Používám BRouter někdy od letošního jara (?) a ač má nějaké mouchy, zvykl jsem si na něj a je to dobrá utilitka. Je však potřeba zmínit, že to asi není navigace pro každého, zejména kvůli tomu, že hledá vždy nejkratší cestu. A jak víme, nejkratší nemusí znamenat nejrychlejší, nejpohodlnější nebo nejjednodušší. Zkusím uvést příklad: raději půjdu/pojedu na kole po hlavní silnici o malý kousek delší cestou, než odbočit vlevo, pak dvakrát doprava, pak zase doleva a nakonec to vzít před cílem zkratkou nějakou polopěšinou, přičemž BRouter neustále přepočítává trasu a zobrazuje stále tu nejkratší (takže třeba po 50 metrech už se můžete shodnout). Je u toho tedy potřeba trochu zapojit mozek a ne jen slepě následovat červenou čáru v mapě. Také si moc nezadá s jednosměrkami. Prostě nejkratší vzdálenost. Obecně tě pak BRouter navede do nejbližšího místa, které je k danému bodu (keš, waypoint) na cestě a pak bere kolmou vzdálenost a už je to klasická "čára k bodu" (vzdušná vzdálenost). Zatím jsem vypozoroval, že povětšinou se na vzdušnou vzdálenost přepíná nějak automaticky, když jsem dejme tomu kolem nějakých 30 m od cíle, i když je třeba přímo u cesty nebo dokonce na ní. Používám nejčastěji volbu pěší a cyklo (téměř se neliší) a hlavní výhodu oproti prostému ukázání vzdálenosti vzdušnou čarou spatřuji v objektivnějším vyhodnocení přístupové trasy a její délky. Máš třeba dvě keše vzdálené od sebe vzdušnou čarou 500 m a 650 m, a ač bys na první pohled vybral tu vzdušnou čarou blíže, tak BRouter vyhodnotí jako bližší tu relativně vzdálenější, protože k ní je cesta třeba 800 m a ne 1,5 km (odpadá neústálé vyhodnocování cest jen podle pohledu do mapy). Co mám ověření je okruh cca 10 km vzdušnou čarou od cíle, v němž začíná navigovat (vyhledá nejkratší trasu). Dokud seš dále než těch 10 km, tak se ukazuje vzdálenost vzdušnou čarou, ale jakmile se přiblížiš pod tuto hranici, ukáže BRouter trasu (takže si vzdálen třeba 10,1 km a najednou ti ukazje 12,8 km, ale to už je reálná vzdálenost po cestách a ne vzdušná). No a samozřejmě nezapomínat na skutečnost, že umí jen ty cesty, o kterých ví (stahuješ si data cest zvlášť v aplikaci nezávisle na mapě, do které se pak promítá trasa).
Když si člověk trochu zvykne na to, že se má spoléhat i sám na svůj úsudek a BRouter bere jako užitečný a nápomocný doplněk, tak si v něm oblibu najde. Myslím, že o jeho kvalitách svědčí i fakt, že od doby, kdy jsem si jej nainstaloval jej využívám pravidelně při každém lovu a zobrazení vzdálenosti jen vzdušnou čarou jsem cíleně od začátku navigování k danému bodu použil asi třikrát. Mám vyzkoušeno jak u nás, tak i v zahraničí a všude OK. A co se toho stahování dat pro navigování týče, tak ČR hodně těží z toho, že je tam rozdělena na čtyři oblasti, které sice musíš stáhnout všechny, ale zase máš kompletně celé okolí i s pořádným kusem za hranicemi.
Snad ti z toho, co jsem napsal, bude něco k užitku.