zameriavanie cache pri ukladani
Publikováno 29 červenec 2004 - 10:43
ako zameriavate cache, ktoru ukladate?
Ja chodim x krat z roznych stran okolo cache, ukladam poziciu, potom zase chodim z x stran a mam na eTrexe zapnutu funkciu nearest waypoints a pozorujem, ktory je z kazdej strany najblizsie. A ten este potom skusam z x stran, ci sedi. Toto mi perfektne funguje, ked je dobry signal (az na to, ze to zaberie vela casu). Avsak pod stromami (alebo v skalach v narocnom terene) je samozrejme problem dobre zamerat cache. Celkom by ma zaujimalo, ako to riesite vy...
Publikováno 29 červenec 2004 - 11:30
A co projit rovne pres misto ulozeni ze dvou kolmych smeru, urcit funce kterymi se ridi souradnice (polynom prvniho stupne pro sirku a delku zvlast, oboje pro dva smery) a urcit prusecik. Je to nejpresnejsi metoda, protoze eliminuje chyby linearizaci a pri dostatecne dlouhe a rovne trase ... . A nebo proste ukladat jenom na dobrem signalu, coz neni ten rajc.Mam jednu otazku:
Ja chodim x krat z roznych stran okolo cache, ukladam poziciu, potom zase chodim z x stran a mam na eTrexe zapnutu funkciu nearest waypoints a pozorujem, ktory je z kazdej strany najblizsie. A ten este potom skusam z x stran, ci sedi. Toto mi perfektne funguje, ked je dobry signal (az na to, ze to zaberie vela casu). Avsak pod stromami (alebo v skalach v narocnom terene) je samozrejme problem dobre zamerat cache. Celkom by ma zaujimalo, ako to riesite vy...
Publikováno 30 červenec 2004 - 2:25
Polozim pristroj (v idealnim pripade nad misto ukrytu), dam MARK a AVERAGE, par desitek vterin necham prumerovani bezet, ulozim waypoint. A hned na to znova. Sedim u toho (pokud teren dovoli :-)) a opakuji cely postup tak 20x, coz zabere kolem pul az tri ctvrte hodiny. Mezi tim treba chystam veci do cache. V pripade velmi dobreho signalu se spokojim s cca 10-12 odecty (treba na Radyni mi to nedavno davalo jasne vysledky v rozmezi +- jedna tisicina), pokud je horsi, jdu i na 30. Pak si ty tisiciny vypisu pod sebe na papir, sectu a udelam prumer. To je zalezitost peti minut. A hotovo. Pokud charakter skryse neumozni mereni bezprostredne na miste (napr. z jedne strany strom ci zed), umistim pristroj o nekolik decimetru ci metru stranou na S, Z, V ci J a vypoctene souradnice o tento rozdil opravim - N0.001=1,85m, E0.001=cca1,2m). Jinak pokud je vysledek zhruba cela tisicina, necham byt, pokud ten prumer vychazi nekam mezi, volim tu hodnotu, ktera odpovida nejvhodnejsimu smeru pristupu k cachi - napr. k dane skrysi hmatnete nejspis z JZ strany, proto obe cisla zaokrouhlim dolu. Teoreticky by na miste na miste s alespon prumernym signalem, mel dostatecny pocet odectu urcit polohu hrubou silou s presnosti +- tisicina minuty.Mam jednu otazku:
Publikováno 29 červenec 2004 - 12:12
A co projit rovne pres...
Můžeš to prosím vysvětlit polopatisticky? Já při zaměřování nechávám přijímač několik minut průměrovat (někdy nelze chodit sem a tam), ale i tak to nemusí být (navzdory WAAS a EPE pod 6 m) úplně přesné.
Publikováno 30 červenec 2004 - 10:41
Publikováno 30 červenec 2004 - 10:55
dam MARK a AVERAGE, par desitek vterin necham prumerovani bezet, ulozim waypoint.
hm, ja tam na zltom eTrexe funkciu priemerovania nemam, aspon ju neviem najst...
Publikováno 29 červenec 2004 - 12:31
Můžeš to prosím vysvětlit polopatisticky? Já při zaměřování nechávám přijímač několik minut průměrovat (někdy nelze chodit sem a tam), ale i tak to nemusí být (navzdory WAAS a EPE pod 6 m) úplně přesné.
Tak marne premyslim na ktere kesce se mi naladovaly data z egnos/waas a obavam se ze nikde i kdyz tuto fci mam neustale zapnutou.. snad jen u 1st Czech mad cow, kdyz jsem ji zameroval..
Publikováno 29 červenec 2004 - 12:44
[quote]
A co projit rovne pres...
[/quote]
No on to byl spis matematickej vtip, protoze je to trosku narocny na realizaci, ale teoreticky je to nepresnejsi (podle mne). Vychazi to z teorie, ze ty chyby (odchylky) maji normalni rozdeleni, t.z. se jsou rovnomerne chvili tam, chvili na druhy strane - stredni hodnota je spravne. Te normalizace sveho vzorku souradnic dosahnes chuzi rovne, bod je urcen dvema souradnicemi (prosecik tech dvou chozeni rovne), takze vlastne najdes ty stredni hodnoty ... . Ale logicky to nejde mezi skalama, takze se to vyplati jenom treba v lese. Ja takhle hledam cache. Samozrejme to co delas ty (nekolik zamereni) je v praxi naprosto idealni a taky to normalizuje a ty pak taky hledas stredni hodnotu. Kdyz ale budes chtit jit na vyssi presnost i nez je rozliseni GPS, tak ty primky jsou jedna z cest, druha sance je delat spoustu zamereni, proste cim vic jich udelas, tim lip.
Publikováno 30 červenec 2004 - 10:58
Publikováno 30 červenec 2004 - 15:12
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů