Ovšem někdo to bere s tím rizikem nákazy z povrchu dosti vážně. Dnes jsem se zastavil před krámkem v jedné vesnici, že si koupím něco k jídlu. Před dveřmi do obchodu židle, na té rolička igeliťáků a nápis "před vstupem do prodejny použijte sáček". Pokud jsem to pochopil správně, nemělo se do něj nablít, nýbrž si měl každý zákazník z role odtrhnout dva sáčky a dát si je na ruce. Nějak mi to postrádá smysl. Vždyť abych si odtrhl sáček, musím vzít do rukou tu roli, sáhnout zvenčí na sáček který si nasadím, stejně jako na sáček jenž si nasadí následující zákazník, abych je od sebe odtrhl. Když jsem si představil, jak na mě vevnitř bude hysterická prodavačka křičet, že nejsem z jejich vesnice a mám nakupovat u sebe v okrese, raději jsem se před dveřmi otočil a šel zpátky do dodávky.
Ovšem smysl podle mého postrádá mnohem víc věcí. Na Facebooku je k nalezení video z úterý, na kterém jablonečtí strážníci použili donucovacích prostředků na ženu bez roušky. Masovému sdílení nejspíš brání to, že kvalita videa není nijak dobrá (je natáčeno z druhé strany silnice) a jeho autorka si neodpouštěla komentáře jako že ona sama by si roušku taky nikdy nenasadila. Samozřejmě je špatně, že si tu roušku odmítala nasadit. Jenže, k zamyšlení je i to, co tomu předcházelo. Vloni koloval takový vtip, už nevím jak přesně to bylo. Nějak že chlapík jde po ulici, a nachomýtnou se k němu dva policajti:
- "Pane, jakto že nemáte roušku?"
- "Proč bych ji měl, vždyť tu jsem sám."
- "Kdepak, už jsme tu tři."
Tehdy to byl vtip, teď je to realita.
Ani nevím, co si myslet o dnešním chlubení policie, že šest příslušníků dnes na čtyřkolkách jelo do jizerek zkontrolovat všech 11 lyžařů, kteří tam byli.
Smysl mi nedává ani to, že nesmím na chatu v jiném okrese. Teda já tam legálně nesměl nejspíš už od podzimu, jelikož vlastníky jsou tchán s tchýní. Ovšem to ještě nikdo nestál na hranicích okresů, takže když v minulém týdnu konečně z většiny zmizel sníh a dalo se k chatě dojet, v neděli jsme tam letos poprvé zajeli. Benzín jsme natankovali na samoobslužné čerpací stanici u nás ve městě, jídlo jsme si vzali s sebou, nikde jsme cestou nezastavovali, nešli jsme za sousedy ani oni za námi. Nevidím v tom jakékoliv ohrožení kohokoliv. Zjistil jsem, že tíhu sněhu neunesl plot. Potřebuju koupit dřevo a jet ho opravit, než nám tam začne lézt co/kdo nemá. Nemůžu ani jedno. A pak je taky čas sázet, aby bylo na podzim co sklízet. Místo toho se dnes nechal Babiš slyšet, že o nějakém rozvolnění po uplynutí třech týdnů si můžeme nechat zdát. Tak doufám, že aspoň podniky Agrofertu vysadily dost, aby letos uspokojily i poptávku od zahrádkářů.
Jinak jsem tento týden odlovil kešky zatím v sedmi krajích. Taktéž nevidím jediný důvod, proč bych nemohl. Ovšem už se těším, až si budu za pár měsíců povídat se spoluvězni:
- "Já tu jsem za odlov kešek mimo svůj okres, za co vy?"
- "No já tu jsem za to, že jsem si na cestu k popelnicím nevzal roušku."
- "Já zase za to, že jsem si šel kolem půlnoci zapálit před barák."
- "Mně do tý vaší skvadry nezodpovědných občanů netahejte, já tu jsem jenom za vraždu!"