Dovedou autoři podobných dotazníků pochopit, že asi většina z nás nehodnotí lidi podle toho, ke které národnosti nebo etniku patří, ale podle jejich charakteru, vlastností a osobních zkušeností s nimi? Setkala jsem se během života s lidmi řady národností a bylo mi v podstatě fuk, jesti jde o Švédku, Maročana, Japonce, Korejce, Kubánku, Etiopana, Maďarku, Kanaďana nebo kohokoliv jiného - podstatné bylo, jací byli jako lidé.
Ale rozhodně zpozorním, pokud se jakákoliv skupina hrne do našich končin a má jen nároky a chce, aby se místní obyvatelstvo přizpůsobilo jim, místo aby se oni snažili přizpůsobit místním zvyklostem. Pokud jedu do jiné země, musím tam dodržovat místní minimum chování........Je hezké pomáhat a být tolerantní, ale i umět rozpoznat, kdy jde ještě o pomoc i kdy už o něco naprosto jiného.
A pokud vát to zajímá, dneska rozhodně nemám ve vlastní zemi takový pocit bezpečí jako dřív, i díky mediálně známým případům si hodně rozmýšlím, jestli pojedu na keše sama třeba k hranici za Domažlice - jako žena si už začínám rozmýšlet, kde zaparkuji a půjdu někam na keš s GPS a klíčky od auta..... Dřív jsem tohle nemusela řešit, ovšem poslední rok situaci hodně změnil podobně jako výběr místa na dovolenou. Kdo za to může víme všichni.
Sice tohle téma sem nepatří, ale situace mě začíná omezovat v běžném životě - pokud člověk nechce zbytečně riskovat a radši předvídá a nebezpečí se vyhýbá, musí se tématu věnovat. Byla jsem na eventu věnovaném sebeobraně a instruktor mi mluvil z duše - než brečet nad následky, radši být v obraze a naučit se bránit. Ani se nedivím vzrůstajícímu počtu zájemců o zbrojní pas - nejsem agresivní tvor, měla bych problém zabít i králíka, ale pokud se mám rozhodnout, jestli se nechat zabít nebo se účinně bránit......