Já zatím PDA nepoužívám, přesto si myslím, že mé poznatky můžou někoho zajímat. Otázku dalšího rozvoje samozřejmě řeším, z variant klasické GPS (Garmin atd.), lepšího smartphone nebo PDA mi zatím vychází nejúčelnější variantou PDA i se všemi nectnostmi, které to přináší.
Já zatím používám mobil (N6230i) s BT GPS modulem od nokie (LD3W se Sirf III) a jako software vlkGPS od Palo Revaka ze Slovenska. Zkušenosti:
Nejprve jsem musel vypnou statickou GPS v modulu, Jinak bych musel u hledání běhat. V mobilu nemám mapy a ani výřezy z map. Ten soft je pouze nemapový, umí kreslit cesty, vkládat souřadnice bodů, ukazuje směr a vzdálenost k bodu, klasika, jednoduché žádné special featurky. Trochu mi chybí ta mapa, protože občas mne to (i díky nepřesným výpočtům honí někam, kam bych podle mapy vůbec nemusel jít, kdybych ji měl a viděl kam mne to žene. A dál když se ke keši blížím, tak mi to neumí říci jdi okolo toho areálu továrny vlevo protože vpravo to nejde a rovně přes ploty to není taky vhodný. Jinak občas (nevím proč) mi GPS s telefonem naběhne na aktuální polohu rychle, někdy ne. Zejména pokud jsem ji nechal dlouho (pár dní ) vypnutou nebo jsem se od posledního zapnutí odchýlil o moc kilometrů. Vidí třeba 7 satelitů, ale červených a dlouho trvá než zezelenají a ukazují polohu. Někdy pomůže když restartuji modul GPS někdy když restartuji soft v mobilu, důvody jsem nezjistil. (taky už se mi stalo, že jsem dohledal pár keší nakonec dříve než se gpska rozběhla [
]. No jinak zkušenosti jsou dobré, jediné co mi vadí je výdrž, která (díky Bluetoothu) rychle vysosává telefon, výdrž modulu je super, vydrží třeba celý den (udávají asi 10-12hodin, není to nadnesený). Nejvíc trpí telefon. Ale zase nemám další zařízení, můžu volat i přijímat hovory bez přerušení vyhledávání bodu, aplikace se po skončení hovoru opět rozběhne, nestěžuji si. K úvahám o změně mne táhne několik úvah. Jednak možnost přes mobil stahovat data (do PDA v terénu). Proto, dál pro to, že do tohoto mobilu nedostanu mapy ani Tomtoma, tak pro použití jako autonavigace je to v současnosti nepoužitelné. No a já bych rád do budoucna měl plný přístup k listingům na internetu, tak abych mohl kdekoliv nějak zjistit, co je v okolí za keše. Uvažoval jsem o Acerech (N311, N510 nebo jaké to byly typy), ale někdo mi to rozmlouvá. Asi půjdu do nějakého normálního PDA bez GPS, jen s BlueToothem a pak se s ním budu moct připojit na net nebo třeba přes BT i k mému stávajícímu GPS modulu. Tak budu to forum sledovat dál, třeba mi poradíte s výběrem PDA i s výběrem softu do něj.
Jo a co se týká mobilu a počasí - nemám speciál obal, teď jsem lovil v týdnu za deště, mobil vydržel, na prášky jsem byl spíše já. A signál i za deště (myslím signál GPS) byl v pohodě, stále nejmíň 7-8 satelitů, což ve městě jde)
Standa