Abych to ještě trochu zamotal
Já třeba vůbec nežehrám na to, že virtuálky přestanou být tolik vzácnými. Například letterboxy a vlastně i wheriga jsou taky poměrně vzácným typem keše (i když samozřejmě méně vzácným než virtuálky), ale to souvisí s rozhodnutím ownerů. Zatímco vzácnost virtuálek je dána rozhodnutím GS, který zakázal zakládání nových a adopci existujících, takže virtuálky mohly jenom „umírat“.
Naopak, mně se virtuálky v zásadě líbí, umím si představit spoustu věcí, které by se s nimi daly dělat, ale to souvisí s mým nastavením, které se, jak už jsem za tu dobu, co provozuji geocaching, zjistil, dost zásadně míjí s představou většiny ostatních (včetně asi i GS samotného). Já jsem od začátku šel do geocachingu jako do platformy, která mi umožňuje získat zážitky, prožít nějaké dobrodružství, tu krabičku na konci já nikdy nepotřeboval a nepotřebuji. A věřte mi, že kdyby existovala nějaká jiná platforma, která by umožňovala vzájemné sdílení a vytváření zážitků v takové míře masovosti a kvality, jako nabízí geocaching, už bych tam byl. Ale není, resp. jsem na žádnou takovou nenarazil. Pár možností se čas od času objeví, ale jejich zaměření je jiné, především na rodiny s dětmi, co nejméně námahy a co nejvíce reklamy. Prostě nakonec ten geocaching vychází jako nejlepší varianta.
Jediné, co mi vadí, je nutnost té fyzické piksly a řešení z toho vyplývajících problémů — kolize, krádeže, zákazy, příkazy apod. Pro mě by naopak virtuálky byly požehnáním. Jenže by to opravdu musely být virtuálky bez omezení, nikoliv pouze co nejbližší náhrada fyzické krabičky tam, kde ji umístit nelze. Vy, kdo jste třeba absolvovali moje wheriga, ať už ITZ nebo třeba Baziliška, tam ty fyzické krabičky jsou jenom z povinnosti, klidně by to mohly být virtuálky, přičemž k logování by byl potřeba nějaký kód, který by to wherigo po absolvování hráči sdělilo. Podobně by mohly fungovat virtuálky pro multiny (obdoba letterboxů, ale nebyl by to letterbox, protože by tam nebyla krabička s razítkem).
Takhle já bych si představoval ideální využití virtuálek. Ale obávám se, že to je na hony vzdáleno nejen představám většiny kačerů, ale i samotného GS. A že by pro virtuálky stejně existovala taková omezení, že by se na to, co jsem uvedl, použít nedaly. Mě osobně to mrzí, vidím ve virtuálkách velký potenciál. Já bych to ideálně viděl tak, že „virtuálka“ by nebyl samostatný typ keše, ale vlastnost konkrétní keše. Takže by mohly být virtuálky tradičky, virtuálky multiny, virtuálky wheriga, virtuálky mysterky. Kačer by si mohl zalogovat keš buď nálezem fyzické krabičky a zápisem do logbooku jako teď, nebo zapsáním příslušného hesla do formuláře listingu (tak, aby to nebylo viditelné pro všechny), které by odlovem získal. Ale je mi jasné, že tohle je utopie.
Tento příspěvek byl upraven od mh.mail: 29 srpen 2017 - 12:29