Opět se nám to posunulo k debatě o tom, kdo je víc Mirek Dušín. Kdo tedy vyhrál? Pořád je to hra, tak berme jako hru. Celkově se to posouvá ke stavu, který není ideální. Ale vzhledem ke stavu společnosti to jenom kopíruje současnou společnost. Jako hráče mě podvodníci (rozuměj finálkaři nebo ti, co ani ne keše nechodí a logují je pouze na gc.com) sice trochu štvou, ale je to jejich hra a nemám potřebu se s nimi srovnávat. Radost mám z toho, co jsem já dosáhl, protože to mi nikdo nevezme. A že má někdo o pár (tisíc) bodů víc. Tak ať má. Nejsou to závody.
Z pohledu ownera je to něco jiného. Ale zase, chodí spousta hezkých logů ze kterých je jasné, že ty keše stále někdo prochází a nebyl pouze na finálce. Takže i kvůli těmto lidem má smysl ty keše dělat. Že jsou lidi, co chodí rovnou na finálku, sbírají jenom body a mnohdy ani netuší, co loví. Baví je to? Asi jo, tak s tím nemá cenu příliš bojovat, byli a budou. Ale má smysl jim to zkomplikovat. Třeba trochu přizpůsobit návrh keší u kterých nejsou návštěvy finálkařů vítané. Bohužel je ale nutné akceptovat tento stav, protože pravidla hry tento stav umožňují (FI=nick v logbooku). Má smysl s tímto stavem v rámci možností bojovat, ale nemá smysl se užírat tím, že tento stav existuje.
V dalších věcech plně souhlasím s Modrákem. Lze se na problematiku dívat tak, že když si owner něco vymyslí, tak lovec musí do puntíku udělat přesně všechno tak, jak si to owner vymyslel? Uvažujme poctivé lovce. Bude multina, kde na jedné stage bude zadání spočítat okna na budově. Budova bude velká, oken tam bude přes 100. Na další stage budeš počítat tyčky na plotě, bude jich tam pár desítek. A těch různých variant si sem můžete dosadit kolik chcete. Podle mého názoru zadání dost nesmyslné s velkou pravděpodobností chyby. A pohledem na vzorec lze zjistit, že zrovna tyhle údaje prakticky nejsou potřeba. Co může kačer udělat.
a) keš zcela ignorovat, protože zadání mu přijde přiblblé
analyzovat vzorec a najít tedy keš částečně BF
c) počítat okna a tyčky na plotě
d) další varianta, co mě nenapadla
Mě přijde naprosto v pohodě varianta s tím, že pak do logu napíšu, jak jsem finálové souřadnice spočítal a že mi to zadání přijde zbytečně překombinované. Je to špatně nebo podvod? Já to jako podvod nevnímám. Jsem pevně přesvědčený o tom, že když by tohle udělalo několik kačerů po sobě, tak bude owner minimálně přemýšlet o tom, jestli je fakt nutné počítat okna nebo se dá návštěva v terénu udělat i jinak.
U keší, jejichž přínos kromě samotného bodu, je mizivý, obvykle volím a). Luštit něco, co je otravné a nezáživné? Proč bych s tím ztrácel čas. Vyhodnotil jsem keš jako zajímavou? Fajn, trocha domácí přípravy přece nevadí. Ať je to jakoukoliv formou. Co je špatného podívat se do wheriga, ať vím, kudy jde. Třeba kvůli tomu, abych přizpůsobil trasu výletu nebo hru ani neotvíral, protože mě po půlce trasy zavede jinam, než chci. Je to pouze filtr na keše, domácí příprava. Ale nutně to neznamená, že pak zamířím rovnou na finálku. Je to příklad vytažený z kontextu? Asi jo, ale opět je jenom o tom, co lze vnímat jako hranici poctivého odlovu a podvodu. Trochu jsem se rozepsal, ale snad je pochopitelné, co jsem se snažil neobratně sdělit.
A já si občas spočítám finálku ze špatně navrženého vzorce, ale stejně si dojdu pro všechny indicie a ještě to napíšu do logu. Viz série Na západ od Klíče. Asi jsem magor. Ale ownerce se mé logy líbily.
Řekl bych, že Bejčci to pěkně popsal.
Já osobně to dělám jako Kub4. Takže vlastně varianta D) vypočítám doma, ale obejdu si stejně indície...
Poté, co jsme začali jezdit s malým to ostatně často je i potřeba, protože jakmile se na chvíli zastavíme, (třeba kvůli počítání a to občas 5 minut není problém), malý už je pěkně rozmrzelý, protože už nejdeme dál, nebo si nehrajeme. Takže se tyto prostoje snažím eliminovat. A v terénu si pak většinou indície alespoň vyfotím dodatečně. Občas se mi stane, že jdeme "opačně", takže finálku odlovíme dřív, než indície, ale ty stage se vždy snažíme navštívit (i když se to občas povede třeba až při další návštěvě, jako teď, kdy jsem měl plánovaný v Litomyšli okruh po multinách a vyhnala nás bouřka, takže okruh budeme dodělávat příště).
Jinak to nejdůležitější mi přijde to, že na keš chodí normální kačeři, kteří si ji užijí, napíší pěkné logy a kvůli těm keše dělám. A pak ti, kteří si dojdou pouze pro finálku, těm se snažím odlov pokud možno znepříjemnit. Určitě je také dobré říkat, co je morální jednání.
Další věc je ta, že mezi těmito dvěma stavy je spousta mezikategorií
- BF nálezy (které určitě existují, ale kam se často schová i spousta finálkářů),
- různé způsoby luštění od stolu, kde si de-facto dotyčný taky takovou multinu projde, ale jen virtuálně,
- lousknutím vzorce
- nález spolu s kamarádem, který má finálku
- "spoluluštění" - kdo zjistí, jakou má pak který z týmu luštitelů zásluhu? Zvlášť třeba v rodinách, kdy loví manželé a oba na svůj vlastní nick?
- "nakopnutí", ať už od autora, nebo od kamaráda
A určitě vás napadnou ještě další podobné věci, které nejsou úplně finálkářením, ale není to úplně to "Dušínovské" lovení kešek podle grálu, jak si asi představujeme ideál lovení (tj. každý si sám vyluští mysterku, projde multinu/letterbox/wherigo, odehraje, navštíví celou trasu a zaloguje, má na všem 100% účast).
Předpokládám, že skoro všichni využili alespoň několik z podobných postupů, pokud někdo opravdu všechny své keše našel sám, bez jakéhokoliv nakopnutí jen tak, jak autor předpokládal, tak ho docela obdivuji.
Já osobně jsem už asi použil všechny tyto způsoby (i když BF se mi podařilo čistě náhodou asi jen 2x) s tím, že některé se mi zamlouvají více, jiné méně... Jak se s tím pak srovnat morálně, to je věc každého z nás. Já osobně v případě, že si odlovím nějakou mysterku, kterou nemám vypočítanou, tak si ji stejně většinou zpětně dopočítám, stejně tak když si odlovím multinu, kterou mám vypočtenou od stolu, navštívím i všechny stage (i když občas mi některé zbudou třeba na další návštěvu daného místa).