Nemyslela jsem tím, že by se opatření nedodržovala na školách vůbec, ale že málokde se dodržují důsledně tak, jak hygiena při trasování předpokládá. Ok, výraz “nikde” je nadsazený - pokud u vás ve škole vše důsledně v rámci možností dodržujete, tak palec nahoru. Ja si donedávna myslela, že ve škole, kde mám dítě, se to dodržuje také, než jsem nesla dceři do školy zapomenutý sešit a prošla jsem o přestávce školou (kam jinak rodič nyní nesmí). Co mám info od poměrně velkého vzorku rodičů dětí na prvním stupni v mém okolí, tak se opatření i v jiných školách až tak důsledně nedodržují. Myslím ve smyslu, že by děti nosily nonstop alespoň trochu kvalitní roušky správně nasazené, a každou půlhodinu se pět minut intenzivně větralo (roušky v uzavřeném prostoru, kde se nevětrá, pak částečně ztrácejí efekt). Roušky se nosí nejspíš v naprosté většině škol a tříd, jen má velká část dětí roušku pod nosem, část si ji sem tam dá pod bradu, v jídelně, kde se postupně vystřídá celá škola se asi také každou půlhodinu nevětrá, plus děti musí sundat roušky minimálně dvakrát denně na svačinu a pak ještě 20 minut na oběd. Ve vyšších ročnících už to bude lepší, ale ti zas nemají dozor o přestávkách, takže si nelze moc dělat iluze. Ve školách při větší i menší snaze pedagogů rizikové kontakty prostě vznikají. Proto si myslím, že by se ve školách měly testovat/jít do karantény celé třídy, pokud se tam koronavirus vyskytne (to byla hlavní pointa příspěvku, ne nedodržování opatření), což se myslím většinou neděje. Nebo, když už nic, dát o tom alespoň info rodičům, aby nešli navštívit babičku.
Samozřejmě máš dost možná pravdu, srovnání žádné nemám. Naprosto tvůj příspěvek chápu. Jen vidím, jak to funguje u nás a mám dojem, že v rámci možností docela dobře. Určitě ne stoprocentně, ale ono to u těch prcků asi ani stoprocentně nejde.
Jen k jídelně, to si neodpustím... Já jsem, myslím, docela otužilý, ale, to na oběd si beru vždy mikinu, abych tam nezmrznul, jak se tam větrá intenzivně
Tam ty děti dřív nastydnou, než něco chytí...
O přestávce bys u nás mimochodem nikoho nepotkala, děti jsou dle pravidel ve třídách, na záchody máme rozpisy, kdy která třída chodí (jasně, samozřejmě je nenecháš, aby se pocuraly, ale couraji mnohem méně a není na záchodech o přestávce celá škola).
No, víc to rozebírat nebudu, protože je to jen jedna moje bublina.
O karanténách a koronaviru ve škole... To už o pár absurdních situacích vím a stačí mi to. Přístup hygieny... No, nekomentuji.