Nestraš, jsem Ryba a když se nějaký úředník překlepne
a do jistě již připraveného opatření napíše místo "každá ryba v okruhu x-km" chybně " každá Ryba...."
Ale vážně, přemýšlím o souvislostem podobně jako ty. Brání se jen naše "MATKA PŘÍRODA" nebo je třeba probrat " KOMU TO PROSPÍVÁ" v širších souvislostech a možná několika směrech?
Zpátky k prasatům. Omlouvám se za uvedené Slovensko, nějak jsem získala optický dojem z mapy, že je zasažené také.
Ale co by mě zajímalo je jistota, že nákaza k nám nemohla přijít z Polska, s kterým nemáme zrovna krátkou hranici?
Další, co si nedovedu představit je, že do zóny nebude nikdo chodit a že nakažená prasata nemohou být už o kousek dál...
Jo a k těm starším myslivcům, ono není myslivec jako myslivec stejně jako je to s kačery. Víc jsou prostě vidět "průšvihářské výjimky" než ti zodpovědní. Jeden, který se tu občas objevuje, dost často při podobných krimi zprávách nadává, jakou jim zase kdo udělal "reklamu" a připomíná základní pravidlo, že nemůže střílet na nic, co bezpečně neidentifikuje a to ještě za dodržení pár dalších podmínek.
Možná se MikiHamza dočká pozvání na čekanou nebo hon, aby viděl, jak "staříci" střílí. Vyjádření nebylo zrovna šťastné.
Jsou místa, kde se podstatná část prasat odloví právě díky nim - mají proti mladším a zaměstnaným čas. Jo, lobuju za ně nejen proto, že jsme si letos právě díky kačerovi - staršímu myslivci a kamarádům užili skvělou "poeventovou šípkovou" pro dvacet lidí
, ale protože jich pár znám a vím, co nastřílí a jakou mají mušku. I na jednom střeleckém eventu si pamatuji, kdo byl mezi vítězi.
Možná tu někdo z kačerů - myslivců potvrdí, že jsou oblasti, kde už v souvislosti s morem, i když jde o nezasažené oblasti, začínají mít problém s výkupem střelených prasat. Paradoxně v zóně jsou 3000 Kč za kus, ale o kus dál budou rádi, když dostanou místo nedávných 40 Kč jen 20 Kč za kg, někde už prý není zájem prasata vykupovat. Takže na jednu stranu je třeba snižovat stavy, ale co se střelenými kusy? Penězi za výkup myslivci dotovali krmivo, stavbu posedů atd. .......většina sdružení má v pravidlech, kolik má každý člen do pokladny "nastřílet" a většina peněz byla právě za prasata. Mor tak zasahuje i oblasti, kde ještě není.