Probíralo se to asi mnohokrát. Kde jsou hranice.
Myslím, že pro každého někde jinde.
Podle přehnané morálky by si mohl logovat keš jen někdo, kdo ji najde. Co pak ti, co chodí v týmu. Najde první, zaloguje si ji pouze ten?
Kdo má právo si zalogovat mysterku (multinu), jen ten, kdo ji odloví přesně podle myšlenkového pochodu autora? Co ten, kdo ji dá BF, nebo třeba jiným postupem (už jsem pár takových dal, např. se vymýšlelo heslo k ZIP souboru, bylo jednodušší udělat brutal force útok). Co ti, kdo si nechají poradit? Co to luští v týmu (většina FTFkařů).
Co třeba odlov PWT auto stylem - 1 řídí, druhý naviguje, další dva vyskakujou. Vždyť najde vždy jen jeden z těch čtyř.
Pro mě je geocaching zábava. A ta se musí přizpůsobit rodině. Nyní na většinu keší jezdím s rodinou - manželkou a kluky (ti ještě nemají nicky, až budou chtít, založí si je).
Osobně já třeba si často multinu vypočítám už z domova, abych věděl, kam vede a teprve na místě si to projdu, abych to mohl přizpůsobit výletu. Většinou si projdeme i všechny stage, někdy i po odlovu finálky. Jsem podvodník?
Dana však často musí hlídat kluky, třeba u obtížnějších terénů (na stromě, ve skalách atp.) a protože jsou někdy jak z divokých vajec, raději odejde kousek dál dříve, než keš úplně najdeme. Nebo někdy, když syn už usíná v kočárku, musí s ním jezdit (nejde ho někde nechat stát, protože by se probudil a vyspat se prostě musí), tak s ním jede trochu napřed a já mezitím najdu nějakou tu kešku u cesty bez ní. Jsem vlastně taky podvodník, protože zaloguji i ji, protože pomohla s odlovem a byla na místě keše? Taky mě budete kritizovat? Co děláme jiného, než třeba ti kačeři na PWT co jsou čtyři v autě?
Řekl bych, že většina rodin loví tímto způsobem, už jsem takových pár potkal.
Když tu bylo srovnání s tou rychlostí - pokud je cedule 200 metrů od prvního baráku a člověk tam pojede 70 a jen sundá nohu z plynu a hned nebrzdí a než dojede k prvnímu domu, jede něco málo přes 50, je taky tak hrozně špatný? Dle zákona ano. Má jet padesátkou. Může však jet naprosto bezpečně. Na rozdíl od chlápka, který pojede před přechodem uvnitř obce 70, nebo naopak rychle zpomalí před tou cedulí z 90 na 50.
Proto si myslím, že je třeba kritizovat ty, co podvádějí hromadně, na druhou stranu není potřeba trvat dogmaticky na pravidlech (ještě k tomu, když jediné pravidlo je vlastně zápis v logbooku).