Uznáváte, že když je zápis v logbooku, tak je nárok na log ... smíříme se s tím ...? Když ne, tak jak by to pravidlo mělo být nastavené, jde to vůbec?
Uznávám, protože mi nic jiného nezbývá, neb je to tak vlastník hry chce. Ale nesouhlasím s tím, ačkoliv chápu důvody, které k tomu HQ (hele, poprvé jsem sám od sebe napsal HQ a ne GS) vedly.
Podle mě to samozřejmě nastavit jde. Neboť to už tady kdysi dávno taky bylo, jestli se nepletu (keše s podmínkou). Vycházím z toho, že nikdy nepůjde nastavit takové pravidlo, které bude vyhovovat všem. Vždycky bude někdo bitej. Teď je to tak, že je prakticky ve všem bitej jenom owner. Když chce publikovat, tak musí splňovat spoustu podmínek, když už je publikováno, tak se zase musí starat, opravovat, nahrazovat, vyměňovat LB apod. A lovec nemusí nic, jen být zapsaný v LB. A i to je některým zatěžko. HQ neřeší, resp. nechce řešit, jestli se k tomu LB dostal poctivě nebo nepoctivě. Když je nejhůř, vytáhne svoji mantru o tom, že „se dotyčný sám ochudil o zážitek“ a konec, log se ponechá. Že se pak owner cítí jako vůl a ten nepoctivý kačer je mistr světa, jak s ownerem vyjebal, to HQ neřeší.
Takže si myslím, že by se ten nepoměr mohl mírně srovnat a owner by mohl dostat šanci, jak regulérně vyběhnout s nepoctivci. Zrušit dogmatismus, že zápis v logbooku bez ohledu na to, jak k němu došlo, zakládá právo mít log na webu. Jistě, jak už jsem psal, nebude to vyhovovat všem. Stanou se případy, kdy na tom budou biti poctiví kačeři, když narazí na blbce ownera. Ale teď jsou na tom biti jenom owneři, když narazí na blbce lovce. A to mi nepřijde úplně fér, tím spíš, že owneři (minimálně owneři těch opravdu dobrých keší) do toho dávají více energie a i peněz, než lovci.
Takže abych to shrnul k závěru: Myslím, že by se v nějaké formě mohly vrátit keše s podmínkou, kde by owner měl možnost za určitých podmínek smazat logy kačerů, přestože tito byli podepsáni v logbooku. Challenge keše nepovažuji za dostatečnou náhradu.
A ještě hned odpovím na potenciální námitku, kterou cítím, že někdo vznese: Ale takhle se bude moct stát, že někteří owneři budou mazat logy „nevinným“ kačerům, protože se třeba spolu nemají rádi nebo z jiného důvodu. Na to odpovídám: Ano, část nespravedlnosti se přenese z ownerů na lovce. Proč by owneři měli skousnout nespravedlnost (prokazatelně podvodné logy na svých keších) a lovcům se nemůže přeložit stébélko přes cestu? Můžu klidně použít jinou mantru, která se často objevuje: „Přece už na tom místě byl, o zážitek ho nikdo připravit nemůže, tak ten bod, o který stejně nikomu nejde, oželí, ne?“