Pokud chcete jet někam do exotických krajin, potřebujete mít očkování na spoustu nemocí. Budete se taky hádat, že je to vaše svoboda se nechat naočkovat?
Buď tam chcete jet, tak se necháte naočkovat, abyste při návratu nezatáhli nějakou exotickou nemoc zpět.
Stejnou logiku má i případné zavedení očkování pro Covid. A osobně jsem pro.
Mě by zajímalo, jestli zpochybňujete takto i většinu očkování ostatních - např. na příušnice, neštovice, tetanus a spoustu dalších. Přitom u těch určitě testy probíhaly úplně stejně. Myslíte, že testy na tyhle očkovací látky probíhají jinak? Podle mě úplně stejně. Přesto ty vakcíny fungují! Chápu, teď vakcína na COVID byla vyvinutá daleko rychleji, ale na stejných principech, jako spousta předchozích vakcín, jen se vyměnily některé úseky RNA. Podívejte se, jak ty moderní vakcíny vznikají, jen zrovna nevím, kde ten článek byl.
Proto za mne všichni máme na výběr. Buď se očkovat, nebo být ve stejné mizérii jako dnes, že nikdo nebude moct nikam. Co si vyberete? Já to první s tím očkováním. I s tím rizikem, že to třeba nemusí fungovat stoprocentně. Jenže veškerá kolektivní imunita je o tom, že funguje od nějakých procent. Uvádí se různě, co vím, tak většinou kolem 60%, u jiných je to více. A díky očkování se právě podařilo tu proočkovanost udržet. Jak jinak by se podařilo vyhladit většinu nakažlivých nemocí? Doporučuji si přečíst článek: https://www.irozhlas..._2101040600_jab, jak se měnila délka života v Československu, o jak hodně to právě bylo i vlivem očkování.
Od září kvůli tomu, abychom ochránili naše blízké, kteří patří do rizikových skupin se nestýkáme se známými, kluci chodili do školky, jen pár týdnů, protože buď měli nějaké nachlazení (trochu smrkali, takže hned do školky nemohli, nebo bylo nějaké riziko kvůli tomu, že byl někdo z rodičů spolužáků pozitivní) apod. I přestože my jsme opatrní, nakonec nás to stejně dohnalo, protože v práci na nějaké ochrany kašlou, jak u mně, tak u manželky prostě spousta lidí na nějaké ochranné prostředky kašle a i když my jsme s nimi chodili, o vánocích jsme se nakazili všichni, snad až na babičku - nejstaršího člena blízké rodiny, která nežije přímo s námi.
Takže od té doby už jsme skoro 14 dní nevytáhli paty z domu. My dospělí máme stále kašel, utahaní jsme taky a úplné vyléčení je v nedohlednu (leda, že bychom hygieně lhali, jenže my si nechceme vzít na svědomí roznášení tohohle někde dál, jako někteří ostatní). Osobně jsem ještě nikdy neměl takhle vleklou "virózu" a to mi zase není tolik. Nejhorší však jsou ty obavy o ty starší členy rodiny, kteří stále ještě leží, kašlají a jen doufáme, že nebudou muset do nemocnice.
Jinak je zajímavé, jak dlouho trvalo, než se ozvali z hygieny. 28. brzy ráno to byly 2 hodiny od pozitivního testu (antigenního). 29. odpoledne to byly už 2 dny, než se ozvala hygiena. Ještě zajímavější bylo, jak dlouho zpětně chtěli "kontakty" - jen pár dní od prvních příznaků, i když muselo být jasné, že se člověk nakazil daleko dříve, protože jinak jsme nebyli nikde, kde bychom se nemohli nakazit. Asi aby nemuseli zjišťovat kontakty v práci :-(
Zajímavé je taky to, že nám hygiena řekla, že abychom mohli mít konec karantény, nesmíme 3 dny před koncem kašlat, mít teplotu, nebo nějaké další příznaky. Kamarádovi doktor po 10 dnech řekl, že může do práce, i když stále kašle (možná proto, že pracuje ve zdravotnictví).
Jinak ještě před měsícem bylo mezi mými známými jen opravdu docela málo těch, kteří by prodělali, nebo u kterých by Covid prodělal někdo blízký. Dnes už je to je skoro každý (kdo má blízkou zkušenost v rodině). Takže za mne nejvyšší čas co nejrychleji naočkovat. Je lepší dělat něco, než nic. Zkušeností s očkováním máme spoustu a většinou jsou dobré. Je lepší zkusit to, než nechat spoustu lidí umřít, nebo mít dlouhodobé (trvalé) následky.