Přejít na obsah

Fotka

Návrat virtuálek

groundspeak

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1652 odpovědí na toto téma

#201 MiroslavRouta

MiroslavRouta

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 127 příspěvků(y)

Publikováno 28 srpen 2017 - 22:00

No kdyz si ctu logy na mych eventech a logy na nekterych super FP obdarenych kesich, tak mam pocit ze se lide na eventu bavili sakra vice nez odlovem kese... :) Takze mne mrzi, ze nejdou davat FP...

A abych se priznal, tak treba ja osobne nedavam FP vubec. (Dobra, dva jsem udelil po osobnim natlaku owneru :) ) protoze to povazuji za sortovani na first class / póvl a nyní se mi tato myšlenka potvrdila. Tj GS se rozhodl na základě přidělování FP odměnovat. Kdo ted zaruci, ze majitel nejvice FP nedostane PM na cely zivot zdarma? (to pro priklad, treba prvnich 100 majitelu nejvice FP, atd...) Budeme se honit za FP? Mam misto poradani eventu rozhazovat po lese gumova zviratka? :)

Mam pocit ze mistnimi diskusemi se jako cervena nit vine myslenka at si kazdej hraje jak chce a je to jen hra. Tj. jak je mozne, ze se najednou znakmuje? Ja jasne, ze Gs jako majitel tehle hry si muze delat co chce... ale...

No tak s tutim celkem souhlasim.

Ja tu virtualku nedostal a jsem za to skoro rad, akorát vych četl, jak jsem ji mohl lépe využít, nevim, přijde mi to jako dost velká zodpovědnost a já jsem asi v podstatě rad, ze ji nemusím mít.
Co tedy ale nějak pořád nesdilim, to je to nadšení. Byl to takovej underground GC, kde jsou ty časy, kdy to bylo něco, když člověk jel do zahranici a kapnul tam na virtualku, jo, to byl paneckupocit, jakou já měl radost, když jsem si ji přivezl z Dubrovníku a měl další. Teď si zajdu na Hrad a mám jí. Hm, tak proc se ja tak strašně těšil na ni vlastně do toho Dubrovníku? Hm, ted už není prostě zajímavý, ze ji tam odsud mám. Lákala mě Budapešť, právě proto, co tam těch virtualek je, toho undergroundu, těch atypickych kesi. Ted si říkám, proč bych tam měl jezdit. Motivace je fuč. Absolutně.
A k té me challengi: no nelíbí se mi to, že teď si člověk dojede do Bratislavy a ma stát. Tak jednoduchý to dřív zdaleka nebylo. Totéž Polsko. Jediná byla ve Varšavě. Do Polska jsem ještě nekoukal, ale pokud tam ještě není, tak je jistě otázkou času, jdy se objeví třeba v proflaknutem Krakově.
Ta akce má hlavu a patu, je to na jednu stranu určitě dost promyšlené, ale mě se to furt nelíbí. Pp tech virtualkach pujdu, když už tedy jsou, ale pořád tam mám to ale a ten pocit, že zase zmizelo jedno z těch koření, něco zase ztratilo podle mě na velké zajimavisti. Škoda. Když už chtěl GS něco podobného, měl si myslím pustit nový typ kese, který by byl pro všechny a ne to řešit takle. Ale tak krok je to zjevně vítaný, tak vám přeji, ze vás GS z většiny potěšil.
  • 7

#202 Arne1

Arne1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 5 891 příspěvků(y)

Publikováno 28 srpen 2017 - 22:02

Vidím první tři u sousedů na severu:
GC7B86W
GC7B6NV
GC7B758
Na jihu zatím nic
  • 1

Používám a doporučuji a:Drake - nejlepší geocachingovou aplikaci pro Android!

#203 zvedavkanocni

zvedavkanocni

recesistka

• Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 28 srpen 2017 - 22:03

Seedcorpe, to myslíš vážně? 

Zřejmě půjde o úhel pohledu jako u oné poloprázdné/poloplné sklenice.  ;)

Zatímco ty vidíš známkování a nesmyslné dělení na póvl a první třídu, tak podstatná část lidí to bere jako malý bonus a poděkování pro ty, co dělají nadprůměrné keše a dobře se o ně starají. Já jim alespoň takové poděkování přeju a i kdyby dostali všichni tebou zmíněné doživotní PM, tak co? Proč jim ho nepřát? Když si vezmeš hodiny a hodiny plus náklady na některé vymazlené keše jako dělá třeba zrovna Dacinka......Kdo je soudný a má něco od oněch ownerů odloveno, tak si řekne, že si to zasloužili. A e jedno, jestli to celé vytvořili sami nebo dali dohromady tým, který realizoval jejich představu nebo třeba ze zahraničí převzatý nápad. Opravdu doporučuji, pokud už nemáš odloveno, se podívat třeba zrovna na Dacinčny keše v GeoWestu a možná změníš názor. alespoň nás s kolegou pobavily natolik, že i kdyby dostala ownerka třeba pět virtuálek, tak uznám, že to bylo plně zasloužené. 

• 2

#204 seedcorp

seedcorp

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 664 příspěvků(y)

Publikováno 28 srpen 2017 - 22:54

No tak s tutim celkem souhlasim.

Ja tu virtualku nedostal a jsem za to skoro rad, akorát vych četl, jak jsem ji mohl lépe využít, nevim, přijde mi to jako dost velká zodpovědnost a já jsem asi v podstatě rad, ze ji nemusím mít.
Co tedy ale nějak pořád nesdilim, to je to nadšení. Byl to takovej underground GC, kde jsou ty časy, kdy to bylo něco, když člověk jel do zahranici a kapnul tam na virtualku, jo, to byl paneckupocit, jakou já měl radost, když jsem si ji přivezl z Dubrovníku a měl další. Teď si zajdu na Hrad a mám jí. Hm, tak proc se ja tak strašně těšil na ni vlastně do toho Dubrovníku? Hm, ted už není prostě zajímavý, ze ji tam odsud mám. Lákala mě Budapešť, právě proto, co tam těch virtualek je, toho undergroundu, těch atypickych kesi. Ted si říkám, proč bych tam měl jezdit. Motivace je fuč. Absolutně.
A k té me challengi: no nelíbí se mi to, že teď si člověk dojede do Bratislavy a ma stát. Tak jednoduchý to dřív zdaleka nebylo. Totéž Polsko. Jediná byla ve Varšavě. Do Polska jsem ještě nekoukal, ale pokud tam ještě není, tak je jistě otázkou času, jdy se objeví třeba v proflaknutem Krakově.
Ta akce má hlavu a patu, je to na jednu stranu určitě dost promyšlené, ale mě se to furt nelíbí. Pp tech virtualkach pujdu, když už tedy jsou, ale pořád tam mám to ale a ten pocit, že zase zmizelo jedno z těch koření, něco zase ztratilo podle mě na velké zajimavisti. Škoda. Když už chtěl GS něco podobného, měl si myslím pustit nový typ kese, který by byl pro všechny a ne to řešit takle. Ale tak krok je to zjevně vítaný, tak vám přeji, ze vás GS z většiny potěšil.

Tak zrovna od pana Routy toho mam naloveneho spoustu, ma zalozeno spoustu peknych kesi a virtualku nedostal? Tak kdo teda? Je fakt ze muj akcni radius je cesko, takze zatim co jse mse koukal na wirtualky v Brne a Olomouci tak nikoho z owneru neznam, v Karlovych varech a okoli taky ne, v Plzni mam sice od ownera odlovenou jednu kes, ale ta je na Vysocine... no, uvidime, jak to pujde dal...

Tipowacz: Kdyz to vezmu kolem a kolem, tak z prahy a prilehleho okoli si to podle mne zaslouzi Swen a Wanilka, vsichni z Libcic, tj Jakuar, Lasiesta, Jirkaamates, Sumak. Na dalsi si zrovna spatra nevzpomenu...

• -3

#205 phrkt

phrkt

věčný rejpálek

• Members
  • PipPipPip
  • 2 746 příspěvků(y)

Publikováno 28 srpen 2017 - 22:55

No kdyz si ctu logy na mych eventech a logy na nekterych super FP obdarenych kesich, tak mam pocit ze se lide na eventu bavili sakra vice nez odlovem kese... :) Takze mne mrzi, ze nejdou davat FP...

Samozřejmě, pokud se účastníci eventu řídí tvým desaterem, tak se ke konci určitě baví královský :D .

Ale přiznám se, že i když mi dobré pivo dost chutná, nevidím důvod jezdit bůhvíkam na pivní event, když si můžu zajít do oblíbené pivnice a z eventů si vybrat takový, na který stojí za to vyjet do světa.

A tebou zmínění owneři poctění virtuálkou mají zřejmě podobný názor. Tak se nemůžeš divit, že je neznáš, zvlášť když se tu prezentuješ dost konfrontačně.

Btw: Sven a Vanilka by potřebovali celý český příděl, aby mohli udělat PWT z virtuálek :D .

Tento příspěvek byl upraven od phrkt: 28 srpen 2017 - 22:58

• 4

#206 seedcorp

seedcorp

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 664 příspěvků(y)

Publikováno 28 srpen 2017 - 23:05

Seedcorpe, to myslíš vážně? 

Zřejmě půjde o úhel pohledu jako u oné poloprázdné/poloplné sklenice.  ;)

Zatímco ty vidíš známkování a nesmyslné dělení na póvl a první třídu, tak podstatná část lidí to bere jako malý bonus a poděkování pro ty, co dělají nadprůměrné keše a dobře se o ně starají. Já jim alespoň takové poděkování přeju a i kdyby dostali všichni tebou zmíněné doživotní PM, tak co? Proč jim ho nepřát? Když si vezmeš hodiny a hodiny plus náklady na některé vymazlené keše jako dělá třeba zrovna Dacinka......Kdo je soudný a má něco od oněch ownerů odloveno, tak si řekne, že si to zasloužili. A e jedno, jestli to celé vytvořili sami nebo dali dohromady tým, který realizoval jejich představu nebo třeba ze zahraničí převzatý nápad. Opravdu doporučuji, pokud už nemáš odloveno, se podívat třeba zrovna na Dacinčny keše v GeoWestu a možná změníš názor. alespoň nás s kolegou pobavily natolik, že i kdyby dostala ownerka třeba pět virtuálek, tak uznám, že to bylo plně zasloužené.

Mně jde o to, že pokud už se začalo hodnotit, tak se to může ošklivě zvrhnout. Cokoli, co je nějak měřitelné, se v tom začne soutěžit. Proto nedávám FP.. je to tak zcela subjektivní, že to oweall nemá cenu. Na prvním místě v počtu FP mám německou legokeš, v centru města, které i kdybych uděloval neudělím ani omylem... k čemu to pak je, když má každý jiná kritéria pro hodnocení? Z geowestu mám snad jen Top of geowest na Klínovci, to je normální hezká keš, no.

Vůbec mi nejde o to kdo co dostal, ale že proces dostávání vůbec existuje. GS porád striktně trvá na nekomerčnosti listingů, ale sám to tímto podporuje. Co to je jiného než podpora vybraných ownerů? Exkluzivní wirtualka, která jistě přitáhne další FP a kolo se opakuje... Lehce mi to připomíná EU a její dotace, dáme někomu něco, on si díky tomu sežene více zákazníků, takže má větší nátlakovou sílu na získání dalších dotací a kolo se vesele točí... :(

• 1

#207 zmijovkar

zmijovkar

zmijovkar

• Members
  • PipPipPip
  • 1 231 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2017 - 6:03

Když to tady tak čtu, tak si teprve uvědomuju, jakej tu máme těžkej život - takhle nám zkomplikovat hru, fuj Amíci..

Ještě, že několik miliard lidí na této planetě vůbec netuší, že existuje nějakej geocaching.

To maj to živobytí hned jednodušší..

• 16

#208 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2017 - 6:08

Mně jde o to, že pokud už se začalo hodnotit, tak se to může ošklivě zvrhnout. Cokoli, co je nějak měřitelné, se v tom začne soutěžit. Proto nedávám FP.. je to tak zcela subjektivní, že to oweall nemá cenu. Na prvním místě v počtu FP mám německou legokeš, v centru města, které i kdybych uděloval neudělím ani omylem... k čemu to pak je, když má každý jiná kritéria pro hodnocení? Z geowestu mám snad jen Top of geowest na Klínovci, to je normální hezká keš, no.

Vůbec mi nejde o to kdo co dostal, ale že proces dostávání vůbec existuje. GS porád striktně trvá na nekomerčnosti listingů, ale sám to tímto podporuje. Co to je jiného než podpora vybraných ownerů? Exkluzivní wirtualka, která jistě přitáhne další FP a kolo se opakuje... Lehce mi to připomíná EU a její dotace, dáme někomu něco, on si díky tomu sežene více zákazníků, takže má větší nátlakovou sílu na získání dalších dotací a kolo se vesele točí... :(

Mě by docela zajímalo, jestli bys takový vyhrocený názor měl i kdybys tu virtuálku dostal....

• 8

#209 panzerstepan

panzerstepan

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 562 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2017 - 6:28

Vypada to ze Seedcorpa je na navsteve Nesmrtelna teta.
  • 0

#210 panzerstepan

panzerstepan

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 562 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2017 - 6:59

Seedcorp: jsem docela zvedavej, jaka kriteria pro vyber 4000 lidi by jsi volil ty?
  • 2

#211 petegeo

petegeo

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 005 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2017 - 7:42

Seedcorp: jsem docela zvedavej, jaka kriteria pro vyber 4000 lidi by jsi volil ty?

No já vcelku jednoduhý. Nechal bych každého reviewera vybrat deset lidí v jeho revíru. Protože podle mne, oni nejlíp vědí jaká je kvalita keší v jejich revíru, a který kačer si to "zaslouží". Jen díky "české povaze" bych to, že to rozhodovali oni nikdy nezveřejnil. ;-)

• 1

#212 Guest_Varouch_*

Guest_Varouch_*
  • Guests

Publikováno 29 srpen 2017 - 8:16

No já vcelku jednoduhý. Nechal bych každého reviewera vybrat deset lidí v jeho revíru. Protože podle mne, oni nejlíp vědí jaká je kvalita keší v jejich revíru, a který kačer si to "zaslouží". 

Buď to je myšleno ironicky nebo to je nejujetější příspěvek, co tady ve vláknu je. 

Paradoxem je, že ten záhadný algoritmus klidně nějakou proměnnou "reviewer" obsahovat může. :-P

• 0

#213 ilus

ilus

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 105 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2017 - 9:28

Podle mě nemá smysl řešit, že tenhle dostal, a tenhle ne, i když by si to taky zasloužil. Jestli je nějakých 130 virtuálek na celou ČR, tak to srovnejte s množstvím ownerů pěkných keší, je jasné, že se nemohlo dostat na všechny, kteří by si to zasloužili. Hlavním cílem této akce asi nebyla spravedlivá odměna, ale aby vzkříšení virtuálek proběhlo co možná nejlépe, tedy aby byly rozděleny mezi rozumné aktivní ownery.

Sama mám z akce smíšené pocity. Jsem na jednu stranu ráda, že bude co lovit, mnohá místa si jistě virtuálku zaslouží, ale zase už nebudou tak vzácné. No a samozřejmě mě mrzí, že si ji také nemůžu založit. Ne že bych si myslela, že právě já bych měla být mezi vyvolenými, ale další akce, ve kterých by dostali možnost zakládat keše jen někteří, bych už nerada viděla.

• 7

#214 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2017 - 11:02

Pro jistotu nejprve uvedu dva základní postuláty, ze kterých vycházím:
P1. GS jako autor této verze hry má právo udělat, co uzná za vhodné, a nemusí se za to nikomu zpovídat.
P2. To však nebrání nikomu, aby si na to udělal názor a ten zveřejnil.

A teď k tomu, co jsem měl na srdci:

Považuji tuto akci GS za nešťastnou. Netroufám si hodnotit, jestli je dobrá nebo špatná, ale nešťastná je určitě. Následuje několik důvodů:

1. Algoritmus přidělení virtuálky je neveřejný a GS ho, jestli jsem to správně pochopil, nehodlá zveřejnit. Sice platí P1, ale jakákoliv netransparentnost je jen na škodu. Otázkou však je, jestli by zveřejnění toho algoritmu nevyvolalo ještě větší pobouření.

2. Závist, případně její varianta závidění. (Na vysvětlenou: Já rozlišuji závist jako negativní emoci a závidění jako emoci neutrální, případně i pozitivní. Krátký příklad: Někdo založí perfektní keš, co má hodně FP a vůbec je oblíbená. Závidění: „Závidím mu, že má takovou keš, budu se snažit vytvořit taky takovou podobnou.“ Závist: „Závidím mu, že má takovou keš, budu se snažit ji zkritizovat, ownera pomluvit, případně mu ji budu ničit.“) Závist (resp. závidění) je přirozená lidská vlastnost, a kdo tvrdí, že nikdy v životě nikomu nic nezáviděl, tak podle mě nemluví pravdu. A už se to tady, zatím v opatrné míře děje. Přiznám se, že i mě trošku zamrzelo, že jsem tu možnost nedostal, ne že bych po tom tak toužil, ale zrovna teď bych měl nápad, jak s takovou virtuálkou založit. A pak taky, samozřejmě, vědomí, že jsem se nedostal mezi vyvolené...

3. Tím, že došlo k přidělení v zásadě ad-hoc (i když na základě nějakých kritérií), tak mezi „obdarovanými“ jsou například kačeři, kteří o to ani nestojí, nevědí si s tím rady. Někteří možná tuto šanci nechají propadnout, ale někteří třeba založí nějakou tuctovou virtuálku (když už jsem tu možnost dostal...). Naproti tomu mezi „neobdarovanými“ může být spousta těch, kteří by nápad měli a byli by schopni založit virtuálku, na kterou by se třeba v dobrém slova smyslu nezapomnělo. Ale ti šanci nedostali a nemají, jak to změnit (adopce povolená není, takže smolík).

Panzerstepan se ptá seedcorpa: „jsem docela zvedavej, jaka kriteria pro vyber 4000 lidi by jsi volil ty?“ Nevím, co by odpověděl seedcorp, ale z mého pohledu je odpověď jednoduchá: „Žádná, vůbec bych to nedělal.“ Ta otázka totiž podsouvá, že muselo být vybráno 4000 ownerů a jenom se vybírala vhodná metoda, ale ono nemuselo.

Podle mě měl GS buďto povolit zakládání virtuálek všem nebo nikomu. Anebo třeba za každých 100 obdržených FP (nebo nějaký jiný limit) umožnit založit jednu virtuálku. Ale takovýto kočkopes mi přijde jako nešťastná varianta. Je to podle mě jenom důsledek toho, že GS nemá odvahu udělat zásadní rozhodnutí: virtuálky ano nebo virtuálky ne a stát si za tím.

• 12
„Normální je nepodvádět.“
http://gc.i-mh.net/ | gc@i-mh.net

#215 panzerstepan

panzerstepan

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 562 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2017 - 11:16

MH Mail: Jenze Seedcorp zrovna nehaji variantu o zruseni napadu nna 4000 virtualek, ale proc to neni nastavene tak abych ja ji dostal. Tudiz bych byl zvedav podle jakych kriterii by vybiral, aby se tam dostal. A to, ze nekoho neznam neni kriterium :)
  • 1

#216 Smrk

Smrk

proti proudu

• Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2017 - 11:31

V září jedu do Szegedu, tak jsem si vybral hotel hned vedle virtuálky, abych měl něco extra. A už to není extra.

• 4

#217 kiReGPS

kiReGPS

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2017 - 11:37

Sorry, ale zdá se mi, že GS virtuálky globálně bez omezení povolit nemohl. Podle mne by hned začaly masově vznikat šílenosti nejrůznějšího druhu - powertrailem přes Severní Koreu počínaje a planetama sluneční soustavy konče. Takže měl dvě možnosti - buď nic, nebo nějaké omezení počtu. Udělal to jak to udělal... Jestli mohl vybrat jiných 4000 kačerů...? No mohl, ale pak by tady na fóru zase fňukala jiná skupina, že oni nebyli ti vyvolení, že si GS nevšimnul zrovna jejich geniality a přínosu pro hru.

Prostě teď byla "Akce 4000" a ostatní budou čekat, jestli na ně nepadne štěstíčko příště... :)

• 4

#218 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

Roman_Jaroměř

• Members
  • PipPipPip
  • 4 201 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2017 - 11:39

Osobně si myslím, že akce je spíše na škodu, aneb mám z té akce rozpačité pocity. Z "šafránu" virtuálek udělala celkem normální kešky, které občas sklouzávají do podmínkových keší, které byly už jednou zrušeny (viz. některé brněnské)...

Na některých místech mohly být v pohodě normální keše (třeba Goethova rozhledna u Karlových Varů, dosti opuštěné místo... Sice je v CHKO, ale v okolí je kešek jak naseto, zrovna letos jsme tam byli, toto je nejmarkantnější ukázka).

A přidělování práva na založení podle nezveřejněných kritérií mi přijde dosti divné. Uznávám, že mnoho z těch, kteří zatím dostali právo vytvořit virtuálky, mají nejspíše hezké keše (bohužel ze svých zkušeností znám jen minimum). Ale překvapilo mne, že je podle toho, kdo se tu přiznal, že dostal virtuálku to jsou v zakládání i ti co maj založeno pár keší třeba jen rok či dva, nebo mají spoustu keší archivovaných). Opravdu mi to spíše připadá, že vzali spíše nějaké kritérium (počet FP atp. a pak losovali)... 

Čekal bych, že pro založení virtuálek budou vybírat ty, kteří se o své keše starají dlouhodobě a že to bude také jeden z posuzovaných atributů...

Tento příspěvek byl upraven od Roman_Jaromer: 29 srpen 2017 - 11:40

• 4

#219 see.bee

see.bee

XXX

• Members
  • PipPipPip
  • 855 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2017 - 11:44

Trocha mi  ten pokus s virtuálkama připomíná pokusy z LAB keškama.....

• 0

#220 mh.mail

mh.mail

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 29 srpen 2017 - 11:44

MH Mail: Jenze Seedcorp zrovna nehaji variantu o zruseni napadu nna 4000 virtualek, ale proc to neni nastavene tak abych ja ji dostal.

No, nemyslím si, viz citace z jeho příspěvku:

Vůbec mi nejde o to kdo co dostal, ale že proces dostávání vůbec existuje.

Já to interpretuji tak, že mu vadí, že k tomu procesu přidělování vůbec došlo.

• 0
„Normální je nepodvádět.“
http://gc.i-mh.net/ | gc@i-mh.net

Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:groundspeak

6 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 6 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama