Jo, dfens ma podobnou hodnotu jako parlamentni listy, a jako vetsina dalsich medii. O clanek vubec nejde. Jde o neco jinyho.
Cela ta ockovaci masirka mi pripomina masirku na vstup do EU. I tenkrat byla politiky vytycena jedina spravna cesta, ke ktere je treba kazdeho donutit. I tehdy sly stranou racionalni argumenty, verejne penize se pouzily ne na osvetu, a diskuzi, ale na zcela jednostrannou masaz. Kdo se odvazil mit opacny nazor nez ten "spravny" byl dehonestovan. Dnes kdo ma pochybnosti o ockovani, je vrah duchodcu. Tenkrat kdo mel pochybnosti, tak byl komous ktery nechce abysme se meli jak v Nemecku. Racionalni argumenty nikdo slyset nechtel. Uplynulo nejakych 15 let, nez te stadni vetsine zaclo postupne dochazet ze ta mensina tenkrat mohla ve spouste veci mit uplnou pravdu, a ze realita je v nekterych vecech jeste mnohem horsi, nez si tenkrat ti odpurci dovedli predstavit. Dnes je spousta lidi u kterych kdyz na to jejich tehdejsi vhozeni hlasu do urny dojde rec, tak otevrene priznaji ze se tenrat hrube mylili, nedokazali raconalne vyhodnotit o co jde a dnes by postupovali jinak.
S tim ockovanim je to podobny. Nemusi to nutne dopadnout stejne, ale taky muze. Duvodu k pochybnostem je docela dost. Uz treba jen fakt ze vyrobci vakciny se predhaneji v ucinnosti a deklaruji ji jako neuveritelne vysokou (mnohem vyssi nez byva u podobnych veci zvykem) vzbuzuje znacne pochybnosti o tom jak pravdive informace se nam podsouvaji. Dalsi vec treba je ze vakcina nechrani proti nakazeni ani proti prenosu, jen snizuje mozne nasledky. Toto oficialne deklaruji i vyrobci. Pokud by ale toto byla pravda, docela to zpochybnuje podstatu plosneho ockovani (zejmena pak povinneho) a nebyl by celkem duvod lidi bez ockovani exkomunikovat, protoze i ti ockovani sice covid snaze preziji, ale neznamena to ze ho nebudou prenaset. O eventualnich vedlejsich ucincich ani nemluve, snad nikdo soudny si nemuze myslet ze je prusvih vylouceny, kdyz nikdo z principu nemel sanci to dlouhodobeji testovat. Atd., atd. Naopak co je naprosto zjevne je, ze jsou za tim obrovske penize a eventualni tlaky na to aby se z toho vyzdimalo co nejvic muzou snadno prevazit nad skutecne racionalnim hodnocenim veci.
Tim chci rict pouze to, ze ti co maji ve vecech naprosto jasno, vidi sama jasna a primocara reseni a o nicem nepochybuji, mohou byt casem ponekud prekvapeni v konfrontaci s tim jak se skutecnost vyvine. A ze to ve finale nemusi dopadnou tak, jak jim to mainstream prezentoval. Oficialni strategie vlady v tehle vecech neni o nic verohodnejsi a podlozenejsi fakty nez tenhle clanek, a to at uz se jedna o opatreni lekarsko-hygienicka, nebo treba ekonomicka. Pokud v nekom postupy jako zakaz piti kavy, nebo zvysovani vydaju za soucasneho snizovani prijmu (zcela neopodstatneneho, jako treba u snizeni spotrebni dane na naftu) za situace kdyz je stat financne v krizi a mel by postupovat zcela opacne vzbuzuji vetsi duveru nez clanky na dfens, tak se bude casem divit podobne, jako se dnes divi jak je mozny ze to doslo tak daleko ze si nekdo svrchovanemu statu troufa nutit migranty ktere si sam pozval.
A jestli fakt nekdo ma za odborniky squadru Schillerova, Venezuela, Hamacek, Blatny co se uz tyden po nastupu blysknul protiustavnim navrhem zakona, Havlicek ktery chce delit lidi na dve kategorie (bude i povinna hvezda na kabatu?) a vrchni STBak Bures a ma predstavu ze zrovna tito lide maji jako hlavni zajem nase blaho, a ne neco uplne jineho, tak to teda pak jsme fakt v haji.
Ockujte se jak chcete nebo nechcete. Ale neberte lidem s opacnym nazorem pravo ten nazor mit. Neni az tak vyloucene ze pravdu maji oni.