Jako "neřešitelnou" šifru si můžu vymyslet taky (tedy takovou, co budou ti lepší luštit týdny). Ovšem přijde mi to zbytečné... Podle mě by měla zároveň keš mít i ten příběh a ukazovat pěkné místo a ta šifra by to měla jen dotvářet...
Osobně těžké šifry moc rád nemám... Ovšem když už něco otevřu, tak mi to často docela dlouho vrtá hlavou a stále si říkám, jak to jen může být... Bohužel nejsem ten, kdo se dokáže moc naladit na stejnou vlnu jako autor, takže těch těžkých mysterek bez nějakého nakopnutí zase až tolik nevyluštím. Často i proto, že třeba je tam nějaký detail, který mi uniká. Nebo se možná vzdám moc brzy (hlavně u těch vzdálenějších keší, třeba při dovolených).
A plně souhlasím s tím, co se tu někde psalo, že někdy je prostě potřeba asi znát autora. Před časem jsme zvažovali jet do Českého Švýcarska. Celkem mě překvapilo, že v přírodě tam byly skoro samé mysterky (myslím, že byly od Čarostřelce, tak jsem se u většiny nechytal). Dnec je to tam už trochu jiné, co jsem se díval...
Občas mi přijde škoda dávat těžké mysterky do krásné přírody. A pokud ano, nějaké lehké, co jsou jen na menší redukci návštěvnosti...