... Radary zde jsou úsekové (měří průměrnou rychlost průjezdu na úseku uvnitř části obce), takže se nedá říct, že by to byla šikana.
sambar439 napsal/a 09 Bře 2016 - 15:11:
- jasně, tohle úsekové měření mi ale přijde docela fér. Sám poslední dobou bojuju za to, aby do toho šla naše obec taky - bydlím na kraji vesnice, kam se jako do správný díry jezdí z kopce. Je to fajn pocit, když jdeš po chodníku a proti tobě se do zatáčky osmdesátkou řítí náklaďák s vlekem...
Mně přijde, že každý stacionární radar, ať už úsekový nebo měřící okamžitou rychlost, jde proti principu, kvůli kterému, jak obce tvrdí, byl zřízen. Proč? Jednoduše. Pořízení a provoz takového systému stojí nemalé peníze. Investor (obec) tedy bude chtít, aby se investice vrátila, a to co nejdřív, ba co víc, aby začala vydělávat. Tedy vzniká tlak na to, aby se z pokut vybralo co nejvíc peněz. Co ale původně mělo být cílem zřízení radaru? Zvýšit bezpečnost. To jest, aby auta jezdila daným úsekem podle předpisů. Pokud se tedy bude naplňovat tento cíl, zákonitě dojde k menšímu výběru pokut (až v ideálním případě k nulovému), tudíž radar nebude generovat žádné příjmy do obecního rozpočtu. Takže bude prodělečný a tudíž nehospodárný. Takže přes veškeré kecy mají tyto obce zájem na přesně opačném trendu, aby těch neukázněných řidičů bylo co nejvíce. Pokud by se náhodou většina řidičů ukáznila a výběr pokut se ztenčil, budou obce tlačeny k tomu změnit místní úpravu tak, aby opět docházelo k většímu porušování předpisů a penězovod se zase rozjel naplno. Tedy budou vymýšlet pasti na řidiče, především přespolní a místních poměrů neznalé. To je přece absurdní.
Navíc má tento systém velkou slabinu v tom, že správný trest, jak vám poví většina odborníků na toto téma, je tím účinnější, čím rychleji přijde. Pokud mě obešlou až po půl roce z nějaké Horní Dolní, k čemu to pomůže, kromě naplnění obecní kasičky? K ničemu, troufám si tvrdit. A pak se tu taky zvyšuje prostor pro skutečně neukázněného řidiče k manévrování a možnost z trestu vyklouznout. Já jsem jezdil ještě za minulého režimu a tedy dlouho před nástupem této „radarové módy“. Tenkrát taky měla policie radary, taky „zabukařili“, ale vždycky to znamenalo, že o půl kilometru dál byla hlídka, která dotyčného zastavila a normálně zinkasovala. To se těžko mohl vymlouvat na to, že v místě měření řídil Radjiv M. Sindha z Mauricia, případně jiná osoba blízká. Hotovo, točit.
Problém je v tom, že obec, potažmo městská policie by ráda tyto příjmy generovala bez práce, ideálně jako nějaký samočinný proces. Z toho plynou všechny ty problémy, o kterých se tady bavíme. Systém, kdy se příjmy z pokut stávají regulérní položkou rozpočtu obce, nebo kdy jsou odpovědní pracovníci odměňováni podle počtu peněz na pokutách vybraných, nemůže být nikdy férový.