Pokud si přečtu onen bod 3.6. pravidel Groundspeaku, tak se tam říká přesně toto:
Read the cache page to learn the logging requirements for any EarthCache or Virtual Cache = Přečti si stránku kešky (listing) a zjisti, jaké jsou podmínky pro logování jakékoliv Earth nebo Virtuální kešky.
In most cases you must answer questions to claim the find = Ve většině případů musíš zodpovědět otázky k nároku na odlov.
Nevidím jediné slovo o tom, že jsem povinen se dostavit na místo odlovu až poté, kdy bude keš publikována. Nechci polemizovat nijak s tím, že se musím na místo fyzicky dostavit, jinak asi opravdu nejsem schopen zjistit potřebné informace (a zejména fotku v případě virtuálky), jde mi čistě o časové zařazení návštěvy onoho místa.
Resp. zeptám se ještě jinak - pokud jsem na místě fyzicky byl, a disponuji veškerými potřebnými informacemi o tom, co se po mně požaduje v listingu kešky, ale byl jsem tam předtím, než byla keška založena, jsem povinen se na místo dostavit znovu, abych úspěšně logoval found? Toto bych chtěl přesně vidět, že je v těch pravidlech jakkoliv uvedeno, nebo to alespoň vyplývá z jejich smyslu.
Co přesně budu na místě dělat, když už mám všechno k dispozici? A hlavně, jaký je potom rozdíl mezi fyzickými a nefyzickými keškami, který odůvodňuje odlišný odstavec o logování? Pokud by GS měl v úmyslu požadovat návštěvu místa až po publikaci, tak by to napsal alespoň k fyzickým keškám - ale ani tam nic takového není, tento závěr opět vyplývá jenom z toho, že nemohu logovat něco, co na místě fyzicky není; ovšem pokud už keška na místě je, a není publikována, tak logovat takovou kešku už pravidla splňuje - logování na netu nastává až potom, co jsem fyzicky podepsal logbook.
Podotýkám, že jsem nikdy tuto možnost nevyužil, a to dokonce v případě, že jsem chtěl založit vlastní EC, měl jsem místo prozkoumané ze všech stran, měl jsem fotky, ale někdo jiný tu EC založil na stejném místě rychleji a jednodušším způsobem ... mohl jsem minutu po publikaci logovat found, ale neudělal jsem to, právě ze zakořeněné představy o tom, že je možné logovat až po publikaci. Ovšem je potřeba odlišit představy o pravidlech a jejich přesné znění.
Mimochodem současná pravidla umožňují logovat EC bez přiložení fotky, dokonce výslovně zakazují požadovat fotku - jakým způsobem tedy může někdo prokázat, že na místě EC vůbec kačer byl a kdy tam přesně byl, tedy jestli tam byl až po publikaci???
Je zřejmé, že každý si tady stojí za svým názorem a jedna strana druhou nepřesvědčí, protože se druhá strana přesvědčit nechce nechat, a pochybuji, že jeden příspěvek na tom něco změní; ale mlčet už jsem nemohl.