Teď jsem narazil na zajímavý počin jisté Expedice Raška (výlet cca 26-ti kačerů do okolí Frenštátu). Mimo jiné navštívili keš GC7HNV0, kde krabka pravděpodobně v době jejich návštěvy nebyla. A tak se předem připravená nálepka nalepila na sloupek geoobjektu. Zajímavé na tom je že někteří členové této expedice logovali DNF, ale někteří úplně v pohodě, že nalezli.
Jako velitel a pořadatel "Expedice Raška" k tomu musím rozhodně něco napsat. Hned v úvodu se omlouvám účastníkům, že jsem publikoval pár informací a fotek veřejně, i když jsem původně nechtěl. Ale myslím si že je po této kauze potřeba všechny diskutující zasvětit co se vlastně dělo. Po akci jsem posílal fieldnotes k zalogování, podle kterého se mohli účastníci při logování řídit (při takto velké skupině není občas všem 100% jasné, jestli jsme keš našli, zvlášť když panuje veselá nálada ). V těch je u této keše toto:
GC7HNV0,2018-12-01T13:25:00Z,Didn't find it,"14:25 | Bohužel nenalezeno v rámci vlakové Expedice Raška ve složení: ladabohac, aldys, Jeziny, slaje, OKatka, luborn, JardaHlavka, maaaca, Lumpíci, Arendellka, f-roman, KaMo_cz, veverka lazenska, cobra 11, S@lem, Štidlítek, TRONÍK71, H+, nalimre, Houba Houbička, elza0108, Bonsaj, Stidlo, HumCZa, kubík."
Nicméně někteří na mne nechtěli spoléhat a tvořili si vlastní fieldnotes. A taky nejspíše chybně (ale nemohu vyloučit že někteří cíleně) zalogovali tuto keš jako nalezenou. Pravdou ale je, že keš nikdo z naší skupiny opravdu nenalezl. Autor cache má rozhodně plné právo všem "nálezcům" logy smazat. Já kdybych byl owner, bych to po této kauze také udělal.
K samolepce na sloupku: lepil jsem jí já. Asi jsem měl už něco vypito, tak jsem považoval za chytré a vtipné jí nalepit. V duchu "dalekých expedic", kdy cestovatelé různě po světě také lepí své cestovatelské samolepky. Asi to nebyl dobrý nápad...
Jinak za celou expedici jsme nalezli 25 keší a měli 2x DNF. Někteří víc, někteří míň, podle toho kdo jak přistupoval.
Pro ilustraci, co je vlastně "Expedice Raška" přikládám závěrečné slovo, který jsem psal všem účastníkům, kde jsem se snažil shrnout co se vlastně všechno dělo. Podobné expedice vlakem pořádám už 5 let a vždy to byla příjemná zábava. Místy občas bohužel s nějakými problémy, ale vždy to stálo za to. Pro zajímavost přikládám v příloze jízdní řád.
Jízdní řád Expedice Raška.pdf 134,37K
164 Počet stažení
>>> ZÁVĚREM
Dovolím si závěrem trochu shrnout Expedici. Vše začalo samozřejmě u mne ráno budíkem ve 3:45 (ale stejně jsem vstal až ve 4:10
), ranní snídaní a předpokládal jsem po ní že půjdu rovnou na vlak. Trochu volného času před odchodem mě ale trochu ubral kacer-daffy info SMSkou že na expedici nakonec nejede ze zdravotních důvodů. Následoval telefon s daffym s ujištěním, že nejde o žert a zprávy Bonsajovi a maaacovi, že daffy nejede. Poté už hurá na vlak, na který jsem takto brzo snad ještě nedorazil
. Na zastávce už čekal JardaHlavka, ve vlaku jsme našli maaacu a Bonsaje a pokračovali do Náchoda, kde u budovy při přestupu čekali Aldys a Jeziny. Já jsem sice vystoupil, ale ještě se rychle vracel zpátky do vlaku pro zapomenutou krabici se zákusky
. Autobus byl na nádraží v České Skalici rychle a tak jsme ještě 10 minut čekali na pravidelný příjezd vlaku od Trutnova, kde už seděla v jendom plném kupé celá Trutnovská sekce. Srandy nicméně bylo dost už takhle poránu, možná i díky postupně mizejícím plechovkám od piva ve všech možných koších
. V HK přestup a úspěšné ignorování cobry 11 a kubíka na nástupišti 1A., za což jsem jako "delegát" dostal ihned vyčiněno
. V Pardubicích rychlý přestup a pozdržení vlaku na odjezdu do Kolína. V CityElephantovi skoro všichni lezou nadšeně do vrchního patra vlaku, nicméně v něm dlouho nezůstávají, nebo za 3 minuty tu je Svítkov a první odlov keše s čelovkami v lese. Kolem 7 už začíná pomaličku svítat a dobrovolník f-roman (díky!) vkládá artistickou vložku při odlovu pavouka. Po jeho odlovu pokračujeme na další keše především od Houdinixe, které jsou, dle mého názoru, opravdu vyvedené. TRONÍK71 překvapuje neplánovanou mysterkou, která mi trochu narušila časový plán a byli jsme lehce ve skluzu ve stíhání vlaku. Naštěstí na začátku chybějících 6 minut jsme rychlejší chůzí úspěšně stáhli na přebývající 3 a tak se stihl i nějaký ten párek v rohlíku. Na peróně už čekali slaje a Stidlo a všichni jsme nastoupili do Ex 123, kterým jsme se vezli opravdu dost dlouho až do Valašského Meziříčí. Postupně nabrané zpoždění až na skoro 15 minut upravilo plán odlovu keší ve ValMezu ze 3 ks na 1 ks. A to jsem ještě špatně vypočítal finálku multiny. Naštěstí nalimre to asi vzal "počuchu" a finálku jsme našli jen kousíček od úvodních souřadnic. Zpátky na vlak, někteří i s pivem, a po příchodu k vlaku s překvapivým zjištěním, že budeme mít 10 minut zpoždění na odjezdu vlaku (omlouvám se, že jsem to nezjistil dříve.). Jedeme poté do Frenštátu, kde se potkáváme s posledním účastníkem a vyrážíme vzhůru ke skokanským můstkům. Od velkého můstku se dostáváme díky keši i k malým cvičným můstkům, kde si maaaca a já trochu zkoušíme skoky v praxi
. Poté už k velkému můstku se vyfotit s Raškou a po schodech vzhůru nahoru. Od horní věže je to pak už jen kousek ke zvoničce a "bránou Beskyd" k Beskydskému nebi. Okolo keše pak divokým sestupem k torzu lávky a studánce. Od ní už údolím k řece a přes lávku k sídlišti a na nástupiště. Přesun vlakem do Veřovic, kde se dělíme na 2 skupinky - jedna jde na pivo do bufetu, druhá na keš a po ní vlastně taky na pivo
. Ve 14:00 odjíždíme motoráčkem do Kopřivnice, ale kvůli mimořádné výluce končí už ve Štramberku a tak přestupujeme do autobusu který nás za 3 minuty doveze k nádraží. Vycházíme od nádražní budovy vzhůru přes jedno DNF do kopce okolo lípy k rozhledně, od které jdeme dále po hřebenu k Raškově kameni, kde uděláme hromadnou fotku. Ncméně nalimre a HumCZa se odpojují a jdou na Pískovnu a další jiné keše, které nejsou ve Field Notech. Od Raškova kamene dolů a pak po vrstevnici ke zřicenině hradu Šostýn a pak už skoro potmě po troše váhání do města ke kostelu. Cestou se odpojuje "pivní skupinka" do Polivaru a já vedu větší část po dalších pár keších, s tím že skončíme v pivovaru jen o chvíli později. Situace je v pivovaru taková, že si dávám česnečku a pivo a po zdolání obojího pak jdeme platit a uvolnit místo rezervované skupině na 18:00. Část expedice pokračuje ještě na poslední keš poblíž rodného domu Emila Zátopka a pak už čekat a skákat pod vlak a mlátit se přitom hůlkami
. Ze zastávky jedeme motoráčkem s přívěsným vozem na další zastávku, odkud jedeme Panterem do Svinova. Vystupujeme před nádražní budovu, kde se fotíme s Levitující sochou a pak zpátky na 3. nástupiště do Pendolina, kde se potkáváme s Werkim. Klidná jízda to Pendolinem rozhodně není - cestou zastavujeme a dokonce v přední části vlaku vypadává proud. Strojvedoucí se snaží vlak opravit, což se cca po 15 minutách opravdu podaří a pokračujeme pak dál se zpožděním do Pardubic. Přestupujeme do Regiosharku, zajišťuji s průvodčí další přípoje v HK, odkud pak jdeme "na sardinky" do České Skalice. A pak dál busem do Náchoda a Reginovou domů.
Chtěl bych se vám také ještě omluvit za pár věcí:
- Neprovedenou rezervaci do Polivaru - mohl jsem jí tam pro jistotu dát a třeba pak v tu sobotu zrušit.
- Včasné nezjištění zpoždění vlaku na odjezdu ve Valašském Meziříčí - mohli jsme dát opravdu tu tradičku u sokolovny.
- Mnou špatně vypočítanou multinu ve ValMezu.
- Chybějící informaci v posledním souhrnu, že HumCZa připravil etikety.
- Chybějící odkazy na trasu na mapy.cz, i když mi to cobra11 říkal.
Dále trochu pokárat:
- kacera-daffyho, aby se příště odhlásil pokud možno co nejdřív. Dnes sice šlo jednu jízdenku stornovat, ale příště můžou jízdenky vyjít tak, že nejpozdnější čas pro stornování jízdenky bude 3:50 ráno, kdy budu ještě spát.
- nalimreho, aby když se trhá od skupiny, mi to řekl, nebo alespoň napsal SMS, abych o tom věděl. A aby keše které odloví mimo skupinu, logoval jen za sebe - kazí to pak morálku a někteří pak nechtějí na keš jít, protože je vlastně už zalogovaná tebou.
- H+ za "kousky před příjezdem vlaku" v Kopřivnici zastávce a Sedlnici. Je to sice sranda, ale mohl to být taky pěkný průšvih na pokutu - mohl jsi vlastně být bez problému vyloučen z přepravy. A dohadovat se s průvodčím, že jsi vlastně bezproblémovej nechci.
- maaacu a kubíka, že nezaplatili (ale jsme domluvení, takže v pohodě).
A samozřejmě i moc poděkovat:
- HumCZovi a Jardovi Hlávkovi za vysoce kvalitní fotodokumentaci expedice a také všem co nahráli fotky do společného alba.
- HumCZovi za vytvoření parádních logovacích etiket.
- maaacovi, KaMovi, TRONÍKovi, kubíkovi a sobě za vyluštěné mysterky.
- Mamce za zákusky na cestu.
- H+, f-romanovi a dalším za možnost požít i jiné zahřívadla než ty vlastní .
- f-romanovi za obdivuhodný sportovní výkon při odlovu pavouka.
- A hlavně všem co zaplatili
Děkuji tedy závěrem všem co jeli za prima zábavu na cestě. Bylo to moc fajn, i když večer okolo té 17 a 18 hodiny trochu na nervíčky
. Snad vás to všechny bavilo, mě rozhodně a už se těším na až podnikneme něco dalšího. Pokud máte nějaké výhrady v čem by se mohli expedice z mé strany pro příště zlepšit, napište mi, nebo mi to řekněte.
A ještě pár fotek z expedice, kde je taky vidět, že panovala dobrá nálada a že to nebylo jen "bodohoničství". Můžete "lajkovat" a komentovat.
https://photos.app.g...FM8iUQKMeuyySw7
Všem co jsem způsobil nějakou újmu se omlouvám a logujte (nejen účastníci expedice, ale i vy všichni) keše podle vašeho nejlepšího vědomí a svědomí.
Pokud s něčím nesouhlasíte, klidně napište, ale hlavně mi zavolejte na + 420 721 133 433 a klidně to s vámi proberu. Daleko radši, než odepisováním tady na. .
A pokud jste to dočetli až sem, máte můj obdiv .
A ještě pro zajímavost: Sepsání tohoto příspěvku mi zabralo 1 hodinu a 10 minut.