Já to jako jeden ze zaměstnanců gastroprůmyslu (rozvoz po barech, hernách, hospodách) vidím podobně, jako jsem to viděl na jaře. Tedy netuším, co bude zítra.
V březnu jsme se sice připravili cca o 90 000 které jsme mohli dostat od státu (v lednu zvyšovali rodičovský příspěvek, jehož čerpání se ukončilo narozením druhého syna v březnu) , ale nějak jsem nepředpokládal, že by nám mohly finance někde chybět. I když pár dní před narozením syna přišla bytná s tím, že od června zvedá o 100% nájem. No, inzerát na pronájem jejího bytu za novou cenu je na síti ještě teď. Ale zpátky do první třetiny března.
Ve středu se mi tedy narodil syn, od čtvrtka jsem si vzal dva týdny dovolené. Měl jsem v plánu, jak se doma seznámím s novým človíčkem, jak vezmu staršího syna poprvé do kina, do bazénu a na nové prolejzačky ve Vratislavicích. Jenže pak přišel pátek a vláda vyhlásila to, co vyhlásila. Stále to nevypadlo nijak zle, ale naopak, že jsem si (z pohledu firmy) vybral dovolenou v nejvhodější dobu. Práce pro řidiče stejně není, firma naplno vyrábí na chystané zahraniční festivaly, a omezení jsou vydána na deset dní; takže mi akorát skončí dovolená a pojede se dál. Následně se bohužel ukázalo, že "platí do" má zhruba stejnou vypovídací hodnotu jako v supermarketech. Akorát že zatímco v Kauflandu akční zboží marně hledáte už druhý den platnosti, tady ta akce pokračovala dál. Firma plně přerušila provoz, neboť předpokládané prodeje se nekonaly a už nebylo vyrábět za co. A já šel alespoň pro jistých 45% příjmu na úřad práce. Tedy reálně o trochu méně, neboť málokdo platí do koruny a ta dýška za měsíc obvykle nějakou tu tisícovku dají. Vzhledem k omezené úřední době a návalu nových uchazečů mi byl stanoven termín první schůzky na úřadu až za tři měsíce. Najít si jiné zaměstnání příliš nehrozilo, neboť během pár hodin zmizela z nabídky asi polovina inzerátů. Ne snad proto, že by místa byla ihned obsazena, ale jelikož tato ísta najednou neexistovala. Restaurace na náměstí už nesháněla kuchaře, pivovar už nehledal řidiče na rozvoz piva, dokonce i tiskárně rázem klesly kšefty natolik, že si tak tak mohli dovolit udržet svůj stávající personál. Zbyly jen nabídky typu uklizečka za minimální mzdu, vedoucí výroby s VŠ, nebo poloviční úvazky a nabídky práce na dohodu. Následovalo několik týdnu, po které jsme dotovali náš život z naspořeného a nevěděli, co bude. S nadějí jsem sledoval každou tiskovku, jestli konečně nastane konec akce, žena mě několikrát posílala k doktorovi abych si nechal napsat Neurol (nešel jsem tam ani jednou). Mezitím zařídit nový byt, dát do kupy ten starý, to taky nějakou tu korunu stálo. Alespoň na to byl bez práce čas, stejně jako na jiné věci. Třeba stát s další stovkou lidí hodinu před poštou, když zkrouhli otevírací dobu, počet lidí na pobočce omezili na tři a přestali doručovat doporučené zásilky. Naštěstí přišlo léto a vše se vrátilo, alespoň na chvíli, do starých kolejí. Akorát větší opravou auta jsme dobrali úspory. Když si propočítávám aktuální finanční situaci po další opravě, jelikož nám v noci na dnešek vykradli auto (nějak to tu jde poslední dobou s kriminalitou nahoru, například od konce srpna bylo tady u nás vykradeno 34 aut, a tím u nás nemyslím v okrese, ani ve městě, ale ve čtvrti; také si myslím že s tím má co dočinění aktuální situace), výjdeme tak tak do další výplaty. No a teď jsem zhruba ve stejné situaci, jako v tom prvním týdnu na jaře. Pokud všechna omezení skončí jak je psáno 3.listopadu, je to v pohodě. Pokud se tak nestane, nikdo neví co bude, ale dobré to nebude určitě. Tolik tedy k úvodnímu příspěvku.
A co se týče naděje na zlepšení situace? Vidím pouze jednu možnost, jak by bylo možné covid vymýtit.
V současné době má totiž ministr zdravotnictví a vůbec celá Babišova vláda zhruba takovou podporu, že pokud by oznámili aby lidé chodili v mrazech teple oblečení, tak lidé schválně vyrazí ven v plavkách. Mnoho by ale nepomohlo ani dosazení nového ministra zdravotnictví za Piráty, jelikož by jej nepřijali voliči SPD (strany a hnutí lze libovolně měnit a platnost věty zůstává). Musel by přijít nějaký ministr z lidu s tím, že vláda aktuální situaci naprosto nezvládla. Musel by zajistit dostatečné testovací kapacity a testování zdarma. Musel by zrušit všechna nelogická opatření, která tu momentálně jsou, jelikož je museli vymýšlet asi zfetovaní. Je totiž hloupost už třináctý týden zasednout na nějakých 250 000 lidí pracujících v gastronomii, zatímco místo kde se nakazilo nejvíce lidí (zaměstnání) je celou dobu bez omezení. Je hloupost zavřít naše malé obchody a tím nahnat velké množství lidí do nadnárodních supermarketů. Je hloupost omezit počet zákazníků v trafice na dva, když dalších dvacet stojí namačkaných před trafikou. Je hloupost ""všem"" rozdávat, když není z čeho. Je hloupost omezovat otevírací dobu, když tím se zvýší nával lidí. Je hloupost nařídit školám on-line výuku, poněvadž se tím nikdo nic nenaučí a s dětmi (které se stejně půlka třídy sejdou odpoledne na hřišti) musí být někdo doma. A takhle bych mohl pokračovat dál.
A vydat v platnost následující:
- Zákaz vycházení z domu bez maximálně týden starého negativního testu s výjimkou cesty na test pod pokutou v řádu tisíců korun, při opakovaném porušení třeba až odnětí svobody.
- Povinnost provozovatelů kontrolovat při vstupu do jejich prostor (obchodů, hospod, holičství, kanceláří, továren, ...) tyto testy pod pokutou v řádu desetitisíců, při opakovaném porušení třeba až odnětí svobody.
- Povinnost nošení roušek zhruba tak, jak tomu je teď. Samozřejmě s takovým vysvětlením, že si nikdo nemůže být jistý co kde chytne a na koho to může přenést. Nejlépe s konkrétními případy.
A takhle až do očkování.
Myslím si, že tohle je jediná možnost, kterou by lidé přijali, pochopili a dodržovali. Jiné východisko z nynější neúnostné situace nevidím. A samozřejmě chápu, že například člověku který dělá na váze v masokombinátu vůbec nepříjde, že se něco takového děje.