TOPO Czech v4 PRO 2019
Publikováno 30 prosinec 2019 - 22:53
Publikováno 30 prosinec 2019 - 23:46
Publikováno 31 prosinec 2019 - 8:57
Publikováno 31 prosinec 2019 - 9:51
Můžeš být konkrétní? Ve které oblasti?Hele, já jenom říkám, že v oblasti, kde se pohybuji, jsou Garmin mapy přesnější a vyhovují více mému účelu použití, budu je používat i nadále, tečka. Netvrdím, že je dokonalá a je v ní všechno přesné.
Publikováno 31 prosinec 2019 - 12:51
Konkrétně myslím oblast bouzovska:
OSM: Tady už žádné sady dlouho nejsou, jsou z nich pole.
Garmin:
OSM: Úplně chybí velké skalní masivy
Garmin:
OSM: Naprosto chybí polní cesty, které tam jsou, často po nich chodím
Garmin:
OSM: Tady žádná vodní plocha už pěkně dlouho není, možná desítky let, byl to bývalý bazén
Garmin:
Publikováno 31 prosinec 2019 - 12:54
Na další obrázky už nemám místo, takto bych mohl pokračovat donekonečna.
Globální nedostatek OSM jsou i chybějící terénní hrany, když jdu takzvaně "za šipkou", tak nechci chodit přes různé rokle v lese.
Tento příspěvek byl upraven od MišutkaCZ: 31 prosinec 2019 - 12:56
Publikováno 31 prosinec 2019 - 17:28
Tak jasne, kdyz chces ukazat, jak je OSM blba, tak si vzdycky najdes tisic prikladu. Jenze ono to plati i obracene. Taky jsem ti tu chtel nasazet mnoho obrazku, ktere by dokazaly opak. Ale pak jsem si rekl, ze ani nemusim, ze mohu pouzit ty tve!
Takze treba hned u prvni sady krasne vidim, co je louka, co je pole. Chodit za sipkou pres pole muze byut velmi osidne. Jednou budes mit boty same blato, jindy te odtamtud pozene zemedelec s vidlema. Takze pro mne je treba dulezite vedet, jestli je to louka nebo pole. V Garmin mape (i treba na mapy.cz) to ale nezjistim, je tam pouze bilo...
U druhe sady k tem polim pridame nejake chybejici cesty u Garminu (treba vleve casti u domu pres pole), spatne vedenou modrou turistickou znacku, i zcela chybejici informaci o vystupu z Javoricske jeskyne.
U treti sady obrazku k tomu vsemu muzu pridat treba chybejici informaci o turistickem pristresku, coz muze nekoho v nepriznivych podminkach vytahnout z pekne bryndy.
A posledni sada? tam treba Garminu chybi ploty, lavicky, infotabule...
A takovych prikladu bych nasel tisice. Kazdy si tam najde sve vyhody i nevyhody na vsech stranach. Kazdy ma priority jinde. A v prospech OSM hraje cena i cetnost aktualizaci... To, co ukazujes dneska, nemusi za chvili platit.
Tento příspěvek byl upraven od HaLuMa: 31 prosinec 2019 - 17:29
Publikováno 31 prosinec 2019 - 17:56
Například u první sady obrázků ale žádné sady a pole, jako je to na OSM, už vůbec nejsou, jsou z nich pole. U Garminu taky většinou poznám, co je pole (bílé plochy) a louky jsou taktéž vyznačené, v tomto případě správně.
Ale myslím, že to nemá cenu řešit, každý nechť si používá co chce a co mu lépe vyhovuje ;-)
Hodně úspěchů v novém roce :-)
Publikováno 31 prosinec 2019 - 17:57
Já měl naposled TOPO 2010, tu jsem koupil s navigací. Dost mě štvalo, že jsem viděl každý pramen a studnu, ale ne název vesnice, kam jsem šel. Od jisté doby jsem přešel na OSM (od VasaM) a TOPO mám jen jako zálohu, kdybych ji potřeboval. To samé blízké zahraničí. Dost mě zklamalo Chorvatsko od Holanďanů, chybělo tam skoro všechno, stahoval jsem ji několikrát po několika letech a pořád stejná. Na navigování ke keši to stačí a v mobilu mám mapy.cz, které jsou i v zahraničí dost podrobné (a jsou to OSM). V TOPOmapě jsou opravdu i lesní průseky, ovšem když jsem na to jednou spolehnul, byl to zarostlý krpál dobrý tak na zlámání nohy. A kolem Lednice a Valtic byly lesní cesty úplně jinak než ve skutečnosti, naštěstí je tam les průchodný a dá se jít za šipkou.
Dobré mapy jsou základem, ale na žádně nebudou všechny drátěné ohrady pastvin, které přibývají jak houby po dešti a často jsou dočasné, takže se do map nemohou dostat. Jednou jsem šel několik kilometrů a odbočit z cesty nikde nešlo, všude dráty, přitom na mapě ty cesty byly.
Také se svěřím se svými zkušenostmi s mapami, vše je o preferencích a financích za Garmin mapy. Mám stále letitou Topo 2011 Pro(pro mne byla zdarma) a novou Topo_Ceska republika_ Vasa v.048. Na běžnou orientaci Vasa mapy vyhovují, ale je pravda, že ve vojenských Brdech občas zapnu i to Topo_2011_Pro a vidím ty pěšinky(průseky, skalky...) Od roku 2015 mapy Garminu není možné instalovat do PC, ale jen prohlížet(nepočítám cestu přes virtuální jednotku) a tak dávám přednost OSM mapám při plánování tras. Letos na Madeiře úplně v pohodě.
....................................
XIAOMI Mi 9T + c:geo
GARMIN eTrex 32x + BaseCamp(MapSource), GeoGet 2.13.0.834 + VasaM,TOPO Czech v5 Pro
Publikováno 31 prosinec 2019 - 18:18
Například u první sady obrázků ale žádné sady a pole, jako je to na OSM, už vůbec nejsou, jsou z nich pole. U Garminu taky většinou poznám, co je pole (bílé plochy) a louky jsou taktéž vyznačené, v tomto případě správně.
Jenze bile plochy jsou jednolite, nevis, kde konci a zacinaji jednotliva pole, nemas tam informace o mezich.
Jinak dekuji za zpetnou vazbu, i podle novych ortomap to vypada, ze sad byl opravdu zrusen a predelan na pole. A ted prijde ta sranda - v OSM je to uz opraveno! (Nezapomen na to, ze porovnavas s pul roku starou mapou.)
Pokud mas nejake dalsi poznatky, budeme radi, kdyz se s nami o ne podelis. Nemusis byt ani automechanik, ani pekar, staci to jen jednoznacne popsat. Mame na to vlakno: http://www.geocachin...v-openstreetmap Díky.
Publikováno 01 leden 2020 - 18:36
.....budeme radi, kdyz se s nami o ne podelis. Nemusis byt ani automechanik, ani pekar, staci to jen jednoznacne popsat. Mame na to vlakno: http://www.geocachin...v-openstreetmap Díky.
Myslíš to vlákno, v kterém dostává Kreten kapky, že to jen ohlásí a neopraví? Sorry, ale nedalo mi to ;-)
Oregon 650, iPhone SE + Geoget, L4C
Publikováno 01 leden 2020 - 19:10
Kreten zrovna není slečinka, co by se urazila. A rejeme tam do něj proto, ze jsme přesvědčeni, že ty drobné úpravy opravdu zvládne udělat sám. Ale pokaždé jsme jím nahlášenou chybu opravili.
2 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 2 návštěvníků 0 anonymních uživatelů