Tak až na jednu je vyřešeno a i zde snad dojdeme k cíli. Prchalka sama luští co to dá, já jsem jen po mailu naváděla a vysvětlovala. I když občas to nakopnutí muselo hrozně bolet
Tak teď zkušenosti, protože tahle série (Cipher cache #...) v Českém Krumlově je ukázkovou školou luštění šifer. Bylo by škoda si tuhle zkušenost nechat jen pro nás dvě s prchalkou.
Úvodem: začátečníci stáhnou pomůcky z předchozího příspěvku, ideálně i pročtou ten manuál, případně na internetu zkusí pár návodů jak na to. Jde to i bez toho, jen si to děláte těžší.
Pokud neumíte anglicky, obtížnost se zvyšuje o bod. Najděte někoho, kdo umí... Pro jednu z nich - najděte někoho, kdo umí dost dobře, na ostatní stačí bohatě základní školní angličtina. U té jedné to jinak vede k dalšímu luštění.
Začátečníci (a vlastně všichni) by si měli na šifry pořídit sešit. Netušíte, kolikrát jsem se po letech vracela k šifře, a něco takového mi chybělo. Nespoléhejte na počítač, jeden velký blok je stále ještě nejlepší. Do PC jen naskenovat zálohu
A teď postup:
- přečíst obtížnost
- vybrat tu nejjednodušší šifru na začátek (i když občas bych se o obtížnost hádala...)
- přečíst listing a zároveň myslet na obtížnost. Jednoduchá šifra nebude potřebovat génia a superpočítač, stačíme my a papír a tužka
- zamyslet se, jestli nám owner nějak nenapovídá. U mě to ale zpravidla nebývá to, co mě napadne jako první - na věc obvykle jdu moc složitě
- znovu si přečíst listing
- nevím-li kudy kam, přečtu si návod (hint)
- nerozumím-li hintu, napoví strýček Google nebo teta Wiki
- zkusím se zachovat doslova podle hintu, i když to považuji za nesmysl
Pokud výše uvedené nevede k výsledku, ještě jednou to po sobě zkontroluji. Není nic otravnějšího, než se měsíce věnovat řešení již v podstatě vyřešené šifry, jen protože jsem se hned ve druhém písmenu spletla o jedno místo.
Co dál, pokud nemám vyhráno?
- znovu si přečtu listing. Hledám "skryté" nápovědy. Tedy sice to, co je na očích, ale já to zatím nevidím - tedy obrázky, které tam tak nějak nepatří, případně v obrázcích to, co je tam divné. Taky jména, která mi nic neříkají a listing nevysvětluje. U obrázků a předmětů na nich zkusím asociace, a znovu oslovím strýčka Googla a tetu Wiki. U jmen hledám, zda nemají něco společného s šiframi a šifrováním.
- pokud mi to výše uvedené napoví druh šifry, který neznám, začínám studovat její princip
- hledám i online dekodéry těchhle šifer. Jde to většinou i bez nich, jen to nějaký čas trvá.
Pokud to zatím nepomohlo:
- spočítám počet písmen šifry
- spočítám počet různých znaků šifry
- opět hledám, jestli to nenapoví. Dva různé znaky - možnosti: binární kód, morseovka, šifra Bacon. Pozor! Může být schováno (malá/velká písmena, zdůrazněná písmena apod.) 25 znaků šifry může patřit do mřížky 5x5, jiná mřížka může být i 3x7, například. Pokud mám pravidelnou mřížku, zkouším číst po řádcích, po sloupcích, sem a tam, ze středu spirálou, z vnějšku spirálou. Neupínám se na jednu metodu, jen zkrátka naťuknu a jdu dál, pokud nevede k cíli.
Pro použití online dekodérů, případně jiných programů:
- pokud najdu dekodérů několik, vyzkouším všechny. Špatný výsledek nemusí znamenat, že se jedná o jinou šifru, ale jen špatný/nevhodný dekodér.
- pokud je šifra v pěticích znaků s mezerami, vložím kód jak takto, tak i pro jistotu bez mezer. Resp. vložení textu bez mezer a bez zalomení řádků zkouším jako první.
Osobně, pokud se doberu výsledku a zvlášť u jednoduchých šifer, zkusím si postup kódování a dekódování ručně na papíře. Pomůže mi to příště u něčeho jiného. A tohle je třeba zapsat nebo vlepit do toho zmiňovaného sešitu šifer.
Hodně štěstí v luštění.
Pokud to k ničemu nevede, stejně si zapíšu do sešitu k téhle šifře všechno, o co jsem se zatím pokusila - stačí heslem.
Pokud nic z toho nevede k cíli, znovu přečtu listing a znovu se nad ním i šifrou zamyslím, než to vše na čas odložím. Za chvíli nebo po vyluštění další šifry mě může správný postup napadnout. U téhle série mi luštění šlo na přeskáčku, a padla i složitější šifra před tou jednodušší.
Co dál, pokud se nevede vůbec?
Moje oblíbená cesta je šifru zkrátka na čas odložit. Pár šifer mám odloženo bokem s tím, že je zkrátka nikdy nedám. Občas na ně sice kouknu, ale zase hned zavřu. Jedna dvojice byla takhle odložená skoro 2 roky. Nakonec jsem se jedno odpoledne nudila, a obě části šifry padly snad během hodiny. U té první to bylo bleskem, navíc postupem, který jsem zkoušela hned na začátku. Jen se mi to nepodařilo správně.
Další možnost je, požádat ownera nebo jiného kačera o nakopnutí. Osobně jsem to ještě nepoužila, ale možná i na to dojde. Ne kvůli bodu s nálezem, ale zkrátka proto, že mi ta šifra nedá spát.
Pokud jsou k dispozici stage s nápovědami, je třeba nebýt lenoch a dojít si tam. Procházka může pomoct i k provětrání zatuchlých pilin v mozkovně